Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ – Τι ρυθμίσεις του Θεοδωρικάκου αλλάζει ο Βορίδης

Ποδαρικό για την νέα χρονιά στη Βουλή σήμερα, με ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που υποδηλώνει και καταδεικνύει απόλυτα πως το κράτος, η κυβέρνηση και οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν συνέχεια και συνέπεια στο έργο τους.

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ εισάγετε για ανάγνωση και επεξεργασία την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στις 12.00 το μεσημέρι, με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να δίνει το παρόν ώστε να απαντήσει στις αντιρρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ζητήσει απόσυρση του νομοσχεδίου και εκ νέου διάλογο.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Εσωτερικών με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στέλνει ένα μήνυμα. Ότι, το μεταρρυθμιστικό έργο δεν σταματά όταν το υπουργείο αλλάζει ηγεσία, ούτε ακυρώνει νομοσχέδιο που επί μήνες προετοίμαζε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Αντιθέτως, χωρίς καμία καθυστέρηση δικαιολογία ή παράταση επισπεύδει τα νομοσχέδια που έχουν δρομολογηθεί από το 2020. Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης θα μπορούσε να ζητήσει χρόνο για να μελετήσει για να ξαναδεί το νομοσχέδιο ώστε να κάνει τις δικές τους παρεμβάσεις, ωστόσο προτίμησε να «τρέξει» το νομοθέτημα για το ΑΣΕΠ και να επικεντρωθεί στα επόμενα που έρχονται στη Βουλή. Το σίγουρο είναι πως θα κάνει κάποιες τροποποιήσεις και θα βάλει τις «πινελιές» του σε διατάξεις που μεταξύ άλλων αφορούν στη μοριοδότηση του διδακτορικού και την εμπειρία εκτός δημοσίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως τομή για την Δημόσια Διοίκηση και το ΑΣΕΠ καθώς θα εφαρμόσει για πρώτη φορά, ένα κεντρικό προγραμματισμό προσλήψεων που θα γίνονται μετά από την διεξαγωγή πανελλαδικού διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπ. Εσωτερικών θα συλλέγει όλες τις ανάγκες και κενά των δημοσίων φορέων και θα προγραμματίζει ενιαίο ετήσιο διαγωνισμό π.χ για 5.000 θέσεις. Η πρόσκληση θα γίνει τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2021 και η προβλεπόμενη ολοκλήρωση του θα έρθει ένα χρόνο μετά.

Δηλαδή σε ετήσια βάση και με αφετηρία τις ανάγκες που θα καταγράφουν οι φορείς και οι υπηρεσίες του δημοσίου, κάθε Μάιο (και θα εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου), θα προκηρύσσονται θέσεις και θα διεξάγεται διαγωνισμός όπου θα εξετάζονται, το γνωστικό πεδίο του κάθε υποψηφίου καθώς και οι δεξιότητές και η εργασιακή αποτελεσματικότητά του.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προσδοκά σε ένα σύστημα ορθολογικότερο, που με διαφάνεια και αξιοκρατία θα αξιολογεί και θα επιλέγει τελικά το κατάλληλο πρόσωπο για την κατάλληλη θέση, ενισχύοντας τις ανάγκες που έχουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ