Στο Αττικόν ο Μητσοτάκης για τη δεύτερη δόση του εμβολίου – Πιέζει την ΕΕ για το πιστοποιητικό – Σήμερα κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Share:
Την έναρξη της δεύτερης φάσης του εμβολιασμού «κηρύσσει» ουσιαστικά σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός στις 8:30 θα μεταβεί στο Αττικόν για να λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, 21 μέρες ακριβώς αφού εμβολιάστηκε για πρώτη φορά, κατά την ημέρα έναρξης των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πρώτα στους υγειονομικούς

Η πρώτη φάση περιελάμβανε τους υγειονομικούς (γιατροί, νοσηλευτές, κ.ά.) και ορισμένα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ο αριθμός των οποίων τελικά περιορίστηκε μετά τις αρχικές αντιδράσεις. Και για τους υγειονομικούς, σήμερα ξεκινά η διαδικασία για τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η δεύτερη φάση του εμβολιασμού, που ξεκίνησε το Σάββατο και από σήμερα μπαίνει σε κανονικό ρυθμό, περιλαμβάνει όλους τους πολίτες άνω των 85 ετών. Ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 500.000, αλλά ενδέχεται να είναι μικρότερος λόγω διπλοεγγραφών, μη καταχωρίσεων θανάτων σε παρελθόντα έτη και για άλλες αιτίες. Μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους, εντός των προσεχών εβδομάδων, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80, δηλαδή στις ηλικίες μεταξύ 80 και 84 ετών.

Πρόεδρος Κομισιόν: Μέχρι την Χίο

Μέσα σε αυτές τις τρεις πρώτες εβδομάδες, συνολικά 79.744 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχουν ξεπεράσει τις 200.000. Την πρόοδο της διαδικασίας εμβολιασμού στη χώρα χαιρέτισε χθες και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν, με ανάρτησή της στο twitter, σημείωσε πως «ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει…και φτάνει μέχρι τα ελληνικά νησιά! Στη Σύρο, τη Ρόδο και τη Χίο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λαμβάνουν το εμβόλιο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σήμερα, παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορονοϊού με επιτυχία. Εκεί αναμένεται να αναλύσει την πρότασή του να θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19». Αναμένεται επίσης να αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στην ομάδα αυτή, καθώς και την συνεδρίαση αργότερα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, για να ολοκληρώσει την «αντεπίθεση» που ξεκίνησε την Παρασκευή στη Βουλή σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της πανδημίας και την εμβολιαστική διαδικασία. Στην τηλεδιάσκεψη του Covid Management Group θα συμμετέχουν επίσης ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, η πρωθυπουργός της Δανίας Μette Frederiksen, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Previous Article

Διερευνητικές: Αν η Τουρκία ξεκινήσει προκλήσεις η ελληνική πλευρά θα αποχωρήσει

Next Article

Συνεργάτες του Τσίπρα «βλέπουν» δραματικό παρασκήνιο πίσω από το άνοιγμα της αγοράς

Σχετικά Άρθρα