Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βαριά η παρακαταθήκη που αφήνει ο Μάκης Βορίδης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Νέος υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης
μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία θέση η οποία τον αφήνει σαφώς ικανοποιημένο καθώς με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019 επωμίστηκε ένα υπουργείο το οποίο ήταν φαινομενικά έξω από τα νερά του. Ο ίδιος πέτυχε ωστόσο, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο μόχθο στην εργασία του, όχι μόνο να αναδείξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ένα υπουργείο πρώτης γραμμής εν μέσω μάλιστα της κρίσιμης συγκυρίας της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και να αφήσει πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη πάνω στην οποία θα πατήσει ο διάδοχος του για να συνεχίσει το έργο της κυβέρνησης.

Ο Βορίδης πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του να απεμπλέξει τα Σχέδια Βελτίωσης τα οποία είχε μπλέξει με έναν αδιανόητο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντας στους Έλληνες αγρότες να προχωρήσουν στην εκμηχάνιση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση προχώρησε στη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού τους εξοπλισμού. Παράλληλα, επί θητείας του συγκροτήθηκε και ένα επιπλέον σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, μακράς διάρκειας αποπληρωμής στους Έλληνες αγρότες.

Ωστόσο, τομή στο χώρο της γεωργίας θεωρείται η επιμονή που επέδειξε ο Βορίδης στη σύσταση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, γεγονός που πέτυχε με τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τη σύσταση και άλλων διεπαγγελματικών οργανώσεων. Ο συγκεκριμένος στόχος είχε επανειλημμένα τεθεί από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, χωρίς ωστόσο να καρποφορήσει μέχρι την έλευση του Βορίδη.

Την ίδια επιμονή επέδειξε ο Βορίδης και για την επανένωση του Συνεταιριστικού κινήματος της χώρας το οποίο είχε διασπαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Με τη διπλωματική μαεστρία που τον χαρακτηρίζει, ο Βορίδης πέτυχε να θέσει τις βάσεις για την επανένωση των συνεταιριστών υπό τη σκέπη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Παράλληλα, με νομοσχέδιο που έφερε ο Βορίδης δόθηκε η δυνατότητα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς να τροποποιήσουν το καταστατικό τους για να υποδεχθούν ιδιώτες επενδυτές, μετατρέποντας τους συνεταιρισμούς σε υγιείς και ελκυστικές για την προσέλκυση επενδύσεων επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο έντονα ανταγωνιστικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που έπληξε τον πλανήτη, ο Βορίδης ανταπεξήλθε περίφημα. Αφενός διασφάλισε την κρίσιμη επισιτιστική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια της χώρας, εντάσσοντας τα τρόφιμα στο καθεστώς των φαρμάκων προκειμένου να υπάρξει ομαλή και συνεχής τροφοδότηση της αγοράς, αφετέρου μερίμνησε ώστε κανένας πληγείς κλάδος του πρωτογενούς τομέα να μη μείνει χωρίς βοήθεια, μοιράζοντας συνολικά πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των οικονομικών ενισχύσεων που δόθηκε επί υπουργίας Βορίδη συνιστά η οικονομική ενίσχυση ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο σε 150.000 ελαιοπαραγωγούς.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί αλλά νομοθέτησε, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη μετακίνηση των εργατών γης εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, έδωσε κίνητρα στους άνεργους της χώρας να εργαστούν στον αγροτικό τομέα χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας αλλά και σε συνταξιούχους χωρίς να χάνεται το ποσοστό της σύνταξής τους.

Ο Βορίδης συνέταξε και πέρασε συνολικά 3 νομοσχέδια και πλήθος τροπολογιών για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τόσο στη λειτουργία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και στη βελτίωση των παραγωγικών συνθηκών των Ελλήνων αγροτών. Μάλιστα, με τροπολογία του που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μετέτρεψε το αδίκημα της κακοποίησης και βασανισμού ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα, τροπολογία που ψηφίστηκε ομόφωνα από τα κόμματα της Βουλής. Παράλληλα, πέρασε πλήθος διατάξεων υπέρ της ευζωίας των παραγωγικών ζώων με βασικότερη αυτή της απαγόρευσης σφαγής των αλόγων.

Επιπλέον, ο Βορίδης συμμετείχε ανελλιπώς σε όλα τα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία μάλιστα κατήγαγε σημαντικές νίκες κυρίως υπέρ της προστασίας των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και των μικρών Ελλήνων καλλιεργητών. Αλλά και σε διεθνές επίπεδο πέτυχε την προστασία εμβληματικών ελληνικών προϊόντων όπως η Φέτα. Αγωνίστηκε με θέρμη για την αύξηση της εξωστρέφειας και την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αφήνοντας ως παρακαταθήκη στον επόμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ένα πλεονασματικό ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στον πρωτογενή τομέα.

Τέλος, εκσυγχρόνισε τη λειτουργία του εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ). Μάλιστα, επί ημερών του δόθηκαν για πρώτη φορά σε ταχύτατο χρονικό διάστημα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στου πληγέντες αγρότες του «Ιανού» και επίσης για πρώτη φορά ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ με 150 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Για όλα τα παραπάνω και για ακόμα περισσότερα ο Μάκης Βορίδης δέχτηκε επανειλημμένως τα συγχαρητήρια αγροτών, εκπροσώπων αγροτών, συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και φιλοζωικών σωματείων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ