Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δένδιας: Προσβλέπουμε στην εποικοδομητική στάση της Τουρκίας καθώς και στην αποχή της από κάθε προκλητική ενέργεια

Ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ΥΠΕΞ, προέβη σε δηλώσεις, όπου και συνεχάρη την Πορτογαλία για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Εν συνεχεία,  ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κοινό πλαίσιο ένταξης εισόδου της Ελλάδος και της Πορτογαλίας, κατά τη δεκαετία του 1980, γνωστή και ως «μεσογειακή διεύρυνση». Τόνισε σε σχέση με την Πορτογαλία, πως η συζήτησή τους στάθηκε στην ανάληψη της προεδρίας από τη χώρα, καθώς και για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας , ανέφερε χαρακτηριστικά πως προσβλέπει στο να παραμείνει η Τουρκία στη βάση του εποικοδομητικού διαλόγου, όπως άλλωστε και η Ελλάδα πράττει καιρό τώρα και βάσει του «διεθνούς διακίου».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ.Δένδιας:

«Σας ευχαριστώ πολύ, senor Ministro. [Χαιρετισμός στα Πορτογαλικά] Θα με συγχωρέσετε αλλά μέχρι εκεί φθάνουν τα πορτογαλικά μου.

Θα ήθελα πρώτα από όλα να συγχαρώ εσάς προσωπικά και την Πορτογαλία για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες. Και είναι ξεκάθαρο ότι σας περιμένει ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε εξαιρετική δουλειά. Και επιτρέψτε μου να πω ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις προσπάθειές σας.

Για πολλά χρόνια, υπήρξαμε τα δυο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η Ελλάδα και η Πορτογαλία – που απείχαν πολύ μεταξύ τους από γεωγραφικής άποψης: η μία χώρα στο ανατολικό άκρο και η άλλη στο δυτικό άκρο της Ευρώπης. Αλλά είμαστε και οι δυο χώρες του νότου, ενταχθήκαμε στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’80 μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, έχουμε το ίδιο μέγεθος και πολλά κοινά στοιχεία.

Η επίσκεψή μου σήμερα λαμβάνει χώρα δυο μέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του, τον Πρωθυπουργό Antonio Costa. Οι συζητήσεις μας σήμερα με τον αγαπητό φίλο Augusto επικεντρώθηκαν σε διάφορα θέματα. Πρώτα απ’ όλα στις προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μεταναστευτικό και τη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός με ενημέρωσε εκτενώς για τις προτεραιότητες της Προεδρίας. Υπογράμμισα κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν σε αυτό το πλαίσιο. Αναφορικά με την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφορικά με τη διοργάνωση συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη σχέση μας με αυτή την αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη, αυτή τη μεγάλη δημοκρατία. Προσβλέπω επίσης στη συνάντησή μου με τον Ινδό ομόλογό μου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Είχαμε προγραμματίσει συνάντηση στην Αθήνα η οποία ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Και φυσικά, αναμένουμε με ενδιαφέρον τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής.Επιδίωξή μας είναι να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την αφρικανική ήπειρο. Έχω επενδύσει σε αυτό το εγχείρημα και θα συνεχίσω να το κάνω. Και ο ρόλος της Πορτογαλίας, η οποία διατηρεί ειδικούς δεσμούς με την Αφρική, ειδικά με τις πορτογαλόφωνες χώρες, μπορεί να έχει θεμελιώδη σημασία.

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Υπουργό Santos Silva σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Υπογράμμισα ότι παρά την σχετική επικρατούσα ηρεμία των τελευταίων λίγων εβδομάδων, η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά φυσικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και προκειμένου να συζητήσει το μοναδικό ζήτημα που χρειάζεται να επιλυθεί, τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ανωτέρω πνεύμα, κατόπιν πρόσκλησης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι το Δεκέμβριο του 2020 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του έκανε έκκληση όχι μόνο για διαρκή αποκλιμάκωση για την επανέναρξη των διερευνητικών αυτών συνομιλιών, αλλά και για την ομαλή συνέχισή τους.

Ως εκ τούτου, προσβλέπουμε στην εποικοδομητική στάση της Τουρκίας καθώς και στην αποχή της από κάθε προκλητική ενέργεια.

Με τον συνάδελφό μου, εξετάσαμε εκτενώς το μεταναστευτικό ζήτημα. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου εκ μέρους της Ελλάδας για τη στήριξη της Πορτογαλίας σε αυτό το εγχείρημα. Αποδεχόμενη τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά της, η Πορτογαλία έδωσε ένα σημαντικό παράδειγμα, όπως και με τη συμβολή της στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως κράτος στην πρώτη γραμμή της ΕΕ, η Ελλάδα κάνει έκκληση για μια δίκαιη μετανάστευση και ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο που θα διασφαλίζουν τον ισότιμο επιμερισμό των ευθυνών μεταξύ των μελών της οικογένειάς μας, των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, με τον Πορτογάλο ομόλογό μου συζητήσαμε το ζήτημα της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν το βλέμμα στραμμένο προς την Ευρώπη και υλοποιούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και να τις ενθαρρύνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε προς αυτό το δρόμο. Αν δεν το πράξουμε, όχι μόνο θέτουμε σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το ευρωπαϊκό πείραμα στο σύνολό του.

Αγαπητέ συνάδελφε, muito obrigado, σε ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία που μου επιφύλαξες σήμερα .»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ