Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός: Σκέψεις Μητσοτάκη για αλλαγή θέσεων και αξιοποίηση βουλευτών – Ποιοι βρίσκονται στα υπ΄όψιν για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Πολλά τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία περί ανασχηματισμού. Παρά το γεγονός οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για ανασχηματισμό,  όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του και αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο για να τις ανακοινώσει.

Στον χθεσινό πρωινό καφέ, για πρώτη φορά, συζητήθηκε έντονα το θέμα του ανασχηματισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με παριστάμενους, έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια κι όμως, οι καλά γνωρίζοντες επιβεβαιώνουν οτι η συζήτηση του ανασχηματισμού έχει ανοίξει για τα καλά. 

Είναι πλεον ειλημμένη -σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ- απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, και σύμφωνα με κάποιες πηγές με δομικά χαρακτηριστικά, εντός του Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη στα χέρια του, το «βαθμολόγιο» για τους υπουργούς, μία πλήρη εικόνα δηλαδή που αποτυπώνει ποιοι ήταν παραγωγικοί, ποιοι επέδειξαν εργατικότητα αλλά και σε ποια υπουργεία παρουσιάστηκαν λάθη και παραλείψεις, ένα ακόμη κρίσιμο κριτήριο που αποτελεί και δίλημμα για τον πρωθυπουργό είναι αν μπορεί να αλλάξει υπουργούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής δράσης, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Τα «Π» από το περασμένο Σάββατο είχαν αναφέρει πως στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν εισηγήσεις για την υλοποίηση του ανασχηματισμού ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να δοθούν ακόμα πιο ισχυροί συμβολισμοί στη νέα πραγματικότητα που θα φέρει η έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Τελικώς, προτιμήθηκε μια μικρή χρονική μετάθεση, κυρίως για πρακτικούς λόγους.

Ωστόσο, η λογική της ηγεσίας της κυβέρνησης γύρω από την οποία θα περιστραφούν ο σχεδιαζόμενες αλλαγές παραμένει σταθερή.

Θα πρόκειται κατά βάση για ανασχηματισμό υφυπουργών, με τις ανακατατάξεις και τις καραμπόλες σε επίπεδο κορυφαίων χαρτοφυλακίων να είναι ηχηρές μεν, περιορισμένες δε, αφού το εγχείρημα του εμβολιασμού και της επαναφοράς της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης καθιστά αντιπαραγωγική την προοπτική αλλαγής προσώπων σε ορισμένα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα.

Στο επίκεντρο των επιλογών προβλέπεται να είναι η επιχείρηση ενίσχυσης του πολιτικού προσήμου του κυβερνητικού σχήματος (δεδομένων και των εξελίξεων τους επόμενους μήνες στο πολιτικό σκηνικό), γεγονός που ισοδυναμεί με την είσοδο στο παιχνίδι στελεχών από τον κοινοβουλευτικό «πάγκο» της Ν.Δ., τα οποία αναμένεται να αντικαταστήσουν κυρίως ορισμένους εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς.

Περίοπτη θέση στη λίστα των ονομάτων που σβήνουν και γράφουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχει η γενιά των βουλευτών οι οποίοι αναδείχθηκαν από το 2012 και το 2015 και, τόσο ηλικιακά όσο και πολιτικά, βρίσκονται μεταξύ της λεγόμενης «παλαιάς φρουράς» και των νεοεκλεγέντων στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Ως εκ τούτου, διαθέτουν κοινοβουλευτική εμπειρία, χωρίς να έχουν υποστεί «φθορά» διακυβέρνησης.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Πρόκειται για περιπτώσεις όπως του Βασίλη Οικονόμου από την Ανατολική Αττική, του Θάνου Πλεύρη από την Α’ Αθήνας, του Ανδρέα Κατσανιώτη από την Αχαΐα, του Κώστα Κατσαφάδου από τον Πειραιά, του Γιώργου Στύλιου από την Αρτα, του Μάξιμου Σενετάκη από το Ηράκλειο, του Θανάση Καββαδά από τη Λευκάδα, του Χρήστου Κέλλα από τη Λάρισα και του Στέφανου Γκίκα από την Κέρκυρα (αν «ανοίξει» θέση υφυπουργού Αμυνας).

Από τους παλαιότερους, στα «υπ’ όψιν», μεταξύ άλλων, βρίσκονται ο Κώστας Γκιουλέκας από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπούγας από τη Φωκίδα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο πρώην υπουργός Γιώργος Καρασμάνης από την Πέλλα και οι πρώην υφυπουργοί Μανούσος Βολουδάκης από τα Χανιά, Μιχάλης Παπαδόπουλος από την Κοζάνη και Κώστας Καραγκούνης από την Αιτωλοακαρνανία.

Ωστόσο, μεταξύ των βουλευτών του συγκεκριμένου νομού πολύ πιο πιθανό φαντάζει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος χαίρει της διαχρονικής εκτίμησης και εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού σε όλα τα επίπεδα.

Στην εξίσωση δεν αποκλείεται να εισέλθουν και μια σειρά νεοεκλεγέντων βουλευτών (σε περιορισμένο αριθμό βεβαίως, για λόγους ισορροπιών), οι οποίοι έχουν κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία τους στα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά του διεθνολόγου Αγγελου Συρίγου από την Α’ Αθήνας, του καρδιολόγου Χριστόδουλου Στεφανάδη από τη Σάμο, του Γιώργου Κώτσηρα από τη Δυτική Αττική, καθώς και του Χρήστου Ταραντίλη, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας των τελευταίων εθνικών εκλογών.

Δύσκολο σταυρόλεξο αποδεικνύεται για τον πρωθυπουργό η συμμετοχή ενός ικανοποιητικού αριθμού εκπροσώπων του κατ’ επίφασιν και μόνον «ασθενούς» φύλου στην κυβέρνηση, γεγονός που δεν είχε περάσει απαρατήρητο τον Ιούλιο του 2019, οπότε και σχηματίστηκε η πρώτη εκδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η προοπτική αξιοποίησης περιπτώσεων όπως της Διονυσίας Αυγερινοπούλου από την Ηλεία, της Αννας Καραμανλή από τον Νότιο Τομέα της Αθήνας και της Ελενας Ράπτη από τη Θεσσαλονίκη. Αίνιγμα, τέλος, παραμένει το όνομα του Θοδωρή Ρουσόπουλου, το οποίο είναι κοινό μυστικό πως βρίσκεται εδώ και καιρό στα συρτάρια του Μαξίμου, λόγω όχι μόνο εμπειρίας, αλλά και εσωκομματικών συμβολισμών.

Κουρτάκης: Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να κάνει χοντρό ανακάτεμα στην κυβερνητική τράπουλα

Την ίδια ώρα, με δυο tweets στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκδότης της εφημερίδας Παραπολιτικά, Γιάννης Κουρτάκης, σχολίασε τα σενάρια επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης απο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας μάλιστα για μεγάλες αλλαγές στο σκηνικό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο εκδότης των Παραπολιτικών έγραψε χαρακτηριστικά πως «Ο ανασχηματισμός θα έχει δομικά χαρακτηριστικά. Ο @PrimeministerGR σκοπεύει να κάνει χοντρό ανακάτεμα στην κυβερνητική τράπουλα. Αυτό σημαίνει αρκετές απομακρύνσεις και ακόμη πιο λίγες μετακινήσεις υπουργών. Κάποιοι κάνουν λόγο για χοντρές εκπλήξεις», ενώ επανήλθε με νεο tweet λίγη ώρα μετά για να συμπληρώσει «Φαντάζεστε τη νέα κυβέρνηση να πιάσει δουλειά την πρώτη εργάσιμη του νέου χρόνου. Την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου; Θετικό μήνυμα στην αφετηρία του 2021. Ακραίο αλλά παίζει και μάλιστα δυνατά τις τελευταίες ώρες».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ