Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνεργάτες του Τσίπρα «βλέπουν» δραματικό παρασκήνιο πίσω από το άνοιγμα της αγοράς

Στο άνοιγμα του λιανεμπορίου έχουν στρέψει την προσοχή τους τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως είναι γνωστό πολλά μέλη της επιτροπής των γιατρών του υπουργείου Υγείας έχουν εκφράσει ενστάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσιπρα επισημαίνουν ότι προφανώς η κυβέρνηση έχει στα χέρια της δραματικά στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και γι’ αυτό αναγκάστηκε εσπευσμένα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. «Παρ’ όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν βρει ένα τρόπο να ενισχύσουν το λιανεμπόριο πριν η κατάσταση φτάσει στα άκρα» λένε οι ίδιοι άνθρωποι.

Ο Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «καθώς λοιπόν τώρα είμαστε ακόμα στο 2ο κύμα, το οποίο ευτυχώς υποχωρεί σταδιακά, αλλά όχι χωρίς κίνδυνο εστιακών αναζωπυρώσεων, η πίεση στο ΕΣΥ έχει μειωθεί επίσης και το ζητούμενο είναι πλέον, παράλληλα με την ενδυνάμωση και εγρήγορση των δημόσιων δομών υγείας, η προσεκτική «αποσυμπίεση» της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό που σίγουρα έχει έρθει η ώρα να γίνει, είναι:

1. Η σχεδιασμένη επάνοδος της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας για να αντιμετωπιστούν και όλα τα υπόλοιπα (πλην covid) νοσήματα και 2. Η εφαρμογή εναλλακτικών σεναρίων «καραντίνας» και περιοριστικών μέτρων στις διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μόνο έτσι θα αμβλυνθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του παρατεταμένου lock down και θα αποφύγουμε να τεθεί στην κοινωνία το δίλημμα «Δημόσια Υγεία ή επιβίωση».

Κουβέντα για τα εμβόλια

Την ίδια στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την συζήτηση γύρω από τα εμβόλια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε μάλιστα ότι «η κάθε εταιρεία, η οποία έχει βγάλει την αντίστοιχη πατέντα, η Pfizer ή οποιαδήποτε άλλη, χρηματοδοτήθηκαν κατά 80 – 90% με δημόσιο χρήμα για να πετύχουν αυτό που πέτυχαν.

Ποιος έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι η πατέντα, ως αποτέλεσμα μιας έρευνας που κατέληξε στην παραγωγή του συγκεκριμένου εμβολίου, είναι πάνω από το δικαίωμα του κόσμου στην ίδια τη ζωή; Ποιος μπορεί να πει ότι αναγνωρίζουμε ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε μια εταιρεία που θα αποφασίσει αυτή κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα δώσει το ελεύθερο να παράγεται αυτό το εμβόλιο για να σωθούν χιλιάδες ζωές σ’ αυτό τον πλανήτη; Αυτό είναι κομβικό θέμα».

Και πρόσθεσε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό: «Βγήκε ο πρωθυπουργός να χαριτολογήσει και να πει “μας προτείνετε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer;”. Όχι βέβαια! Αλλά σε κάποια τέτοια κορυφαία ζητήματα, οφείλουν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου -και σ’ αυτό έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση, που θα έπρεπε να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια προσπάθεια- να προσπαθήσουν να άρουν τα εμπόδια και να παραδοθεί η πατέντα σε άλλες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες για να έχουμε σύντομα μαζικά εμβόλια για όλο τον κόσμο».

«Με κατάλληλες συνέργειες, θα μπορούσαν, μία, δύο, τρεις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, που τώρα δεν μπορούν να το κάνουν με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, να τους δοθεί η πατέντα και να έχουμε μια μαζική παραγωγή των φαρμάκων. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό; Είναι ρεαλιστικότατο, βαθιά ανθρώπινο και αξιακό. Αλλά όταν πιστεύουμε ότι τα κέρδη θα πρέπει να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή, τότε θα χαμογελάμε αμήχανα και θα λέμε “τι να κάνουμε”;», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ