Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Καραμανλής: Επιτυχία της κυβέρνησης η μετατροπή της ελληνοτουρκικής διαφοράς σε ευρωτουρκικό ζήτημα

Για επιτυχία της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατρέψει την ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκικό ζήτημα, κάνει λόγο ο Κώστας Καραμανλής.

«Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφεραν κάτι πρωτοφανές, έκαναν την ελληνοτουρκική, ευρωτουρκική διαφορά πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από τον εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή», σημειώνει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με την προοπτική έναρξης των διερευνητικών επαφών, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο επίπεδο διαλόγου και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων, όπως επιδιώκει η Τουρκία.

«Για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Ευρώπης οι ηγέτες είπαν ότι η μόνο ελληνοτουρκική διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το 1976 Καραμανλής και Ντεμιρέλ είχαν συμφωνήσει για να πάμε στη Χάγη με μόνο ζήτημα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μια πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Τέλος, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τάση επαναφοράς στο τραπέζι της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης κάτι, που όπως είπε, ξεκίνησε από τη δεκαετία του ‘70 και κορυφώθηκε το 1996 με την κρίση στα Ίμια. «Βλέπουμε την Τουρκία να είναι πολύ πιο επιθετική, ενώ το Ορούτς Ρέις έχει αποχωρήσει από τις έρευνες. Βλέπουμε πανικό στην Τουρκία όλα αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση» κατέληξε ο υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ