Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χατζηβασιλείου: Επέκταση και εναέριου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια

Μια σημαντική λεπτομέρεια επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου
κατά την τοποθέτησή του, στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά το νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ναυτικά μιλια προς Ιόνιο.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήταν ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν είχε υιοθετήσει ποτέ στο παρελθόν ευθείες γραμμές βάσης για τον υπολογισμό αιγιαλίτιδας ζώνης και υφαλοκρηπίδας. Σήμερα, λοιπόν, αυτό άλλαξε. Προχωρά η επέκταση στα 12 ν.μ. στην συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς βέβαια να επηρεάζονται προγενέστερες συμφωνίες οριοθέτησης».

Συμπλήρωσε πως «φυσικά, εξυπακούεται ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναέριου χώρου στα 12 ν.μ.».

Αναφέρθηκε και στην αλιευτική δραστηριότητα

, σε συνέχεια της σχετικής διαπραγμάτευσης για καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και βάσει του ενωσιακού δικαίου. Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, όπου ο υπουργός Εξωτερικών επίσης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση που επεξηγεί πληρέστερα το σκεπτικό του άρθρου, τόνισε ο κος Χατζηβασιλείου, και αυτό ερμηνεύεται, πως θα επιτρέπεται προσωρινά με Υπουργική Απόφαση σε κοινοτικούς αλιείς να ψαρεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στην ζώνη από τα 6 έως τα 12 μίλια, μέχρι την επικείμενη τροποποίηση του Παραρτήματος του αλιευτικού Κανονισμού 1380 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ