Δένδιας: Έχει γίνει διάβημα για το πρώτο περιστατικό στα Ίμια – Διερευνητικές με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Share:
Ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το νέο περιστατικό στα Ίμια και την τουρκική προκλητική συμπεριφορά αναμένει ο υπουργός Εξωτερικών όπως ενημέρωσε ττην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου προκειμένου να εκδοθεί διάβημα προς την Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι για το αντίστοιχο περιστατικό της περασμένης εβδομάδας εναντίον σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακτοφυλακή έχει ήδη εκδοθεί διάβημα.

Προς ξένους συνομιλητές
Σε ότι αφορά την έναρξη των διερευνητικών επαφών ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας αποτελούν δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το Αιγαίο επισήμανε:

«Είναι λογικό να διολισθαίνει η συζήτηση στο ευρύτερο θέμα των διερευνητικών. Το λέω για να το ακούσει η αίθουσα αλλά το λέω κυρίως προς τους ξένους συνομιλητές μας. Το είπα άλλωστε στην Ρώμη και στην Λισαβόνα με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας. Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του εθνικού μας δικαίου αλλά αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ευρωπαϊκό κεκτημένο
»Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση με Τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο όπως δεσμεύεται συνολικά και η ΕΕ. Αυτό είναι αυτονόητο. Ίσως δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό σε ορισμένους εκτός αίθουσας. Αυτός ο όρος δεσμεύει την Ε.Ε και τα κράτη της όταν διαπραγματεύονται με τρίτες χώρες.

»Για παράδειγμα, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Φαντάζεστε μια χώρα της ΕΕ, ας πουμε η Γαλλία, να διαπραγματεύεται με τρίτη χώρα εκτός ΕΕ και να τροποποιεί την Σύμβαση αυτή ή να λέει ότι δεν ισχύει;

»Η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό για να μην υπάρχουν απορίες για το πιο πλαίσιο εντός του οποίου διαπραγματευόμαστε».

Επισημαίνεται ότι το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ότι όλα τα νησιά δικαιούνται χωρική θάλασσα έκτασης 12 ναυτικών μιλίων και αντίστοιχη ΑΟΖ.

Previous Article

Μητσοτάκης: Με τα εμβόλια θα είμαστε απόλυτα αυστηροί – Ελληνική καινοτομία το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Next Article

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και Astra Zeneca – Έρχεται χαλάρωση περιορισμών και νέα μέτρα στήριξης

Σχετικά Άρθρα