Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ψήφος ομογενών: Ξεκίνησε η διαδικασία εγγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού στις ειδικές εκλογικές λίστες

Το σχέδιο «ψήφος των απόδηµων Ελλήνων» παίρνει για τα καλά µπροστά.

Εναν χρόνο µετά την ψήφιση, µε πλειοψηφία 288 βουλευτών, του νόµου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (Ν. 4648/19), η πλατφόρµα για την εγγραφή των εκλογέων είναι πλέον online.
Ετσι, καθένας που πληροί τις προϋποθέσεις θα µπορεί να γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και να ψηφίσει για πρώτη φορά από την περιοχή όπου µένει.

Βάσει του νέου νόµου, για να διευκολυνθούν οι Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της διαµονής τους, τίθενται µόνο δύο προϋποθέσεις: Να έχουν διαµείνει συνολικά τουλάχιστον για δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί κατά το τελευταίο ή το τρέχον έτος.

Ειδικά για τη φορολογική δήλωση, υπάρχει εξαίρεση για όσους νέους κάτω των 30 ετών δεν έχουν υποβάλει, εφόσον έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση οι γονείς τους.

Με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρµας (apodimoi. ypes.gr), ξεκινά η διαδικασία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα είναι µαζική και σίγουρα θα περιλαµβάνει κατ’ αρχάς τη µεγάλη πλειονότητα των περίπου 500.000 πολιτών που εκτιµάται ότι έφυγαν από τη χώρα µέσα στη δεκαετία της κρίσης και των τριών µνηµονίων.

Για τον σκοπό αυτό, θα ξεκινήσει εντός των επόµενων µηνών καµπάνια σε ΜΜΕ και social media του εξωτερικού, ιδίως δε εκεί όπου έχει µεγάλη παρουσία η Οµογένεια.

Την περασµένη ∆ευτέρα δηµοσιεύθηκε ο διαγωνισµός για την «εκστρατεία ενηµέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώµατος πλησίον του τόπου κατοικίας», µε συνολικό εκτιµώµενο κόστος έως 2.700.000 ευρώ.

ΠΕΝΤΕ ΒΗΜΑΤΑ

Η διαδικασία της εγγραφής στη νέα πλατφόρµα είναι σχετικά απλή και γίνεται σε πέντε βήµατα:

1. Ελληνας κάτοικος εξωτερικού βάζει στην εφαρµογή apodimoi. ypes.gr τους κωδικούς της ΑΑ∆Ε που χρησιµοποιεί για σύνδεση στο TaxisNet, πιστοποιείται ως χρήστης και µπαίνει στην εφαρµογή.

2.Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συµπληρωθούν αυτόµατα στην αίτηση.

3.Kαταχωρίζει τη διεύθυνση µόνιµης κατοικίας του, τηλέφωνα επικοινωνίας και e-mail. Επιλέγει χώρα και πόλη όπου επιθυµεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωµα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριµένων πεδίων.

4.Αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων του νόµου, δηλαδή δηµόσια έγγραφα διαµονής δύο ετών στην ελληνική επικράτεια και φορολογική δήλωση. Εναλλακτικά, επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συµπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

5.Βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησής του είναι αληθή, λαµβάνει γνώση ότι η αίτησή του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της. Μετά τον έλεγχο και την οριστικοποίηση της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστηµα οκτώ ετών, ενώ σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ενηµερώνεται για το δικαίωµα προσφυγής.

Η διαδικασία θα είναι συνεχώς ανοιχτή και οι αιτήσεις θα λαµβάνονται υπόψη µέχρι και τρεις ηµέρες µετά την προκήρυξη των εκλογών. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει περιθώριο κάθε Ελληνας του εξωτερικού, γνωρίζοντας την ακριβή ηµεροµηνία των εκλογών, να αποφασίσει αν θα βρίσκεται εντός ή εκτός της επικράτειας.

Την ηµέρα των εκλογών θα ψηφίσει στην πόλη που έχει επιλέξει, εφόσον συσταθεί εκεί εκλογικό τµήµα, δηλαδή αν υπάρχουν τουλάχιστον 40 Ελληνες που έχουν εκφράσει την επιθυµία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχει ενηµερωθεί έγκαιρα για να ψηφίσει στην πλησιέστερη πόλη όπου θα έχει δηµιουργηθεί εκλογικό τµήµα. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα µετράει ισότιµα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσµα και, εποµένως, για τη συνολική κατανοµή των εδρών.

Παράλληλα, από τις επόµενες εθνικές εκλογές αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας και απαιτείται οι 3 από τους 15 να είναι εγγεγραµµένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας να είναι σε µια από τις τρεις πρώτες θέσεις.

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ