Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΒΟΥΛΗ: Με τη διαδικασία του «επείγοντος» σήμερα η συζήτηση για τα 18 Rafale

Με την κοινοβουλευτική διαδικασία του επειγόντως κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» και αφορά την συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

Η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά στις 17.00 το απόγευμα, από τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής ‘Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Επί του νομοσχεδίου θα εισηγηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης και από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.

Η ίδια Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων νωρίτερα στις 14.00 σήμερα θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας για την απόκτηση των Rafale θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση, από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου, προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, «δαπάνη 2.490 εκατ. ευρώ, περίπου και αναλύεται, κατ’ έτος, ως εξής: 1.509 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2021, 472 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2022, 408 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2023, 67 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2024 και 34 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2025».

Οι 3 συμβάσεις ύψους 2.490 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνουν :

Την αγορά 18 μαχητικών, 6 καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων, το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης και παροχής ανταλλακτικών για τουλάχιστον μια πενταετία, καθώς και την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων για τα Rafale, αλλά και την πιστοποίηση των γαλλικών πύραυλων για τα Mirage 2000-5.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ