Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ξεκίνησε η σκακιέρα των διερευνητικών – Σταθερή η θέση της κυβέρνησης για «ατζέντα» – «Βlame game» από Τουρκία

Διαδικαστικά, το ζήτημα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας ήδη εξελίσσεται, με την Άγκυρα να προσκαλεί την Αθήνα για την έναρξη του 61ου γύρου συζητήσεων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γνωρίζει, ότι τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία έκανε ό, τι το δυνατόν για να εμφανιστεί διαλλακτική και «ευρωπαϊκή» στην Ε.Ε. με στόχο να ενοχοποιήσει την ελληνική πλευρά στην περίπτωση αντιρρήσεων της για « διάλογο».

Η Αθήνα θα προσέλθει βεβαίως στον 61ο γύρο διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά, αλλά με σταθερή τη θέση της, που καθαρά διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, ότι η ελληνική πλευρά δεν εννοεί ατζέντα διαλόγου που να επεκτείνεται έξω από τα συζητούμενα για θαλάσσιες ζώνες, όπως το ζητά ο Ερντογάν. Θέλοντας να δείξει καλό πρόσωπο στην ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, αφού συζήτησε στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Κομισιόν, Γερμανίδα κα Βαν ντερ Λάιντεν, έστειλε πρόσκληση προς την ελληνική πλευρά με την «πονηρή» διατύπωση, ότι ο διάλογος θα είναι «χωρίς προϋποθέσεις, για όλα όσα συζητήθηκαν στους 60 γύρους διαπραγματεύσεων».

Η Αθήνα φυσικά εννοεί, ότι «όλα» όσα έως τώρα συζητήθηκαν θα συζητηθούν στη βάση των προϋποθέσεων που θέτει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Οι νέες συνομιλίες θα διεξαχθούν με την Αθήνα προσεκτική, ώστε σε περίπτωση εξελίξεων στο «blame game», που οπωσδήποτε θα παίξει η Αγκυρα, να μην βρεθεί ποτέ η Ελλάδα κατηγορούμενη για άρνηση «διαλόγου» από Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει σταθερή στο ότι οι «διερευνητικές» θα παραμείνουν στην ατζέντα που ίσχυε έως σήμερα και θα «θυμίζει» στην ΕΕ, ότι η Αγκυρα έχει αποδοκιμαστεί από αυτήν, όπως και από την Ουάσινγκτον για τις παρανομίες του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι «διερευνητικές» προβλέπεται, ότι θα αποτελέσουν μέσα στο 2021 μια εξαιρετικά δύσκολη διπλωματική άσκηση, με «κόκκινες» γραμμές, που αν παραβιαστούν θα οδηγήσουν σε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να «διευρύνει» την ατζέντα των συνομιλιών, με εντατική διπλωματία της στο ευρω-ατλαντικό πεδίο και με σύμμαχο της την Γερμανία, για την άσκηση πίεσης προς την Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ