Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μεταναστευτικό, Τουρκία, κοροναϊός: Τι θα συζητήσουν στη Λισαβόνα Μητσοτάκης και Κόστα

Το 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης
κλήθηκε να διαχειριστεί τρεις μεγάλες κρίσεις: Το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και την πανδημία του κορονοϊού. Το 2021 θέλει να είναι η χρονιά που θα ξεπεράσει με επιτυχία και τα τρία αυτά μέτωπα και θα βάλει τη χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης και του «άλματος» προς τα εμπρός.

Για να γίνει αυτό εφικτό, όπως φάνηκε και τη χρονιά που πέρασε, η βοήθεια και στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Με αυτό κατά νου, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στη Λισαβόνα, όπου το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, που εδώ και δέκα ημέρες ασκεί την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού, που είναι σε σχετική ύφεση τους τελευταίους μήνες στο ανατολικό Αιγαίο, δεν είναι τυχαίο ότι πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη είναι στις 12:45 (ώρα Ελλάδος) το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή. Μητσοτάκης και Κόστα θα επισκεφθούν την έδρα της Ναυτικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, και στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA), η οποία εδρεύει στη Λισαβόνα και μεριμνά ποικιλοτρόπως για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, έργο κρίσιμο για τον μεγάλο ελληνόκτητο στόλο.

Στις 14:25 ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο São Bento όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αντόνιο Κόστα. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μεταναστευτικό, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τη σημασία να τηρηθούν όσα είχαν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις τρεις τελευταίες Συνόδους Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία.

Στο τρίτο μέτωπο, αυτό του κορονοϊού, στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν οι προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία και η μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά φυσικά και η ταχύτερη και καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν πληγεί σημαντικά, όπως είναι η ελληνική.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ