Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Όταν σπάει η σιωπή…, άρθρο της Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα

Λένε ότι η σιωπή είναι χρυσός. Σε πολλές περιπτώσεις ίσως και να είναι. Και έχει την αξία της. Είναι όμως και στιγμές που αυτή η ίδια η σιωπή είναι που διαιωνίζει μια νοσηρή κατάσταση, που μετατρέπεται σε σιωπηρή αποδοχή και επιτρέπει να συντηρεί η κοινωνία μας φαινόμενα ντροπής.

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ήρθε να ταράξει τα νερά. Η ολυμπιονίκης μας δημοσιοποίησε αυτό που δεν ξέχασε ποτέ. Αυτό που βάραινε για πάνω από 20 χρόνια την ψυχή της. Γιατί η σωματική βία είναι ταυτόχρονα και ψυχική. Θέλει δύναμη και κουράγιο να νικήσεις την σιωπή. Να νικήσεις τα κύματα του κόμπου που σβήνουν τη φωνή σου. Να νικήσεις το φόβο της εσωτερικής ένοχης αδυναμίας να φωνάξεις δυνατά για αυτό που σου συνέβη. Να νικήσεις την ψευδαίσθηση της ενοχής.

Η δημοσιότητα που έλαβε η εξομολόγηση της Σοφίας ξεπερνά την ίδια και ανοίγει το δρόμο σε κάθε Σοφία να μιλήσει. Χρέος μας ως κοινωνία είναι να σπάσουμε την σιωπή για να σπάσει το απόστημα. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να ανεχθεί κανενός είδους βιαστές, ούτε του σώματος ούτε της ψυχής. Η δύναμη της εξουσίας πηγάζει από την ανάγκη προστασίας των αδύναμων και οφείλει να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Κάθε άλλη μορφή και έκφανση σε βάρος των αδύναμων και ευάλωτων πρέπει να ξεριζωθεί. Τα δεσμά του φόβου τα έσπασε η Σοφία και μένει να ακολουθήσουν όλες οι γυναίκες που έχουν βιώσει αυτή την εγκληματική τραυματική εμπειρία. 

Εμείς, ως πολιτεία οφείλουμε να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του, στην αιτία του. Και ποια είναι η αιτία ενός βιασμού; Δεν είναι οι κοντές φούστες. Δεν είναι το ποτό. Δεν είναι το φλερτ. Δεν είναι η νύχτα. Δεν είναι το να περπατάς μόνη. Δεν είναι το έντονο σεξουαλικό παρελθόν. Είναι οι ίδιοι οι βιαστές.

Στεκόμαστε δίπλα σου Σοφία που απέδειξες σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι δεν είσαι μόνο ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα αλλά και στην ψυχή. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε Σοφία και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.  Καμία γυναίκα μόνη.

*Η Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα είναι βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ