Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Μητσοτάκης ξεκινάει τα ταξίδια – 11 Ιανουαρίου πάει Πορτογαλία

Ταμείο Ανάκαμψης, γρήγορη και μαζική διαδικασία εμβολιασμού, ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως περιφερειακή δύναμη: Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι των πρώτων διεθνών επαφών για το 2021 του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εφόσον οι συνθήκες με την πανδημία το επιτρέψουν τρία ταξίδια στο εξωτερικό τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

Το πρώτο θα είναι στην Πορτογαλία, πιθανώς στις 11 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, καθώς η κυβέρνησή του αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαδεχόμενη τη Γερμανία. Το ταξίδι στη Λισαβόνα ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις 28 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παρέμεινε σε απομόνωση έως τις 29 Δεκεμβρίου, όταν και συμπληρώθηκαν 14 ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Παρίσι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, καθώς κοινή επιδίωξη τόσο της πορτογαλικής προεδρίας, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαδικασία να κυλήσει γρήγορα και ομαλά και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να εξασφαλίσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 επαρκή αριθμό εμβολίων για να καλύψουν το γενικό πληθυσμό. Ελλάδα και Πορτογαλία, δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου με παρόμοιο πληθυσμό, που ήταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους την περασμένη δεκαετία, θα συζητήσουν επίσης πως θα βγουν με ταχύτητα και με ασφάλεια και από αυτή την κρίση και θα ανακάμψουν οι οικονομίες τους. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει ταχεία έγκριση του σχεδίου που έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες και κατά το δυνατόν συντομότερη εκταμίευση των πρώτων ποσών.

Στην ατζέντα Μητσοτάκη-Κόστα βέβαια θα είναι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και το μεταναστευτικό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ορισμένες κυρώσεις, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, οι «27» έδωσαν εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλει το αργότερο μέχρι το Μάρτιο γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, δηλαδή σε οικονομικό, πολιτικό και εμπορικό επίπεδο. Στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκθέσει τις διαφωνίες του γύρω από το προσχέδιο για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και να ζητήσει σαφείς κανόνες αλληλεγγύης των κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε η ευθύνη να είναι κοινή.

Μετά τη Λισαβόνα – είτε στις 11 Ιανουαρίου είτε αργότερα μέσα στον ίδιο μήνα – ακολουθούν οι Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου.

Στην έκθεση Μπορέλ, για τη σύνταξη της οποία θα ακολουθήσει έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχαν προσδιοριστεί στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου. Θα περιλαμβάνεται και η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το εάν τους δύο επόμενους μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και αν με βάση τη στάση του αυτή θα έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές συνομιλίες, που πάγωσαν το 2016 με ευθύνη της Άγκυρας.

Τρίτος επιβεβαιωμένος σταθμός στο εξωτερικό είναι το …νέο Νταβός.

Στη Σιγκαπούρη, αντί στο Νταβός της Ελβετίας, θα διεξαχθεί περί τα μέσα Μαΐου του 2021 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), καθώς η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού καθιστά δύσκολο πρακτικά να διασφαλιστεί πλήρως η υγεία των συμμετεχόντων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το Φόρουμ θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία συμμετεχόντων και αναμένεται να είναι η πρώτη τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση που θα ασχοληθεί με την ανάκαμψη μετά την πανδημία σε διεθνές επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξεί να μεταβεί στη Σιγκαπούρη αφού θα έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα και να παρουσιάσει την ατζέντα του για την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων στη χώρα μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ