Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Ύμνοι» από Διαμαντοπούλου στη Le Figaro για το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας

Στην υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ προς αντικατάσταση του Μεξικανού Angel Gurria
, ο οποίος ολοκληρώνει την τρίτη πενταετή θητεία του, αναφέρεται δημοσίευμα της Figaro. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Άννα Διαμαντοπούλου αρνείται το στιγματισμό. Δεν παραιτείται και πιστεύει στο ελληνικό παράδειγμα: «Το 2018, η χώρα μου ήταν η προτελευταία από τις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σήμερα, είμαστε οι πρώτοι που ξεκινήσαμε τα SMS αντί της γραπτής εξουσιοδότησης για έξοδο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Και δεν υπολειπόμαστε στον εμβολιασμό. Περισσότερα από 60.000 άτομα κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού σε λίγα δευτερόλεπτα για να εμβολιαστούν και αυτό μόλις την πρώτη ημέρα του ανοίγματος της νέας πλατφόρμας.

“Αυτό είναι το τυπικό παράδειγμα της επιτυχίας ενός μέλους του ΟΟΣΑ”, δηλώνει στην εφημερίδα Le Figaro, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός πρέπει να ενισχύσει τη φορολογική του πολιτική για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και να επιβάλει φόρο στις Gafa.

Όσον αφορά τη διαδικασία για την επιλογή του νέου ΓΓ του ΟΟΣΑ, η συντάκτης επισημαίνει πως εδώ και τρεις ημέρες έχουν απομείνει μόνο οκτώ υποψήφιοι, εκ των οποίων οι πέντε είναι Ευρωπαίοι. Μετά από μια μακρά διαδικασία επιλογής, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο. Διευκρινίζεται ότι μετά τη φάση των ακροάσεων το Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του οποίου κάθε χώρα έστειλε στην επιτροπή επιλογής την κατάταξή της, η οποία παρέμεινε εμπιστευτική. Στο τέλος, ο Τσέχος και ο Πολωνός διεκδικητής εγκατέλειψαν.

Η Ελληνιδα υποψήφια Άννα Διαμαντοπούλου πιστεύει στις πιθανότητές της. Το βιογραφικό της μιλά από μόνο του. Προερχόμενη από μια μικρή χώρα στο Νότο, είναι γυναίκα εκεί όπου η σημερινή ηγεσία του ΟΟΣΑ απαρτίζεται εξ’ ολοκλήρου από άνδρες, κυρίως από τη Βόρεια ή τη Νότια Αμερική.

Το δημοσίευμα κάνει εν συνεχεία μία σύντομη αναφορά στις επιτυχίες και τις θέσεις από τις οποίες έχει περάσει η κα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός Παιδείας και Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα εργασίας, επισημαίνοντας ότι “σε μια εξαιρετικά πολιτικοποιημένη χώρα της οποίας η κομματική ιδεολογία εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις”, η Άννα Διαμαντοπούλου είναι η μόνη που έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, με το 85% των ψήφων, τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων.

Στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, κατάφερε να επιτύχει συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών-μελών για μια κοινή κοινωνική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της «επιβολής ποσοστώσεων για την πρόσβαση των γυναικών στην κατάρτιση στην αγορά εργασίας, καθώς και για την ένταξη των προσφύγων, κ.λπ.», εξηγεί.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι η στήριξη των Ελληνων της διασποράς συνιστά ένα ακόμα πλεονέκτημα για την κα Διαμαντοπούλου, όπως επίσης και το γεγονός η Ελλάδα λόγω ιστορίας και γεωγραφίας είναι ανοικτή στον κόσμο και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Μέση Ανατολή. Ένα ακόμα πλεονέκτημα για την Ελληνίδα υποψήφια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει εργασθεί με πολλές διαφορετικές δεξαμενές σκέψεις που πραγματεύονται ζητήματα κρίσιμης σημασίας για τον ΟΟΣΑ. Οι προτεραιότητές της είναι σαφείς: “Εμφανίζονται επείγοντα προβλήματα. Κοιτάξτε, είναι Ιανουάριος και στο μπαλκόνι μου, οι γαρδένιες ανθίζουν. Η κλιματική αλλαγή είναι μια σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να ληφθούν μέτρα πολύ γρήγορα”.

Φυσικά, η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που δεν ήταν πάντα ο καλός μαθητής σε πολλά θέματα, ειδικά τα οικονομικά. Και αυτό είναι αναμφίβολα το αδύνατο σημείο αυτής της υποψηφιότητας.

Εν κατακλείδι το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στο δρόμο της Ελληνίδας υποψήφιας, βρίσκονται δύο άλλες σοβαρές υποψηφιότητες: η Σουηδή Cecilia Malmström, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο και ο Καναδός Bill Morneau, πρώην Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα ευνοείτο από τη Γαλλία, λόγω γαλλοφωνίας. [La candidate grecque croit en ses chances pour diriger l’OCDE]

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ