Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Οι 6 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ – Τέλος η απλή αναλογική – Μητσοτάκης: Έρχεται εντός του μήνα – Βορίδης: Τέλος οι συναλλαγές – Ο ρόλος Λιβάνιου

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθει ο νέος νόμος για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών, όπως προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης».

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης τόνισε ότι στόχος είναι να διορωθούν οι παθογένειες που προκάλεσε η απλή αναλογική στις διοικήσεις των δήμων και των Περιφερειών της επικράτειας και έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος είναι έτοιμος και ενδεχομένως να παρουσιαστεί στο επόμενο κιόλας υπουργικό συμβούλιο.

«Τέρμα οι συναλλαγές»

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου θα επιφέρουν νέα ισορροπία και δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο εκλέγονται οι δημοτικές αρχές, εξασφαλίζοντας πρωτίστως την κυβερνησιμότητα και τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ΟΤΑ. Ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανέφερε ότι «πρέπει να επαναφέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την κυβερνησιμότητα στους δήμους χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι συναλλαγές τις οποίες σήμερα οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, στις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας πως μπορεί να εμφιλοχωρούν και πρακτικές που πρέπει να είναι απολύτως απευκταίες» τόνισε ο υπουργός. «Πλαφόν θα μπει» πρόσθεσε.

«Προίκα» από Θεοδωρικάκο και Λιβάνιο

Τα «Παραπολιτικά» ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 είχαν περιγράψει τις βασικές αρχές και αλλαγές που επεξεργαζόταν το υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, εγχείρημα που είχε αναλάβει ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος μετά τον ανασχηματισμό βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε καταλήξει σε βαθιές τομές στον τρόπο εκλογής των «αρχόντων» της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες στον βασικό τους κορμό και με τις «πινελιές» του νυν υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού, Στέλιου Πέτσα, θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Οι 6 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Ειδικότερα, οι αλλαγές που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο και βρίσκονται στην τελική τους επεξεργασία είναι οι εξής:

1.Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40% ή 42%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%. «Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;», τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

2.Η διαφορά του πρώτου υποψηφίου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%. Μόνο, δηλαδή, με 40% ή 42% και πέντε μονάδες διαφορά από τον επόμενο, θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Θυμίζουμε ότι το 2006 είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά ρύθμιση βάσει της οποίας Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες εκλέγονταν όσοι συγκέντρωναν κατ’ ελάχιστο ποσοστό 42%.

3.Σημαντικές τομές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους. Υπό επεξεργασία είναι, το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των συμβούλων, ακόμα και κατά 30%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν σε όλη την επικράτεια 69.821 υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και 7.668 υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι. Όπως επισημαίνει δε στα «Π» στέλεχος που ασχολείται με την κατάρτιση του νομοσχεδίου, ο Δήμος Αιγάλεω έχει 41 δημοτικούς συμβούλους και η Νέα Υόρκη 51. Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, κάθε εκλεγμένος Δήμαρχος και Περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συμβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυμένη. Η απλή αναλογική θα έχει εφαρμοστεί, συνεπώς, για πρώτη και τελευταία φορά το 2019.

4.Εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση του μοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές.

5.Άλλη μια προσαρμογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από κάποιο συνδυασμό και την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο.

6.Κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των δήμων και των περιφερειών, θα κατατεθεί μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση, με κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, με τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ