Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Αντεπίθεση» από την κυβέρνηση στην κριτική για την πανδημία – Ποια στοιχεία δείχνουν και τι λένε

«Όταν μιλούν οι αριθμοί, τα λόγια περισσεύουν. Τα στοιχεία που υπάρχουν δεν επιτρέπουν ούτε διαστρεβλώσεις ούτε αφορισμούς».

Αυτό τονίζουν από την κυβέρνηση σε σχέση με τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, περνώντας ουσιαστικά στην αντεπίθεση για την κριτική που δέχονται το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να σηκώνουν ψηλά τους τόνους. Παράλληλα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η διαδικασία του εμβολιασμού θα προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο μαζικά, ιδίως μετά την έγκριση προχθές και του δεύτερου εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα στοιχεία που αναδεικνύουν στην κυβέρνηση προέρχονται κυρίως από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Πορτογαλία -χώρα που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα- τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 10.000 από τα 2.638 που ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, ασκώντας μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Ολλανδία -που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς μόλις στις 6 Ιανουαρίου- τα ημερήσια κρούσματα βρίσκονται πάνω από τις 7.000 και κινούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα παρά το αυστηρό lockdown κατά το οποίο τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Στο Βέλγιο τα ημερήσια κρούσματα φτάνουν τις 3.000 και συνεχίζονται αυστηροί περιορισμοί. Στην Ιρλανδία τα ημερήσια κρούσματα από 327 που ήταν στις 15 Δεκεμβρίου έχουν εκτοξευτεί σε πάνω από 7.800, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς Covid από ποτέ, προκαλώντας σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας, γεγονός που οδήγησε την Κυβέρνηση της χώρας σε αυστηρότερο lockdown για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει και τα 62.000, ενώ στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία ξεπερνούν τις 20.000.

Οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας, όπως τονίζουν από το Μαξίμου, αποτυπώνονται και στους χάρτες-δείκτες για τα κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας που δημοσιεύει εβδομαδιαία, κάθε Πέμπτη, το κέντρο πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC).

Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική για την πορεία των εμβολιασμών, παραθέτουν πάλι στοιχεία και ημερομηνίες: Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου, την επομένη της άφιξης της πρώτης παρτίδας εμβολίων, και συνεχίζονται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Την Πέμπτη έγιναν 5.538 εμβολιασμοί και από τις 27 Ιανουαρίου έχουν εμβολιαστεί 26.006 άτομα. Η αρχή έγινε από εννέα νοσοκομεία. Στις 4 Ιανουαρίου προστέθηκαν άλλα 47, περιλαμβανομένων πέντε στρατιωτικών) και την Παρασκευή προστίθενται ακόμα 55 νοσοκομεία, γεγονός που θα επιτρέψει στο σύστημα να ξεπεράσει τους 8.000 εμβολιασμούς ανά ημέρα. Έως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί και ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας.

Στις 4 Ιανουαρίου άρχισε επίσης ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν όλοι οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές. Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Από την προσεχή Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό, πέραν αυτού όμως είναι σημαντικό να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στην άυλη συνταγογράφηση.

Στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός -σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- για πολίτες που είναι άνω των 85 ετών και αφορά περισσότερα από 100.000 άτομα. Μέχρι το τέλος του μήνα στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 200.000 άτομα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ