Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χατζηβασιλείου: Η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας

«To σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί απτή απόδειξη της ελληνικής αποφασιστικότητας, πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας για την προάσπιση των εθνικών μας συνμφερόντων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, και σημείωσε: «Η συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην επέκταση αυτή, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Ειδικά φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το μήνυμα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη αξία. Στη χώρα που βίωσε τον εθνικό διχασμό, αξίζει η συνεννόηση στα εθνικά μας θέματα. Κύριε υπουργέ, η ΝΔ, με αίσθημα ευθύνης, ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό».

O εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι σήμερα η Βουλή ψηφίζει ένα ιστορικό νομοσχέδιο διότι αυξάνει, με ειρηνικά μέσα, την εθνική κυριαρχία της και, για πρώτη φορά, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ιστορικό και για έναν επιπλέον λόγο: Έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Σήμερα, που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο πολιτικός κόσμος στέλνει μήνυμα ενότητας. Στέλνει μήνυμα συναίνεσης. Και αυτό φάνηκε και στις συνεδριάσεις μας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου είχαμε έναν γόνιμο διάλογο στη βάση ιδεών και επιχειρημάτων. Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει την υπευθυνότητα με την οποία προσεγγίζουν τα κόμματα αυτό το ιστορικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Το παρόν νομοθέτημα μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για την περαιτέρω καλλιέργεια εθνικής συνεννόησης σε μεγάλα εθνικά ζητήματα», επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που κινείται σταθερά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ύστερα από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και τη συνεννόηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Αλβανία, προχωρά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα δυτικά. Όμως, η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το μονομερές της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και σε άλλες περιοχές, όπως και όταν το κρίνει εθνικά ωφέλιμο», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η επέκταση δεν γίνεται αποσπασματικά. Δεν γίνεται ξαφνικά μία ωραία πρωία», αλλά «με τόλμη και αποφασιστικότητα, η κυβέρνηση διευθετεί σταδιακά τα εκκρεμή ζητήματα με γειτονικά κράτη και προχωρά βήμα-βήμα στην εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής».

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία. Στόχος μας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Διαφορετικά, η διεθνής δικαιοσύνη να δώσει τη λύση. Η Ελλάδα, πάντως, δεν φοβάται να συζητήσει με την Τουρκία το ζήτημα της οριοθέτησης. Έχει πίστη στην ισχύ των επιχειρημάτων της, που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μόνον», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θα προσέλθει στον επόμενο γύρο με αυτοπεποίθηση αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Συζήτηση περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, από κοινού προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο. Δεν θέλουμε διάλογο για τον διάλογο. Θέλουμε λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου». Ο βουλευτής τόνισε ότι οι διερευνητικές είναι μία άτυπη, μη δεσμευτική διαδικασία καταγραφής συγκλίσεων και αποκλίσεων, με παγιωμένο πλαίσιο. «Ναι, έχουν δυσκολίες. Αλλά προτιμούμε τη συζήτηση εντός πλαισίου διεθνούς δικαίου, παρά την αδράνεια. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι χρήσιμο να μένουν ανοιχτοί, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Και σ’ αυτό συμφωνούν σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής», παρατήρησε ο εισηγητής ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ