Παναγιωτόπουλος: Εκπτώσεις στις μετακινήσεις των στρατιωτικών και των οπλιτών θητείας

Share:
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες αναφορικώς με τις μετακινήσεις του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτών θητείας αλλά και των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) παρέσχε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, Νίκου Καραθανασόπουλου, Γιώργου Λαμπρούλη, Νίκου Παπαναστάση, Λεωνίδα Στολτίδη και Μανώλη Συντυχάκη, με θέμα: «Δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων κατά την διάρκεια των εορταστικών αδειών».

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας προσωπικού προχώρησε σε ενέργειες για την εξασφάλιση προσφορών στον τομέα των ιδιωτικών μετακινήσεων για το στρατιωτικό προσωπικό, που συμπεριλαμβάνει και τους οπλίτες θητείας, για παροχή εκπτώσεων από τους σιδηροδρομικούς και ακτοπλοϊκούς φορείς καθώς επίσης και τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων τελών διοδίων, μέσω των εκπτωτικών προγραμμάτων που διαθέτουν οι εταιρείες που τα ελέγχουν», σημείωσε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο ΥΕΘΑ, για να προσθέσει ότι από τους προαναφερθέντες φορείς βρίσκονται σε ισχύ οι ακόλουθες προσφορές, μετά από σχετική προφορική τηλεφωνική επιβεβαίωση:

– Στα ατομικά εισιτήρια και στα εισιτήρια οχημάτων των οπλιτών θητείας για τις ιδιωτικές μετακινήσεις τους με τα πλοία της Fast Ferries, έκπτωση 25%.
– Στους οπλίτες θητείας στις γραμμές Δωδεκανήσου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, έκπτωση 25%.
– Στις γραμμές Κρήτης, για τις ιδιωτικές μετακινήσεις τους με τα πλοία της Attica Group (Superfast Ferries), έκπτωση 50%.

– Στους οπλίτες θητείας, για τις ιδιωτικές μετακινήσεις τους με τα πλοία της Aegean Speed Lines, έκπτωση 50%.
– Στους οπλίτες θητείας, για τις ιδιωτικές μετακινήσεις τους με τα κατά τόπους υπεραστικά ΚΤΕΛ έκπτωση 15%.
– Ειδικώς για το υπεραστικό ΚΤΕΛ του νομού Έβρου η έκπτωση για στους οπλίτες θητείας ανέρχεται σε ποσοστό 25%.
– Στους οπλίτες θητείας, για τις ιδιωτικές μετακινήσεις τους με τα μέσα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έκπτωση 25%. Ενώ σημείωσε ότι δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα δωρεάν μετακινήσεων στο αστικό κομμάτι του προαστιακού σιδηροδρόμου.
– Από 01/06/20 και μέχρι νεοτέρας δεν υφίσταται σιδηροδρομική σύνδεση για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρουπόλεως.

Σε άλλο σημείο της απαντήσεώς του ο Υπουργός επισήμανε ότι για τη διέλευση του προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τους σταθμούς διοδίων που ελέγχουν οι εταιρείες: «Αττικές Διαδρομές», «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και «Νέα Οδός», με καταβολή μειωμένου αντιτίμου, απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στα ειδικά εμπορικά – εκπτωτικά τους προγράμματα των προαναφερθεισών εταιρειών.

Για τις δωρεάν μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες των υπηρετούντων οπλιτών θητείας, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι, «…βρίσκονται σε ισχύ συμβάσεις για δωρεάν μετακινήσεις των υπηρετούντων οπλιτών θητείας με τις αστικές συγκοινωνίες, χωρίς την καταβολή κομίστρου, για το έτος 2020, για τις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρειας, Βόλου, Ρεντίνας, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Νάουσας, Πάτρας, καθώς και Στεφανοβικείου με τους οικείους συγκοινωνιακούς φορείς, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης αντίστοιχη κοινή υπουργική απόφαση για το έτος 2021, για τις πόλεις Αθήνας, Θεσσαλονίκης, και ανάλογων συμβάσεων για τις πόλεις Αλεξάνδρειας, Βόλου, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Νάουσας, Πάτρας, Στεφανοβικείου καθώς και Χανίων με τους οικείους συγκοινωνιακούς φορείς.

Σημειώνεται ότι στη «Διαύγεια» έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής οι αποφάσεις που αφορούν στις δωρεάν μετακινήσεις των οπλιτών και ΔΕΑ που υπηρετούν σε Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Στεφανοβίκειο, Χανιά, Καρδίτσα, Πάτρα, Νάουσα και Αλεξάνδρεια».

Τέλος, ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος κατέληξε επισημαίνοντας ότι «Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε όλους τους οπλίτες θητείας, χορηγείται μία Κατάσταση Επιβίβασης μετ’ επιστροφής, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφ’ όσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, για ένα μόνο τόπο προορισμού της επιθυμίας τους και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης. Για τους υπηρετούντες οπλίτες στη νήσο Κύπρο συμπεριλαμβάνεται και η αεροπορική μετακίνηση».

Previous Article

Τι θα πει ο Τσίπρας στη Σακελλαροπούλου – Κριτική στην κυβέρνηση για Θεοφάνια και πανδημία

Next Article

Επικοινωνία με τον υπ.Εξωτερικών των ΗΑΕ είχε ο Δένδιας – Στο επίκεντρο η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών

Σχετικά Άρθρα