Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Παρατείνεται το lockdown | Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Άνοιγμα των σχολείων από την 1η Φεβρουαρίου, αλλαγές σε κάποια από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα , καθώς και την παράτασή τους για μια ακόμη εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, από κοινού με τους καθηγητές Β. Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνη, τον  αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Τα υφιστάμενα μέτρα που παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα, έχουν ως εξής:

  • Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.
  • Εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις.
  • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί.
  • Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Αλλαγές στα υφιστάμενα μέτρα

Οι αλλαγές στα υφιστάμενα μέτρα έχουν ως εξής:

  • Αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Θα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες εκτός του οδηγού.
  • Επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.
  • Από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).
  • Επιτρέπεται σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Άρση τοπικών lockdown

Ακόμη ανακοινώθηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τις Τοπικές Κοινοτήτες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας – Λασιθίου και τη νήσο Κάλυμνο από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά.

Οι ανακοινώσεις

Οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, έχουν ως εξής:

“Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας της επιτρέπει να προχωρά με μικρά, όμως με πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερικά κανονικότητα. Ήδη οι μαθητές των Δημοτικών έχουν επιστρέψει πίσω στο σχολείο, ενώ έχουν ανοίξει και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως κάνει άλλωστε από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις της αποφασίζονται τα επόμενα βήματα. Εφαρμόζεται, δηλαδή, το κυλιόμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις.

Σε συνέχεια, λοιπόν, της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής αποφασίστηκαν τα εξής:

Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα. Δηλαδή, και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό Σε Νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα sms και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, βεβαίως με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης η χρήση μάσκας, τονίζεται, παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ταυτόχρονα, όπως είπε και η κυρία Υπουργός, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, το επαναλαμβάνω, να πάνε εντός 72 ωρών, να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό, τονίζεται, τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet.

Επίσης, συζητήθηκε σήμερα από την Επιτροπή και το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος και έγινε εκτεταμένη συζήτηση. Τελικά αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσης τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας, θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Όσον αφορά στα ταξί, επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες, πλην του οδηγού. Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Να ενημερώσω ότι το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα τεθούν εκ νέου στην Επιτροπή την άλλη Παρασκευή, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, πάντα βέβαια με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα των ημερών εκείνων.

Επίσης, όπως σας ενημέρωσε πριν από λίγο η Υπουργός Παιδείας, κυρία Κεραμέως, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Πρέπει και εγώ με τη σειρά μου να σημειώσω ότι στις επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή στις περιοχές όπου ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Τέλος, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όσον αφορά τώρα στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες έχουν ληφθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις τοπικές κοινότητες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, έχει μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, για τις περιοχές αυτές αποφασίστηκε να μη δοθεί παράταση στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Άρα, για Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Αντίθετα, τα μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα ακόμη και ως την 1 Φεβρουαρίου, καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό στις ακόλουθες περιοχές: στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους και οι οποίες βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές.

Τα μέτρα επίσης παρατείνονται στο Δήμο Σπάρτης που συνεχίζει με 49 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Εορδαίας καθώς και στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και τη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, παρατείνονται τα πρόσθετα μέτρα έως και την 1 Φεβρουαρίου.

Παράταση επίσης των μέτρων αποφασίστηκε τόσο για το Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής που έχει 78 ενεργά κρούσματα, όσο και για τον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Σχετικά με το Δήμο Αχαρνών θα ήθελα να σημειωθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συγκεκριμένες γειτονιές τους, μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς αντί να παρατηρείται μείωση την τελευταία εβδομάδα, μετά δηλαδή τα έξτρα περιοριστικά μέτρα, έχουμε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Εχθές για παράδειγμα υπήρχαν 175 ενεργά κρούσματα, έναντι 166 πριν από μια εβδομάδα και παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Κάνουμε για άλλη μια φορά έκκληση στους αγαπητούς συμπολίτες μας του Δήμου, για αυστηρή τήρηση των μέτρων μιας και οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της διασποράς την επόμενη εβδομάδα, ίσως να κάνει αναγκαία ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιορισμών, ακόμα και μια πιθανή άρση του click away.

Επιπλέον, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και μετά από εισήγηση των τοπικών αρχών, από αύριο το πρωί στις 6 και ως την 1 Φεβρουαρίου, ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ σε άλλες τρεις περιοχές. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στους Δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στο Δήμο Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Στις περιοχές αυτές, σε αυτούς τους 4 Δήμους, σε αυτές τις τρεις περιοχές, έχουν αντιμετωπιστεί μικρά clusters, συρροές δηλαδή κρουσμάτων, ενώ τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές παρουσιάζει μικρές μεν, αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις.

Προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα αυτή και να μη χρειαστούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας στις περιοχές αυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του ιού στις περιοχές αυτές.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν αίτηση για δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο για COVID-19 στην πλατφόρμα testing.gov.gr. Σημειώνεται ότι αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός και των ασυμπτωματικών φορέων. Η συμμετοχή όλων είναι πολύτιμη, καθώς συμβάλλει στο να έχουν οι ειδικοί μας μια καλύτερη εικόνα της διασποράς στη χώρα μας.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι στην παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωράμε βήμα-βήμα, με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η όποια άρση μέτρων γίνεται πάντα στον κατάλληλο χρόνο, τη στιγμή, δηλαδή, που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων, χωρίς να διακυβεύονται όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.

Και βασική προϋπόθεση για το κάθε επόμενο βήμα είναι η συνέπεια που δείχνουμε στην εφαρμογή των μέτρων. Γιατί αυτή αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας έναντι της πανδημίας, μέχρι ο εμβολιασμός να μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση”.

Ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στην συνέντευξη και οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ: Μετά τη Γερμανία, και η Γαλλία συνιστά στους πολίτες να χρησιμοποιούν χειρουργικές μάσκες σε δημόσιους χώρους, καθώς παρέχουν μεγαλύτερη προστασία, και όχι υφασμάτινες. Με δεδομένο ότι σιγά σιγά ανοίγει η κοινωνία, τα περισσότερα παιδιά στα σχολεία φορούν υφασμάτινες και η ανησυχία για τις μεταλλάξεις είναι έντονη, υπάρχει κάποια οδηγία και για την Ελλάδα; Υπάρχουν νεότερες έρευνες για το ποιες μάσκες είναι πιο ασφαλείς;

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Οι οδηγίες που βγήκαν στην Γαλλία αναλυτικά μιλάνε περισσότερο για ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε αντιμετωπίσει σχετικά νωρίς.

Για να γίνω λιγάκι πιο ακριβής. Κατατάσσουν τις μάσκες σε δυο κατηγορίες, κατηγορία 1 και κατηγορία 2 και στην κατηγορία 1 μπορεί να είναι και χειρουργικές μάσκες και υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητα που έχουν αναπτυχθεί.

Οι μάσκες οι οποίες έχουμε προτείνει εδώ, ακόμα και οι υφασμάτινες, έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνάνε πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους.

Δεν διαφέρουν οι συστάσεις που έχουν δώσει με αυτές που ακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό. Απλά έχει γίνει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Η ακριβής σύσταση που έδωσαν τώρα στους ανθρώπους, είναι απλά να προσέχουν τι ποιότητα μάσκας χρησιμοποιούν, είτε είναι χειρουργικές, είτε είναι υφασμάτινες.

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Κύριε Μαγιορκίνη, η πρώτη δόση του εμβολίου έχει αποδοτικότητα; Τι μας διδάσκουν οι χώρες του εξωτερικού, υπάρχει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων; Κύριε Χαρδαλιά, καθώς σταδιακά ανοίγει η αγορά και η κοινωνία, ποιο είναι το όριο ασφαλείας για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown;

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης των εμβολίων, να μιλήσουμε λίγο για την Pfizer και την Moderna, οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι περίπου στην 12η μέρα σταμάτησαν να εμφανίζονται άνθρωποι που να έχουν συμπτώματα, οι οποίοι είχαν πάρει και το εμβόλιο. 12η μέρα σημαίνει ότι περίπου πέντε μέρες πριν σταμάτησαν να γίνονται και οι μολύνσεις. Ή εάν δεν ήταν αποστειρωτική ανοσία, ότι είχαν τόση ανοσία που ο ιός δεν προσέβαλε σημαντικά τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Τα δεδομένα που έρχονται από το Ισραήλ μιλάνε ότι η πρώτη δόση είναι αποτελεσματική σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 50%. Ωστόσο, για να δούμε μείωση κρουσμάτων θα πρέπει να περάσει η κάλυψη σε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, δηλαδή πάνω από το 50%.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για να δούμε σε τόσο μεγάλο πληθυσμιακό επίπεδο. Ωστόσο, σας είπα, από τις μελέτες που έρχονται από το Ισραήλ φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντική η μείωση της μετάδοσης.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Το έχω πει ξανά και στο παρελθόν, ότι στις περιπτώσεις που αφορούν την επιδημιολογική παρατήρηση σε κάποιες περιοχές και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, δεν υπάρχει όριο ασφαλείας, δεν υπάρχει ποσοτική απεικόνιση αυτού του δεδομένου.

Μπορεί να έχουμε μεγάλα clusters σε περιοχές τα οποία όμως να μπορούμε να στεγανοποιήσουμε και να μην έχουμε πολλά «ορφανά» κρούσματα, άρα να μπορούμε να δουλέψουμε μέσα στην κοινότητα. Και μπορεί να έχουμε μικρό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, τα οποία να μας δημιουργούν πρόβλημα και ακόμα και το intermobility (κινητικότητα εντός της κοινότητας) που μπορεί να υπάρχει σε κάποιες περιοχές, να μας δημιουργεί ανασφάλεια σε σχέση το πώς μπορεί να εξελιχθεί η διασπορά.

Αυτά τα παρατηρούμε καθημερινά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πρώτη ημέρα της πανδημίας σε σχέση με το monitoring (παρακολούθηση) που κάνουμε σε όλες τις περιοχές, χωριό-χωριό, πόλη-πόλη, Περιφερειακή Ενότητα, Περιφέρεια. Και από τα στοιχεία που συλλέγουμε κάθε μέρα, και το έχω ξαναπεί, μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το πού πάμε και τι κάνουμε.

Και σε κάθε περίπτωση θέλω να πω το εξής, ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε, και ειδικά στην Πολιτική Προστασία, δεν είναι αποφάσεις που αφορούν τη δική μας άποψη για τα δεδομένα. Όση πίεση και αν υπάρχει, όσα δεδομένα και αν προσπαθούν να αποδοθούν στην Πολιτική Προστασία, η Πολιτική Προστασία κάνει τη δουλειά της με βάση τους επιδημιολογικούς άξονες που μας θέτουν οι επιστήμονές μας, οι άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζουμε από κοινού την κατάσταση αυτή.

Ακολουθούμε κατά γράμμα τις προτάσεις, τις απόψεις, τις θέσεις και τις προσεγγίσεις τις επιστημονικές των επιδημιολόγων μας. Όλες οι άλλες συζητήσεις σε σχέση και με την Πολιτική Προστασία και με εμένα προσωπικά, δεν παίρνω αποφάσεις μόνος μου για ο,τιδήποτε. Οι αποφάσεις που ανακοινώνω είναι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης μετά από τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων μας.

Ας γίνει αυτό αντιληπτό, διότι αντιλαμβανόμαστε την πίεση που μπορεί να υπάρχει και την ανάγκη μπορεί να υπάρχει για να ανοίξουν δραστηριότητες, για να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα στην όποια κανονικότητα. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι εάν θέλουμε να προασπίσουμε όλα αυτά όσα έχουμε πετύχει ο ελληνικός λαός με επιμονή, με υπομονή αυτούς τους μήνες, θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, βήμα-βήμα, με ιδιαίτερη έμφαση σε όλους αυτούς που κινδυνεύουν δίπλα μας, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να παρακολουθούμε την εμβολιαστική προσπάθεια που γίνεται, η οποία είναι συγκροτημένη, σοβαρή και έρχεται να αξιοποιήσει κάθε εμβόλιο προς όφελος του κάθε Έλληνα πολίτη.

Ε. ΤΖΙΒΡΑ: Κύριε Κοντοζαμάνη, η άρνηση της Κυβέρνησης να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας προσθέτει ντόμινο νέων προβλημάτων από την αρχή των εμβολιασμών. Περιφερειακά Ιατρεία κλείνουν ξανά, Διοικήσεις ΥΠΕ καλούν τα Κέντρα Υγείας να επιλέξουν ποιες ιατρικές λειτουργίες θα αναστείλουν, ήδη χιλιάδες ιατρικά ραντεβού ακυρώνονται, στα Νοσοκομεία δημιουργούνται εμβολιαστικά κέντρα συχνά με ακατάλληλες συνθήκες και με τους ίδιους εξουθενωμένους υγειονομικούς να αποσπώνται από υποστελεχωμένες Κλινικές. Επιβεβαιώνεται ότι οι προσλήψεις συμβασιούχων που συνεχώς λέτε ότι κάνατε, είναι σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών σε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Γιατί δεν προσλαμβάνετε επαρκές και μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες του λαού, για τα εμβολιαστικά κέντρα και την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων; Γιατί δεν στελεχώνετε τις ΚΟΜΥ με προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό για να εμβολιαστούν χιλιάδες ηλικιωμένοι και άλλοι πάσχοντες που αδυνατούν να μετακινηθούν;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Να πω καταρχάς ότι δεν ισχύει η άρνηση, αυτό που λέγεται στην ερώτηση περί άρνησης της Κυβέρνησης για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Από την πρώτη μέρα της πανδημίας έχουμε καταδείξει ότι ενισχύσαμε, ενισχύουμε και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο σε προσωπικό, όσο σε υλικούς πόρους, σε βιοιατρικό εξοπλισμό και ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα στο μέτωπο της πανδημίας δίνει μια μεγάλη μάχη, όπως δίνουν την ίδια μάχη και όλες οι χώρες της Ευρώπης και άλλες χώρες στον κόσμο. Δίνουμε τη μάχη του εμβολιασμού του πληθυσμού, που είναι ένα μεγάλο στοίχημα προκειμένου να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού. Και στη μάχη αυτή δεν θα έλεγα, όπως διατυπώνεται στην ερώτηση, ότι αναστέλλουμε υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αναδιατάσσουμε και προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του εμβολιασμού και να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού σε κάθε γωνιά της χώρας.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται όλες οι χώρες όπως είπα. Όλες οι χώρες χρησιμοποιούν και τα Νοσοκομεία ως εμβολιαστικά κέντρα. Όλες οι χώρες χρησιμοποιούν τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, έχουμε προχωρήσει σε προσλήψεις τόσο σε μόνιμο προσωπικό, όσο και σε επικουρικό προσωπικό στο σύστημα Υγείας. Να επαναλάβω ότι στην αρχή της πανδημίας ο προγραμματισμός ήταν για 2000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουμε ξεπεράσει τις 7.000 προσλήψεις. Ολοκληρώνονται οι 1400 θέσεις μόνιμου προσωπικού, η πλειονότητα των κρίσεων έχει ολοκληρωθεί και οι γιατροί βρίσκονται στις θέσεις τους και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να προκηρύξουμε 500 και πλέον νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, οι οποίες πρωτίστως θα καλύψουν άγονες θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στο παρελθόν και ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, περαιτέρω ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι και όλες οι άλλες ειδικότητες τις οποίες έχουμε ανάγκη προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της πανδημίας.

Σε καμία, λοιπόν, περίπτωση δεν αναστέλλουμε τις υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αναπροσαρμόζουμε και αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις και το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των πολιτών και όχι μόνο τις ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό.

Ε. ΤΣΙΒΙΚΑ: Κύριε Κοντοζαμάνη, επιστημονικές πηγές διατείνονται ότι με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων επιβάλλεται αύξηση των τεστ, έτσι ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί, αλλά και για να διαμορφώνεται μια πιο σαφή επιδημιολογική εικόνα, βάσει της οποίας θα αποφασίζει η Επιτροπή την περαιτέρω άρση των περιορισμών. Από τη Δευτέρα που άνοιξε το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση, έχει αυξηθεί ο έλεγχος και σε τι ποσοστό; Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τους επόμενους μήνες; Κύριε Μαγιορκίνη, ποιο είναι το ποσοστό των δειγμάτων που αναλύονται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το μεταλλαγμένο στέλεχος ή όχι και ποια τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Συνεχώς από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιτηρούμε τη μετάδοση και διασπορά του ιού. Ναι, το λιανεμπόριο άνοιξε πριν λίγες ημέρες, πριν 5 ημέρες συγκεκριμένα, είναι νωρίς ακόμα να έχουμε στοιχεία στη διάθεσή μας, μετά τις 10 μέρες θα τα έχουμε στη διάθεσή μας.

Τα τεστ συνεχώς αυξάνονται, το είπαν και η κυρία Παπαευαγγέλου και η Υπουργός, η κυρία Κεραμέως, περισσότερα από 25.000 τεστ διεξάγονται ημερησίως σε περισσότερα από 386 σημεία ελέγχου. Επιπλέον οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, είναι τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας τα οποία διεξάγουν διαγνωστικό έλεγχο κατά του κορονοϊού.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση γίνεται με επάρκεια και αυξάνεται καθημερινά η διεξαγωγή του τεστ και γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος μέσα από τις πλατφόρμες οι οποίες αναφέρθηκαν από τους προλαλήσαντες, όπως είναι το edu.testing.gov.gr και το testing.gov.gr, όπου οι συμπολίτες μας μπορούν, μέσω της πλατφόρμας, να κάνουν έλεγχο για τον κορονοϊό.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Σχετικά με τον έλεγχο για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας, καταρχήν να επισημάνω ότι υπάρχει ένας έμμεσος τρόπος για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να βγαίνει στα θετικά κρούσματα. Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποιες PCR οι οποίες δίνουν μία καθαρή ένδειξη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη, με αποτέλεσμα ένα από τα τρία γονίδια που ανιχνεύουν να μην ανιχνεύεται. Οπότε αυτό είναι και ένα κριτήριο για να σταλεί ένα δείγμα για ταυτοποίηση αλληλουχίας.

Να επισημάνω ότι σήμερα έγινε μία συνάντηση εδώ στο Υπουργείο με τον Υπουργό, τον κύριο Θάνο από το ΙΙΒΕΑΑ, τον κύριο Αρκουμανέα, τον κύριο Τσιόδρα, τον κύριο Σουρβίνο, εμένα και τον κύριο Παρασκευή, όπου συζητήσαμε για τη δημιουργία ενός Δικτύου όπου θα γίνεται η μοριακή επιτήρηση και δεν θα αφορά μόνο το μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά οποιοδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να μπει στην Ελλάδα.

Και αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει σημασία να δούμε τι γίνεται σε σχέση με τον εμβολιασμό και σε σχέση και με τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως είναι το αφρικανικό και το βραζιλιάνικο.

Ο στόχος είναι να γίνουν πολλές χιλιάδες ταυτοποιήσεις πλήρους μήκους γονιδιώματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέγονται αυτά τα δείγματα αφορά ένα, να το πω έτσι, συνδυασμό επιδημιολογικών κριτηρίων, κλινικών κριτηρίων, κριτηρίων με βάση το πόσο υψηλό είναι το ιικό φορτίο ή εάν μπαίνει κάποιος από τις πύλες εισόδου ή εάν έχει δημιουργηθεί μία επιδημική έκρηξη, η οποία δεν φαίνεται να εξηγείται από τα υπόλοιπα στοιχεία, ας πούμε, αν είχε η περιοχή lockdown ή πόσο γρήγορα πέρασε από ένα νοικοκυριό σε άλλο.

Υπάρχουν, λοιπόν, μία πλειάδα κριτηρίων τα οποία εμείς οι επιδημιολόγοι βάζουμε κάτω και με αυτό τον τρόπο θα επιλέγονται τα στελέχη, με στόχο να μπορούμε να επιτηρήσουμε, μοριακά πια, την επιδημία σε βάθος χρόνου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ