Δήλωση της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου σχετικά με την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Share:

Σχετικά με την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την επέκταση  της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο,  η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου δήλωσε:

Από την θέση της Δημάρχου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων χαιρετίζω το  Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης  και την υπερψήφισή του  από Βουλή, καθώς και τη μεγάλη  συμβολή του συμπατριώτη μας Υπουργού  Εξωτερικών  κ. Δένδια,  για την επέκταση  από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Το Ιόνιο μεγαλώνει, η Περιφέρεια μεγαλώνει, η  Ελλάδα μεγαλώνει, το Ιόνιο άλλωστε θεωρείται ως η ιδανική ευκαιρία για να αποδείξει η χώρα μας ότι ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς κανένα κόστος.  Τα χωρικά ύδατα θεωρούνται μέρος του εθνικού εδάφους  και η παράκτια χώρα ασκεί πλήρη εξουσία σ’ αυτά, με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες επαναφέρει το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέπει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας.

Η περιοχή που αφορά ο σχεδιασμός της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, εκτείνεται από τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί) έως τα Αντικύθηρα, με την  διαμόρφωση των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο να πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, έπειτα και από συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία.

Επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα, η Ελλάδα επεκτείνει αυτόματα την κυριαρχία της. Αυξάνει την διαπραγματευτική της  οντότητα και σημασία, αλλά και το οπλοστάσιο  της στην Ευρωπαϊκή  και διεθνή  διπλωματία. Αυξάνει  επίσης τις δυνατότητές της στους τομείς της αλιείας, του περιβάλλοντος και  της ενέργειας. Αυτό συμβαίνει διότι το εύρος της υφαλοκρηπίδας θα αρχίσει να μετριέται από το σημείο όπου τελειώνουν τα 12 ναυτικά μίλια και όχι τα 6. Είναι όμως ευθύνη όλων μας να δούμε πως θα προχωρήσουμε ενωμένοι για την επέκταση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων  και στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα και τον σεβασμό  των όμορων χωρών.

Τα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα του ελληνικού Λαού. Η ιστορία, η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο το ορίζουν και το διασφαλίζουν. Είναι πράξη ειρήνης, δημοκρατίας, δικαιοσύνης, νομιμότητας αλλά και ανάπτυξης.

Previous Article

Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας»

Next Article

Μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας – φωτισμού.

Σχετικά Άρθρα