Προτεραιότητα της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων – 4 Ιανουαρίου οι αποφάσεις – Ανησυχούν οι ειδικοί για την άρση του lockdown

Share:
Σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου παραπέμπεται η λήψη αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων καθώς στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν προέκυψε ομογνωμία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαοφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, είπε ο κ. Πέτσας.

Οπως είπε για τις αποφάσεις αναμένουμε η οριστική εισήγηση των ειδικών η οποία είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία, την οποία ακολουθούμε. 

Αυτή τη στιγμή παραμένει στο τραπέζι η πρόταση, με ισχυρές πιθανότητες, να ανοίξουν τα σχολεία είτε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είτε τη Δευτέρα 11 του μήνα.

Άλλωστε, την σημασία του να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, τόνισε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, είπε χαρακτηριστικά:

Ο στόχος είναι να επανεκκινήσει η λειτουργία τους στις 8 Ιανουαρίου, πάντα με μοναδικό γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση και τα δεδομένα που θα έχουμε τότε στη διάθεσή μας. Σκοπός μας δεν είναι να ανοίξουμε δραστηριότητες άκαιρα, πολλώ δε μάλλον να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς όρους απόλυτης ασφάλειας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειές τους, ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες. Το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, αλλά και κάθε άλλης δραστηριότητας, θα γίνει μόνο όταν θα έχει αξιολογηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά ως ασφαλές.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται – με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις τους – είναι να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικές βαθμίδες: Να προηγηθούν δηλαδή τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής είπε πως «είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών» και αφού συνεκτιμηθούν και τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Στα μέλη της Επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα Δημοτικά διότι ξέρουμε ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας» είπε. «Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

«Θα πρέπει να αποτυπωθεί λίγο η διαδικασία των γιορτών όσον αφορά στην καταγραφή των περιστατικών και εφόσον μετά από 3 με 4 συνεχείς μέρες – καλό θα ήταν χωρίς το Σαββατοκύριακο που δεν γίνονται τόσα πολλά τεστ, δεν υπάρξει άνοδος τότε μπορεί να ληφθεί μια απόφαση. Διότι όταν μιλάμε για τα σχολεία, δεν μιλάμε μόνο για μαθητές είναι μια ομάδα ανθρώπων που κινείται για τα σχολεία, μέσα στα σχολεία, είναι οι γονείς, είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλοι που εμπλέκονται στην εκπαίδευση, είπε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης Καθηγητής πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous Article

Βρούτσης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Αυτόματα οι συντάξεις από τον Μάρτιο του 2021 – Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νομοθετικού πλαισίου για την τηλεργασία

Next Article

H Παιδεία μετά την πανδημία: Η στρατηγική της κυβέρνησης και οι πρωτοβουλίες για την ομαλή επιστροφή των μαθητών

Σχετικά Άρθρα