Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ξεκίνησαν οι ομαδοποιήσεις στο ΚΙΝΑΛ

Το 2021 θα είναι εκλογικό έτος για το Κίνημα Αλλαγής, καθώς το βασικό σενάριο κάνει λόγο για εκλογή ηγεσίας, όπως προβλέπεται από το καταστατικό (σ.σ: για τον Νοέμβριο).

Ωστόσο, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξετάζουν και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο σύμφωνα με τα ίδια, εκ των πραγμάτων επηρεάζει τις εσωκομματικές εξελίξεις. Για αυτό και οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά θεωρούν ότι η συζήτηση γύρω από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, εκτός από άκαιρη, κάνει μεγάλη ζημιά στο κόμμα.

Ο αντίλογος, βεβαίως, όσων ανοίγουν το θέμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η δημοσκοπική καθίζηση του Κινήματος Αλλαγής και η περαιτέρω φθορά του όσο συντηρείται η παρούσα κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση και τα δυο σενάρια έχουν δημιουργήσει μεγάλο αναβρασμό στο στελεχικό δυναμικό του Κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τηλεφωνήματα που έγιναν τις μέρες των εορτών το ζήτημα της προβληματικής πορείας του κόμματος αποτέλεσε βασικό αντικείμενο των συζητήσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν αυτός που λειτούργησε (και) ως επιταχυντής των εξελίξεων, με την έννοια ότι άνοιξε πρώτος το θέμα των εσωκομματικών διαδικασιών και μάλιστα θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της Άνοιξης, προκειμένου το κόμμα να προλάβει τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο.

Η συζήτηση, λοιπόν, έχει ανοίξει για τα καλά και στο παρασκήνιο οι διεργασίες έχουν πάρει φωτιά. Δεδομένου ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει πολλούς στρατηγούς και λιγότερους στρατιώτες, έχει μεγάλη σημασία το πώς τοποθετούνται τα κορυφαία στελέχη και οι παράγοντες του κόμματος στις εξελίξεις.

Γύρω από την Φώφη Γεννηματά υπάρχει μια προστατευτική φρουρά, κυρίως ιστορικών στελεχών και θεματοφυλάκων των παραδόσεων του ΠΑΣΟΚ. Στην κατηγορία αυτή είναι οι παλαιότεροι Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Γείτονας και Μιλτιάδης Παπαϊώννου, καθώς και οι νεότεροι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Μανώλης Όθωνας. Όλοι τους θεωρούν καταστροφική τη συζήτηση για την ηγεσία. Ο βασικός εσωκομματικός πόλος συγκροτείται αυτή την ώρα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επιθυμεί να ενισχύσει τους δεσμούς του με την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο πλέον ισχυρός σύμμαχός του είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Άριστες είναι οι σχέσεις του με τους βουλευτές Γιώργο Φραγκίδη και Δημήτρη Κωνσταντοπούλο, ενώ συνομιλεί σταθερά με τους βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Απόστολο Πάνα.

Σε οργανωτικό επίπεδο “τρέχουν” οι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης, ενώ πολύ ισχυρό είναι το δίκτυο του κ. Ανδρουλάκη με τα νεότερα στελέχη, τους συνδικαλιστές, αλλά και τους πρώην βουλευτές.

Τη δική του ομάδα συγκροτεί σταδιακά ο Ανδρέας Λοβέρδος, ποντάροντας στις επαφές που έχει με τα εκσυγχρονιστικά στελέχη αλλά και στη στενή προσωπική σχέση που έχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρότι ο τελευταίος δεν δείχνει καμία διάθεση να εμπλακεί στα εσωκομματικά ζητήματα.

Ο κ. Λοβέρδος επιθυμεί επί της ουσίας να εκφράσει τις διαθέσεις της πλειονότητας των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής που είναι σφόδρα “αντισυριζα”, για αυτό και έσπευσε να δηλώσει ότι προσωπικά δεν θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ