Γιώργος Μαυρωτάς (Γ.Γ. Αθλητισμού) στα Παραπολιτικά 90,1: «Πρέπει να απομονωθούν οι λεκέδες στον αθλητισμό»

Share:

«Τα παιδιά παίρνουν προίκα από τον αθλητισμό οι λεκέδες πρέπει να απομονωθούν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, αναφερόμενος στις καταγγελίες που έχουν γίνει για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Παράλληλα, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε πως «χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα και διαφάνεια από τα σωματεία μέχρι και τις ομοσπονδίες και να υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς».

Αναφορικά με την θητεία των διοικήσεων ο κ. Μαυρωτάς εξέφρασε την άποψη ότι  η μακρόχρονη παραμονή κάποιων δημιουργεί κατεστημένα και αλαζονεία της εξουσίας.

Σχετικά τις καταγγελίες σημείωσε πως «όσο πιο νωρίς γίνονται οι καταγγελίες τόσο περισσότερο μπορείς να αποτρέψεις παρόμοια περιστατικά».

 Τέλος, ερωτηθείς πότε θα ανοίξει ο αθλητισμός απάντησε ότι γίνονται συζητήσεις με τους ειδικούς, ενώ είπε πως επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα κολυμβητήρια με αυστηρούς όρους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά

Για τους «λεκέδες» στον αθλητισμό και τις καταγγελίες ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε: «Το θέμα του πως θα πείσουμε τον κόσμο ότι «λεκέδες», οι όποιοι «λεκέδες» μπορεί να υπάρχουν από τέτοιες ενέργειες όπως αυτό με τη Σοφία στον αθλητισμό δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση αυτό που ονομάζουμε αθλητισμό, αυτό που ζούνε τα παιδιά μας στον αθλητισμό και όλη αυτή την προίκα που παίρνουν από τον Αθλητισμό.  Προίκα που μεταφράζεται σε αξίες, σε δεξιότητες και όχι βέβαια σε τραύματα ή  σε εφιάλτες όπως στην περίπτωση της Σοφίας».

Για το μητρώο των Ερασιτεχνικών Σωματείων και των Ομοσπονδιών τόνισε: «Χρειαζόταν και χρειάζεται ένα τέτοιο νοικοκύρεμα μια διαφάνεια, μια λογοδοσία από τα σωματεία μέχρι  τις Ομοσπονδίες αλλά και από τη Γενική Γραμματεία σε όλα αυτά τα θέματα προκειμένου να υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη όταν πηγαίνει ο γονιός το παιδί του κάπου για να κάνει αθλητισμό και το εμπιστεύεται σε κάποιους ανθρώπους να ξέρει σε ποιους, πως και να υπάρχουν και κανόνες συμπεριφοράς. Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί και οι γονείς να είναι βασιλικότεροι  του βασιλέως και να θέλουν να παρεμβαίνουν οπότε πρέπει να κρατήσουμε αυτή την ισορροπία».

Για την θητεία των διοικήσεων ανέφερε: «Η μακρόχρονη παραμονή σε θέσεις εξουσίας  δημιουργεί κατεστημένα και μπορεί να θεωρούν κάποιοι άνθρωποι ότι αυτή η Ομοσπονδία μετά από 20-30 χρόνια  είναι το χωράφι τους, το όποιο «τσιφλίκι» τους. Αυτό αλλάζει με τις νομοθετικές διατάξεις που έχουν περάσει ήδη από πέρυσι για το όριο θητειών , μέχρι τρεις θητείες για τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών . Δεν Θέλω να τα τσουβαλιάσω όλα και να πω ότι όλοι ήταν κακοί και κάνανε κατάχρηση εξουσίας απλώς είναι αναπόφευκτο μετά από μια μακρόχρονη παραμονή να δημιουργούνται κάποια στεγανά , να δημιουργούνται κάποια κατεστημένα και πρέπει να φυσήξει πιο φρέσκος αέρας, να δοθεί η σκυτάλη  και στους νεότερους και το κυριότερο να δοθεί και σε ανθρώπους που έχουνε περάσει μέσα από τη διαδικασία του αθλητισμού, σε αθλητές . Να αναβαθμιστεί η θέση των αθλητών και στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και με θέσεις σε διοικητικά συμβούλια ομοσπονδιών. Βλέπουμε δηλαδή ότι τώρα στις επόμενες εκλογές θα έχουμε μια νέα γενιά διοικητικών παραγόντων οι οποίοι θα προέρχονται από το χώρο του αθλητισμού. Σε πολλές Ομοσπονδίες υποψήφιοι θα είναι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει τα αθλήματα των ομοσπονδιών αυτών.  

Τα φαινόμενα της αλαζονείας και της κατάχρησης εξουσίας ένας από τους βασικούς λόγους που υπάρχουν είναι ότι δημιουργείται μια αλαζονεία, μια έπαρση, μια αίσθηση ότι «δεν μπορεί να με αγγίξει κανένας μετά από τόσα χρόνια».Θεωρώ ότι επειδή είναι στις βέλτιστες διεθνείς  πρακτικές ο περιορισμός των θητειών στον αθλητισμό, με τέτοιες ενέργειες τέτοια φαινόμενα νομίζω ότι μπορεί να μην εξαφανιστούν τελείως αλλά θα ελαχιστοποιηθούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και αυτός είναι ο σκοπός μας. Η μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που βγήκαν στην επιφάνεια με τις καταγγελίες της Σοφίας νομίζω ότι είναι μονόδρομος για όσους αγαπάμε και πιστεύουμε στον αθλητισμό».

Για τις καταγγελίες συμπλήρωσε επίσης: «Πιστεύω ότι όσο νωρίτερα καταγγέλλεις τέτοια φαινόμενα τόσο μεγαλύτερο καλό κάνεις γιατί μπορεί να αποτρέψεις άλλα θέματα και για αυτό το λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει  πολύ μεγάλο ρόλο το να υπάρχουν οι μηχανισμοί  εκείνοι  των αναφορών  και των καταγγελιών έτσι ώστε να μην διαπομπεύονται τα θύματα. Δηλαδή οι ανώνυμες αναφορές και οι πλατφόρμες ανώνυμων αναφορών μπορεί να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό ώστε η στιγμή της καταγγελίας να είναι κατάλληλη ώστε να αποτραπούν και να μην γίνονται αυτά τα πράγματα εκ των υστέρων μετά από 8-10 χρόνια».

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει ο αθλητισμός απάντησε: «Είμαστε σε διάλογο με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων  του υπουργείο Υγείας. Ένα από τα επόμενα βήματα είναι να ανοίξουν τα κολυμβητήρια που έχουν μείνει  κλειστά  από τις 7 Νοεμβρίου. να ανοίξουν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς κα συνθήκες . Δηλαδή να ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά  μέτρα, όταν για παράδειγμα οι οδηγίες  που υπουργείου Υγείας είναι ένα άτομο ανά 5 τετραγωνικά μέτρα. 
Δηλαδή 4-5 άτομα ανά διαδρομή , χωρίς αποδυτήρια  έτσι ώστε να μπουν τα παιδιά πάλι στο νερό με απόλυτη ασφάλεια όμως χωρίς να διακινδυνεύσουμε το οποιοδήποτε πισωγύρισμα.  Όσον αφορά το ποδόσφαιρο  έχουμε φτάσει μέχρι τη  Super League ΙΙ να ξεκινήσουν τους αγώνες, ακολουθεί μετά η Football League  και τα ερασιτεχνικά, Γ’ Εθνική. Μετά θα πάμε σε ακαδημίες Κ19, Κ17, Κ15 αλλά όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, βήμα- βήμα  και ξέροντας ότι δεν πρόκειται να κάνουμε λάθη που μπορεί να μας γυρίσουνε πίσω και για αυτό έχουν αυστηροποιηθεί και τα διάφορα πρωτόκολλα. Έχει μπει ο εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος στις ομάδες δηλαδή να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ για να μπορούμε γρήγορα να προστατεύσουμε και να στεγανοποίησουμε την οποιαδήποτε περίπτωση κρούσματος. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή ένα δύο μήνες ακόμα για να επανέλθει η αθλητική ζωή σε μια μεγαλύτερη κανονικότητα». 

Previous Article

Γιάννης Τσακίρης στα Παραπολιτικά 90,1: «Η Ελλάδα θα βγει ανταγωνιστική στο άμεσο μέλλον»

Next Article

Μάκης Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Κατάργηση της απλής αναλογικής σε Δήμους και Περιφέρειες

Σχετικά Άρθρα