Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Λιάκουρας (καθηγητής Διεθνούς Δικαίου) στα Παραπολιτικά 90,1: Στο τέλος Φεβρουαρίου κατά πάσα πιθανότητα ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών

«Δεν νομίζω ότι θα υπήρχανε κυρώσεις ούτε πιστεύω και πάντοτε το έλεγα ότι επρόκειτο ποτέ οι κυρώσεις να προσφέρουν κάτι καλό σε αυτή τη διερεύνηση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, αναφορικά για το αν θα υπάρχουν κυρώσεις προς την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

«Εδώ αυτό που προέχει είναι οι δύο χώρες να αντιληφθούν ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουν μόνες τους με καλή πίστη και με τη λογική ούτε του προσχηματικού διαλόγου ούτε ο ένας να δει πότε θα επιρρίψει την ευθύνη στον άλλο γιατί ακριβώς θα τον βρει στην κατάλληλη στιγμή που θα του τα φορτώσει και θα φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ δεν μπορώ να πω ότι η Τουρκία πρέπει να δείξει καλή πίστη, καλή πίστη πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι και για τους δύο, ο κάθε ένας ξέρει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί προκειμένου να το ακολουθήσει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου, ο κ. Λιάκουρας απάντησε: «Ναι κατά πάσα πιθανότητα. Ένα μήνα μετά είναι απόλυτα λογικό γιατί αν δεν κρατήσουν ένα καλό ρυθμό οι συναντήσεις τότε μάλλον δεν έχουν προοπτική να αποφέρουν αυτό το οποίο πρέπει να αποφέρουν».

«Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνουν ουσιαστικές συνομιλίες για να πάμε στο επόμενο στάδιο, να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, τεχνική διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο άρα όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν έχοντα υπόψη ένα πράγμα, ότι πρέπει να μην γίνουν ποτέ προσχηματικά. Δηλαδή μην εμφανιστεί η Τουρκία η οποία θα πει ‘’εγώ κάνω το διάλογο για το διάλογο για να δείχνω καλή εικόνα προς τους ευρωπαίους και τους αμερικανούς, ότι είμαι το καλό παιδί’’», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αυτό είναι λάθος, αυτό εμείς πρέπει να το αντιστρέψουμε να το ανατρέψουμε. Όπως και εμείς δεν πρέπει ποτέ να πούμε «τι ωραία κάνουμε τις διερευνήσεις άρα δεν έχουμε τα σούρτα φέρτα του Ορούτς Ρέις και οποιουδήποτε άλλου ερευνητικού σκάφους». Στόχος μας είναι ότι αυτό πράγματι είναι ένα μέσο ώστε να μας βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση για να μπορέσουμε με ασφάλεια να πάμε στο επόμενο στάδιο που είναι η διαπραγμάτευση. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, δεν πρέπει να ξεφύγουμε από το στόχος μας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι εφόσον η Τουρκία αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι πιστεύει ότι σαφέστατα ήρθε η ώρα να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος.

«Το αν θα συνεχίσει ο διάλογος έχει μέσα του διάφορες παραμέτρους. Δεν θα είναι αμέσως αισιόδοξο το σενάριο γιατί οι Τούρκοι όπως συνηθίζουν να κάνουν σε όλους τους γύρους είναι ότι θέτουν και άλλα θέματα τα οποία εμείς δεν δεχόμαστε όπως είναι το θέμα της αποστρατικοποίησης», πρόσθεσε.

«Η διπλωματία και ο διάλογος δεν είναι απλώς βρισκόμαστε να πούμε καλησπέρα, να τα χαρτιά μας υπογράψτε και φύγαμε. Θέλει δουλειά, είναι επίπονη εργασία αυτή. Θα φτάσουμε στο τέλος αρκεί να υπάρχει βούληση να λυθούν οι διαφορές και να λυθούν οπωσδήποτε γιατί πρώτον η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι αυτή η οποία έχει προκαλέσει όλα αυτά τα επεισόδια όλα αυτά τα χρόνια και δεύτερον χωρίς διαπραγμάτευση δεν μπορούμε να πάμε σε οριοθέτηση και τρίτον η διαπραγμάτευση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας. Είναι μια διάταξη όπου δεσμεύει και την Τουρκία και εμάς», επισήμανε ο κ. Λιάκουρας.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άποψη ότι θα έπρεπε να έχουμε κάνει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια και μετά να πάμε σε διερευνητικές, απάντησε ότι «αν πάμε στα12 ναυτικά μίλια δεν έχει νόημα η οριοθέτηση και δεν έχει ουσία η διαπραγμάτευση διότι θα κλείσει το μεγαλύτερο μέρος ιδίως του Βορειοανατολικού Αιγαίου».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ