Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο χάρτης του ανασχηματισμού: Τα νέα πρόσωπα – Ποιοι μετακινήθηκαν και ποιοι έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανανέωση με τη συμμετοχή πολλών καινούριων προσώπων, στήριξη και εμπιστοσύνη στους ηλικιακά νεώτερους παράλληλα με τους εμπειρότερους υπουργούς, περιλαμβάνει η νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος που αποφάσισε ο πρωθυπουργός

Στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται πολλά καινούρια πρόσωπα, ενώ τοποθετήθηκαν επιπλέον 6 γυναίκες σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα

Σημαντικά ονόματα του κυβερνητικού σχήματος έφυγαν αλλά και άλλα παρέμειναν, η γεύση όμως που μένει είναι εκείνη των μεταρρυθμίσεων αλλά και των εκλογών και αυτό γιατί υπογραμμίζονται χαρτοφυλάκια που θα παίξουν σοβαρό λόγο ενώ το γεγονός πως βουλευτές και μάλιστα και αρκετά νέα ονόματα μπαίνουν στην κυβέρνηση δείχνει πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει «χώρο» και στα πολιτικά στελέχη πέρα από τους τεχνοκράτες που πρωταγωνιστούσαν στην πρώτη κυβέρνηση.

Αναδιάταξη δυνάμεων

Κάποια καινούργια, ή λιγότερο καινούργια πρόσωπα που εισέρχονται στην κυβέρνηση σε θέσεις υφυπουργών κυρίως έχουν να κάνουν με αξιοποίηση βουλευτών που προέρχονται από τον πυρήνα της ΝΔ.

Όπως είπε ο διάδοχός του υφυπουργός και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός αυτός είναι μια «αναδιάταξη δυνάμεων» και θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος για να βρεθούν εκτός κυβέρνησης δύο πρόσωπα, οι κ.κ. Θεοδωρικάκος και Βρούτσης, που όπως φαίνεται έχουν πολύ χαμηλό βαθμό στα κατάστιχα του κ. Μητσοτάκη και με βάση τις ιεραρχήσεις και την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων που θέτει ο πρωθυπουργός.

Οι νέες θέσεις στα υπουργεία που δημιουργήθηκαν

Αναλυτικότερα το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων ενισχύεται με το χαρτοφυλάκιο για την οικογένεια με επικεφαλής την Μαρία Συρεγγέλα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποκτά το υφυπουργείο Σύγχρονου Πολιτισμού με επικεφαλής τον Νικόλα Γιατρωμαναλάκη και το Υπουργειο Δικαιοσύνης αποκτά τον τομέα για διεθνή συνεργασία με υφυπουργό τον Γιώργο Κώτσηρα.

Επιπλέον στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Στρατηγικής φεύγει και στη θέση του βρίσκουμε το χαρτοφυλάκιο για ειδικά έργα και το κτηματολόγιο με υφυπουργό τον Γιώργο Στύλιο, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποκτά τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα κλάδου πλοίων, τον Κώστα Κατσαφάδο και τέλος το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και Ασύλου συγκεκριμενοποιεί τις αρμοφδιότητες της νέας υφυπουργού, της Σοφίας Βούλτεψη, ως αρμόδια για την ένταξη των Μεταναστών.

Τα νέα πρόσωπα

Ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παρέμεινε αμετακίνητος, ενώ 11 «γαλάζιοι» βουλευτές βρήκαν θέση σε κομβικά υπουργεία.

Συμπερασματικά, 11 “γαλάζιοι” βουλευτές μπαίνουν στην κυβέρνηση: Χρήστος Ταραντίλης, Ζέττα Μακρή, Γιώργος Αμυράς, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Άγγελος Συρίγος, Σπήλιος Λιβανός, η Σοφία Βούλτεψη, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Κώτσηρας. Επίσης, μόνο δύο είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί – Νικόλας Γιατρομανωλάκης και Μαρία Συραγγέλα – που μπαίνουν στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, κι αυτό δείχνει μια στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη βάση της ΝΔ, σε σχέση με τη σύνθεση της κυβέρνησης που είχε αποφασίσει τον Ιούλιο του 2019.

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Μεταφορών . Η Νίκη Κεραμέως παρέμεινε στη θέση της στο υπουργείο Παιδείας, όπου πλέον υφυπουργοί ορίστηκαν η Ζέττα Μακρή και ο Άγγελος Συρίγος. Η Σοφία Ζαχαράκη μετακινείται, ως υφυπουργός, στο υπουργείο Τουρισμού, με τον Χάρη Θεοχάρη να παραμένει υπουργός, κάτι που από πολλούς θεωρήθηκε έκπληξη καθώς τα σενάρια τον ήθελαν να μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αλλάζει χαρτοφυλάκιο και μετακινείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας, που αποκτά ακόμη μια υφυπουργό αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Πρόκειται για τη Μαρία Συρεγγέλα, η οποία αναβαθμίζεται από τη θέση Γενικής Γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Αναβάθμιση είχαμε και για τον Βασίλη Κοντοζαμάνη που από υφυπουργός Υγείας γίνεται αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και για τον Κώστα Σκρέκα που είναι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) . Νέο πρόσωπο επίσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Γιώργος Αμυράς, που ορίστηκε υφυπουργός Αρμόδιος για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος.

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρέμειναν τόσο η Λίνα Μενδώνη όσο και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ δημιουργείται νέο χαρτοφυλάκιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού το οποίο αναλαμβάνει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο Κώστας Τσιάρας τελικά παρέμεινε υπουργός Δικαιοσύνης, έχοντας πλέον υφυπουργό τον Γιώργο Κώτσηρα, βουλευτής Δυτικής Αττικής.

Ο Μάκης Βορίδης μετακινείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, με αναπληρωτή υπουργό για θέματα αυτοδιοίκησης τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έδωσε τη σκυτάλη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Χρήστο Ταραντίλη. Νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, στη θέση του Θεόδωρου Καράογλου που μένει εκτός κυβέρνησης, ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ούτε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης άλλαξε η βασική δομή, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γιώργο Γεωργαντά να παραμένουν στα πόστα τους. Ο τεχνοκράτης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος αποχωρεί, και ως νέος υφυπουργός αρμόδιος πλέον για ειδικά ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο τοποθετήθηκε ο βουλευτής Άρτα Γιώργος Στύλιος. Αμετακίνητος, όπως αναμενόταν, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, με τον Κώστα Κατσαβάδο, το όνομα του οποίου ακουγόταν έντονα τις τελευταίες ημέρες, να αναλαμβάνει υφυπουργός.

Στην κυβέρνηση και μάλιστα ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπαίνει ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός. Δεύτερο νέο πρόσωπο στο υπουργείο, ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου, βουλευτής Φθιώτιδας. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η παραμονή του Νότη Μηταράκη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ μετά την αποχώρηση του Γιώργου Κουμουτσάκου αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδια για την ένταξη η Σοφία Βούλτεψη.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινή λειτουργία του Μαξίμου, η ομάδα του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Άκη Σκέρτσου δεν “έσπασε”, ωστόσο υπάρχει μια προσθήκη, αυτή του Θοδωρή Λιβάνιου. Ο κ. Λιβάνιος μετακομίζει από το υπουργείο Εσωτερικών στο Μαξίμου, ως νέος υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας.

Τα θύματα του ανασχηματισμού

Ο σημερινός ανασχηματισμός επιφύλασσε εκπλήξεις επιφύλασσε για επτά μέλη της μέχρι πρότινος κυβέρνησης. Ηχηρότερες ήταν αυτές των Τάκη ΘεοδωρικάκουΣχετικά άρθρα

Η αποχώρηση του κ. Θεοδωρικάκου από το υπουργείο Εσωτερικών προκάλεσε έκπληξη καθώς θεωρείτο ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση της απλής αναλογική και τη νομοθέτηση της ψήφου των αποδήμων. Παράλληλα, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ενώ εκκρεμεί η ψήφιση για τις αλλαγές στον ΑΣΕΠ.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένει και ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης συγκέντρωσε πολλές φορές τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε αρκετές φορές την παραίτησή του. Σημαντικότερη παρέμβαση η αλλαγή του ασφαλιστικού. Ο Γιάννης Βρούτσης προτάθηκε για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώην υπουργό Εργασίας χρεώθηκαν διάφορες δυσλειτουργίες και λάθη που έγιναν, όπως τα προγράμματα κατάρτισης. Πρόσφατα τον είχε «αδειάσει» ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωση της παράτασης της χορήγησης φαρμάκων σε 600 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, όταν ο κ. Βρούτσης είχε υποστηρίξει άλλα στη Βουλή.

Σημαντική και η αποχώρηση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιώργου Κουμουτσάκου.
Τα ονόματα που συμπληρώνουν τις αποχωρήσεις από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας.

Σε τρεις ομάδες η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη σε τρεις ομάδες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η ορκωμοσία θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11.00, 11.45 και 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ