Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Την Δευτέρα ανοίγει η αγορά με click away – Αύριο οι ανακοινώσεις – Στοίχημα για Άδωνι

Η 18η Ιανουαρίου φαίνεται πως θα… ξημερώσει ευχάριστα για τους εμπόρους και τους καταναλωτές, καθώς η κυβέρνηση, με την σύμφωνα γνώμη των επιστημόνων, αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς με την διαδικασία του click away.

Η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της εν λόγω Επιτροπής, Νίκος Σύψας θα κινείται στη λογική «ένα βήμα τη φορά, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που έχουμε το επιτρέπουν». «Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα (σ.σ χθες), νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση-υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης. Και τα δύο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δύο», επισήμανε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ. Εξαίρεση τα σχολεία για ευνόητους λόγους. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάνουμε εκτίμηση κινδύνου αναλόγως των οφελών και των κινδύνων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως την πρόθεση της κυβερνήσεως. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί με στοιχεία στην Επιτροπή, ώστε να πειστούν οι ειδικοί και να πάρουμε το “πράσινο φως”. Ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια τους κανόνες και το σύστημα ώστε με υγειονομική ασφάλεια να δώσουμε “ανάσα” στην αγορά». «Έχουμε το σχέδιο, έχουμε βρει τους κανόνες, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα πάμε με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς προφανώς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος», πρόσθεσε.

Τα σενάρια

Στην κυβέρνηση μελετούν δύο βασικα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς.

1. Καταστήματα με click away

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στον Real fm, τόνισε πως υπάρχει πιθανότητα –χωρίς να είναι σίγουρο- να λειτουργήσουν τα καταστήματα και με ραντεβού. «Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε κατ’ ουσίαν τα μέτρα και τους κανόνες που προτείνουμε στην επιτροπή, προκειμένου η επιτροπή να λάβει την απόφασή της, καθότι έχει το μοντέλο. Στο μοντέλο αυτό βάζει την κινητικότητα που δημιουργεί το καθετί. Έχουμε λοιπόν οριστικοποιήσει ότι την Παρασκευή η επιτροπή θα αποφασίσει, αφού λάβει υπόψη όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτά που έχουμε προτείνει εμείς ως πιθανή έναρξη της αγοράς, που είναι το click away, όπως αναφέρθηκε και χθες ο πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

2. Καταστήματα με ραντεβού

«Μια πιθανότητα υπάρχει να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν και με ραντεβού τα καταστήματα, αυτό δεν είναι σίγουρο όμως. Αυτές οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Το τι θα αποφασίσει η επιτροπή θα πρέπει να το περιμένουμε. Η Παρασκευή είναι η κρίσιμη ημέρα, και κάθε Παρασκευή οι προτάσεις κατατίθενται και από εκεί και πέρα γίνεται συζήτηση και στο τέλος καταλήγουν σε μια πρόταση, που τελικά ο πρωθυπουργός λαμβάνει την απόφαση που ανακοινώνεται στις 6 το απόγευμα από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας» απο κάλυψε χθες ο κ. Παπαθανάσης. Όπως τόνισε, πέραν του click away, συζητείται να λειτουργήσει η αγορά με ραντεβού εντός του καταστήματος. «Πάντα όμως μιλάμε με ραντεβού. Και το click away είναι με ραντεβού και η είσοδος στο κατάστημα θα είναι με ραντεβού με την ίδια διαδικασία που είχαμε περιγράψει. Υπάρχει πρόβλεψη τι κινητικότητα θα δημιουργήσει το κάθε μέτρο που προστίθεται και οι ειδικοί θα αποφασίσουν ποιο μέτρο χωρά», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ