Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η επιστολή Τζόνσον προς Ινονού από το 1964 που διάβασε ο Κώστας Τασούλας στη Βουλή

Με την περιβόητη επιστολή του Αμερικανού προέδρου Λύντον Τζόνσον προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού το 1964, επιστολή, που πιστεύεται ότι απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια τουρκική εισβολή στη Κύπρο, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Κατά το περιεχόμενο της επιστολής που ανέγνωσε ο κος Τασούλας, ο Τζόνσον προειδοποίησε τον Ινονού ότι μια τουρκική εισβολή θα ήταν διεθνώς παράνομη βάσει των Συνθηκών του 1960, ότι θα επέφερε αμερικανικές κυρώσεις διότι η χρήση αμερικανικών όπλων για επιδρομικές επιχειρήσεις απαγορευόταν από την αμερικανική νομοθεσία, και ότι δεν υπήρχε υποχρέωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ, να υποστηρίξει την Τουρκία, εφόσον αυτή δια των πράξεων της προκαλούσε την εμπλοκή της Σοβιετικής Ένωσης, που υποστήριζε την κυπριακή ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Ο πρόεδρος του Σώματος με τον μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο του θέλησε να τοποθετηθεί επί του νομοσχέδιου για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, δίνοντας ένα άλλον τόνο και το μήνυμα εκ της θέσεως του, της ύψιστης σημασίας για την χώρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως πρόκειται για «Αφάνταστο στρατιωτικό πλεονέκτημά έναντι της Τουρκικής αεροπορίας, κάτι που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι αεροπόροι της γείτονάς χώρας».

Ο κος Τασούλας επεσήμανε πως «Τέτοια μεγάλη σύμβαση συνοδεύεται από την εξασφάλιση της συντήρησης μετά από την αγορά, αλλά και την εξασφάλιση του εξοπλισμού που μπορεί να φέρει σημαντικά αποτρεπτικά αποτελέσματα για την αεροπορία μας, όπου χρειαστεί.»

«Σε μια εποχή που τα πράγματα είναι μοναχικά», σημείωσε ο πρόεδρος του Σώματος, «είναι προς τιμή σας υπουργέ, πως αυτό το αποφασιστικό βήμα ξεκινάει και θα συνεχιστεί με ανάλογες κινήσεις για τα υπόλοιπα όπλα των ενόπλων δυνάμεων εκτός από τα Rafale, χρειαζόμαστε και την τελευταία βίδα. Είναι μια πράξη τομή που ενισχύει τη εθνική μας κυριαρχία.»

Το κοινοβούλιο αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων

Από πλευράς φρονήματος υπάρχει μια δικαιολογημένη αναβάθμιση.

Ζούμε ιστορικές στιγμές ως προς της άμυνας της χώρας, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ