Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ»: Παλιός Συνασπισμός κατά ΠΑΣΟΚογενών

Σε ιδεολογικές ράγες φαίνεται πως μπαίνει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο έτος βρίσκει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια φάση αναδιοργάνωσης, καθώς τις προσεχείς εβδομάδες θα διεξαχθούν οι εκλογές στις οργανώσεις του κόμματος, ενώ είναι πάντα σε εκκρεμότητα, λόγω πανδημίας, ο χρόνος διεξαγωγής του κρίσιμου συνεδρίου.

Η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι το κείμενο που κατατέθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος από μια μεγάλη γκάμα στελεχών, που όλοι τους, όμως, έχουν αναφορά στον παλαιό Συνασπισμό. Και όλοι τους, επί της ουσίας, στρέφονται με το κείμενό τους κατά της Πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και, ως εκ τούτου, κατά των Πασοκογενών.

Σκουρλέτης, Βούτσης, Τσακαλώτος
Κάτω από την «Ομπρέλα», όπως βάπτισαν την παρέμβασή τους, συνασπίζεται ένα μεγάλο τμήμα της παλαιάς φρουράς του κόμματος. Μεταξύ αυτών οι πρώην γραμματείς Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης, τα ιστορικά στελέχη (αμφότεροι έχουν διατελέσει γραμματείς του Ρήγα Φεραίου, της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού) με επιρροή στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και διακριτό λόγο, Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης, ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και στελέχη με πλούσια κομματική εμπειρία και δράση, όπως οι Θοδωρής Τσίπρας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Ξανθός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κώστας Πουλάκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πέτρος Καλκανδής, Μανώλης Σαρρής, Μιχάλης Υδραίος, Πάνος Λάμπρου, Ράνια Σβίγγου, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Γιάννης Μπασκόζος, Κώστας Αθανασίου αλλά και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ηχηρό μήνυμα κατά ηγεσίας
Με το κείμενό τους στέλνουν σαφή μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα για τις προσπάθειες που κάνει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα χωρίς σαφές ιδεολογικό πλαίσιο, παίρνουν αποστάσεις από πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ζητούν το κόμμα να κάνει αντιπολίτευση στη βάση αρχών, απαιτούν περισσότερη εσωκομματική δημοκρατία, στηλιτεύουν τη λογική των μετεγγραφών από το Κίνημα Αλλαγής. Και το κυριότερο, θέτουν το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων σε σχέση με ζητήματα ηθικής τάξεως, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζή. Ειρήσθω εν παρόδω, οι δυο τελευταίοι ήταν και η βασική αιτία της διάσπασης της προεδρικής φρουράς και η δημιουργία νέας τάσης υπό τον τίτλο «ΡΕΝΕ» από τους Πάνο Ρήγα, Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη, Δημήτρη Σακελλάρη κ.α.
Για να επιστρέψουμε, ωστόσο, στην αρχική επισήμανση, είναι προφανές ότι ο «παλαιός Συνασπισμός» αντιδρά σφόδρα στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται συνολικά ο Αλέξη Τσίπρα για αυτό και συνασπίζονται μια σειρά στελέχη που κατά το παρελθόν ήταν σε διαφορετικές (υπο)ομάδες. Και το πράττουν χτυπώντας τις περισσότερες φορές το «σαμάρι», είτε αυτό είναι ο κ. Παππάς είτε είναι οι Πασοκογενείς. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι κανένας προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ δεν συνομιλεί και πολύ περισσότερο δεν μετέχει στις διεργασίες της «Ομπρέλας». Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» διατηρούν ακόμα τα κλειδιά ή έστω μεγάλη επιρροή στις κομματικές οργανώσεις, για αυτό και στις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την εκλογή στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ.

Ο πονηρός στόχος του Τσίπρα
Στον αντίποδα και ως απάντηση σε όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να φρεσκάρει πλήρως την ηγετική ομάδα προωθώντας σε θέσεις ευθύνης στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Δημήτρης Λιάκος κ.α. Το παράδοξο, από την άλλη, για όσους γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως τα πρόσωπα που επέλεξε ο κ. Τσίπρας για τις δύο κορυφαίες θέσεις, αυτές του γραμματέα (Δημήτρης Τζανακόπουλος) και του εκπροσώπου τύπου (Νάσος Ηλιόπουλος) σε ιδεολογικό επίπεδο είναι πολύ πιο κοντά στην «Ομπρέλα» παρά στην προεδρική ομάδα. Είναι σαφές ότι οι επιλογές αυτές έγιναν με πρωταρχικό στόχο από την πλευρά του κ. Τσίπρα να «σπάσει» το μεγάλο μπλοκ που συνασπίζεται πολιτικά απέναντί του ή έστω να περιορίσει την κομματική επιρροή του.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ