Η Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο – Σακελλαροπούλου: Καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Share:

Την πρώτη δημόσια συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε η Σοφία Μπεκατώρου μετά τις αποκαλύψεις για τον βιασμό της.

beka1

 Η συνάντηση έγινε μετά την εξομολόγηση της  Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας πριν από δυο δεκαετίες, στα πρώτα της βήματα της αθλήτριας, η οποία προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων.

beka2

 Μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου συνεχίζονται οι εξομολογήσεις κι άλλων γυναικών και αθλητριών που με τη σειρά τους  κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης (όπως η Μάνια Μπίκοφ και η Ραμπέα Ιατρίδου), ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τη στήριξή του στην Ολυμπιονίκη.

«Καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων»  

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την συνάντησή της με την Σοφία Μπεκατώρου έστειλε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία και σημείωσε σε δήλωσή της πως είναι καιρός να σταματήσει η ενοχοποίηση των θυμάτων. Μάλιστα, τόνισε ότι κατά στο πρόσωπο της Σοφίας Μπεκατώρου συνάντησε όλες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν γι’ αυτό και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα γενναιότητας ζητώντας να σπάσουν την σιωπή.

Η δήλωση της Προέδρου έχει ως εξής:

Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή.

Την Τετάρτη καταθέτει ως μάρτυρας στον Εισαγγελέα

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η Σοφία Μπεκατώρου κλήθηκε προκειμένου να καταθέσει στον εισαγγελέα πρωτοδικών για την υπόθεση της σεξουαλικής της κακοποίησης που έχει καταγγείλει.

 Η κατάθεση της θα γίνει στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις σοβαρές καταγγελίες που έχει διατυπώσει.

 Ο εισαγγελέας , ο οποίος ανέλαβε την διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης, άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης  στέλνοντας κλήση για να εξεταστεί ως μάρτυρας  μεθαύριο το πρωί  η Σοφία Μπεκατώρου.

beka3

Previous Article

Ο Γιάννης Μπούγας νέος γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ

Next Article

Μία covid-free ασπίδα για τα Δωδεκάνησα, άρθρο του Γιάννη Παππά

Σχετικά Άρθρα