Μητσοτάκης: Έχουμε προαγοράσει 25.000.000 δόσεις εμβολίων, θα έχουν εμβολιαστεί 2.000.000 πολίτες μέχρι το τέλος Μαρτίου – Με την Τουρκία δε θα συζητήσουμε περί γκρίζων ζωνών

Share:
Καθησυχαστικός για τη διαδικασία εμβολιασμού, παραθέτοντας μια σειρά από αριθμούς, ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. «Η Ελλάδα έχει ήδη προαγοράσει 25.000.000 δόσεις, αυτό αντιστοιχεί σε παραπάνω από 15.000.000 εμβόλια. Έχουμε αγοράσει το διπλάσιο αριθμό εμβολίων από όσο χρειαζόμαστε. Έχουμε επαρκέστατα εμβόλια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 2.000.000 πολίτες κι έτσι συν τοις άλλοις θα μειωθεί όπως είπε η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Από τον Απρίλιο θα μπούμε στο σύστημα των μαζικών εμβολιασμών, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός. Ήδη, όπως είπε, «από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που θα μπορούν να εμβολιάσουν 20.000 πολίτες καθημερινά.»

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως τον παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των άνω των 85 να ακολουθήσουν οι ηλικίες άνω των 70. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.»

Σχετικά με τον τουρισμό και την αγωνία για την καλοκαιρινή σεζόν, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού, θα μπορούμε να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι. Από το Μάιο και μετά θα υπάρχει ήδη σημαντική εποχική υποχώρηση». Όπως υπογράμμισε, αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση τον εμβολιασμό και την ιχνηλάτηση και το βελτιωμένο σύστημα υγείας, «αυτό με κάνει σίγουρο για πολύ καλύτερη τουριστική περίοδο».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι θα εγκριθεί γρήγορα το εμβόλιο της Astra Zeneca και ότι το τέταρτο στη σειρά εμβόλιο θα εγκριθεί γρηγορότερα από ό,τι περιμένουμε.

«Είναι η πιο σύνθετη επιχείρηση στο υγειονομικό επίπεδο που έχουμε αναλάβει ποτέ», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαδικασία εμβολιασμού. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο εμβόλιο που έκανε ο ίδιος. «Δεν είχα καμία απολύτως παρενέργεια. Θα κάνω τη δεύτερη δόση σε μία εβδομάδα. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά», είπε.

Αναλυτικά η συνέντευξή του: 

Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Βόρειο Ελλάδα, σημείωσε στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στερείται σοβαρότητας η πρόταση Τσίπρα

Στερείται οποιαδήποτε σοβαρότητας η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις παντέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια. Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον Αντ1.

Γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και όχι ενώπιον των πολιτών στη Βουλή, διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Έχουμε το διπλάσιο των δόσεων από αυτό που χρειαζόμαστε

Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1.

Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμυρία δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ο πρωθυπουργός.

Μην έχουμε αυταπάτες πως κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη σημερινή του πρωτοβουλία περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έως τον Ιούνιο θα υπάρξει μία σημαντική εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό

Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά εμβολίων. Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη ala carte τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη.

Με ενδιαφέρει να λειτουργήσει το click away

Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα.

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοήθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».

Γνωρίζουμε καλά τις δυσκολίες των ανθρώπων του πολιτισμού

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία.

Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια θα είναι
απολύτως αντικειμενικά ως προς την κατανομή της διαφήμισης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιδιώξαμε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο΄και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε.

Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πραξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για τη σύγκριση που γίνεται από κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους θανάτους από την φωτιά στο Μάτι και την πανδημία, ο Πρωθυπουργός τόνισε «εύχομαι να μην το έχει κάνει ο κ. Τσίπρας. Ειλικρινά, μπορούμε να συγκρίνουμε μια πανδημία που έχουν πεθάνει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη με μια φυσική καταστροφή όπως στο Μάτι; Εμείς στην περίπτωση εκείνη ασκήσαμε έντονη κριτική κυρίως για την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας».

Συνέχισε την κριτική του στην αντιπολίτευση, την οποία χαρακτήρισε ως απογοήτευση: «Ακούω διάφορα στον δημόσιο διάλογο. Λέει ο κ. Τσίπρας να πάρουμε τις πατέντες και να παράγουμε το εμβόλιο στην Ελλάδα. Μα δεν ξέρει ότι δεν υπάρχει παραγωγικό δυναμικό στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, αυτή είναι απογοήτευση».

Απαντώντας δε στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και κοινής αποδοχής Υπουργό Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε «γιατί να συζητήσουμε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κλειστές τις πόρτες, όταν μπορούμε να συζητήσουμε, την Παρασκευή στην Βουλή, ενώπιον του ελληνικού λαού;».

Για τα Θεοφάνια

«Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνεια», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία και στο θρησκευτικό αίσθημα του ελληνικού λαού», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Εκκλησία συμμορφώθηκε με τα μέτρα.

Σε σχέση δε με τη συζήτηση που ακολούθησε των δηλώσεων του Άδωνι Γεωργιάδη για τη Θεσσαλονίκη και τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε κλείσιμο Θεσσαλονίκης πριν τις εορτές της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου. Η άποψη αυτή κατατέθηκε στο δημόσιο διάλογο από γιατρούς και λοιμωξιολόγους»

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού:

.

Previous Article

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Θέλουν να «τελειώσουν» Τσίπρα με Σακελλαρίδη

Next Article

Παναγιωτόπουλος : Μεγάλη ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις η αγορά των Rafale

Σχετικά Άρθρα