Σαρηγιάννης στα Παραπολιτικά 90,1: Αν κάνουμε ένα σκληρό lockdown 3 εβδομάδων, θα ελέγξουμε πραγματικά την πανδημία

Share:

«Αν κάνουμε ένα σκληρό lockdown, ένα πραγματικό lockdown 3 εβδομάδων, έχω μπροστά μου τα αποτελέσματα τα οποία δείχνουν ότι πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο», με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, καθηγητής Υγειονομικής και περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης.

Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι το Μάρτη μπορεί να φτάσουμε και τα 2.000 κρούσματα κοροναϊού, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε: «Ναι αν δεν πάρουμε μέτρα ανάσχεσης, θεωρώ ότι δεν είναι αναγκαστικό να μιλάμε πάντα με τη λογική του lockdown ή των περιορισμών τα οποία προφανώς είναι χρήσιμα για να κρατήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο όμως εγώ προσωπικά θα ήθελα να δω, πριν πούμε για lockdown ή άλλους περιορισμούς, να πάρουμε μέτρα στην κατεύθυνση που εδώ και καιρό συζητάμε όπως για παράδειγμα να διευρύνουμε την τηλεργασία, να έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα απολυμάνσεις στα λεωφορεία, στο μετρό».

«Όπως και μεγαλύτερο αριθμό ανίχνευσης για να μπορούμε να σπάμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Αυτά είναι μέτρα τα οποία μπορούμε τεχνικά να τα πάρουμε πριν πάμε σε lockdown. Θεωρώ ότι τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα όχι το πρώτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν κάνουμε ένα σκληρό lockdown, ένα πραγματικό lockdown 3 εβδομάδων, έχω μπροστά μου τα αποτελέσματα τα οποία δείχνουν ότι πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία. Ένα σκληρό lockdown τώρα σημαίνει πτώση σημαντική να φτάσουμε στα 150-130 κρούσματα στην Αττική, μετά αν ανοίξουμε σχολεία, λιανικό εμπόριο με περιορισμούς μπορούμε να έχουμε ελέγξει τη διασπορά οπότε έχει ένα νόημα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Κανείς πρέπει να μελετήσει το φαινόμενο όχι μόνο με έναν αριθμό, τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων λέει ο κ. Αρκουμανέας σήμερα δεν ξέρω αν θα είναι, αν είναι ένας αριθμός αλλά αυτός ο αριθμός έχει τη σημασία του προφανώς, για μένα έχουν σημασία οι τάσεις αλλά το ακόμη πιο σημαντικό είναι να δούμε από τι συνίσταται ο συγκεκριμένος αριθμός. Και αυτός ο αριθμός έχει να κάνει με κρούσματα λιγότερο σχετικά, κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν όμως πιο ταχεία δυναμική γιατί έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και βεβαίως με μια αύξηση που έγινε και που ήταν υπολογισμένο ότι θα γίνει με δεδομένο τα ανοίγματα που κάναμε», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αν θυμάστε εγώ έλεγα να μην ανοίξουμε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και με αυτή την έννοια το έλεγα. Όχι ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια κάνουν αυτό που βλέπουμε αλλά επειδή περίμενα ότι θα συμβούν αυτά που βλέπουμε ήταν καλό να μην δώσουμε και άλλο καύσιμο στη φωτιά. Το θετικό είναι ότι συνολικά παρόλα αυτά το ιικό φορτίο δεν είναι υπερβολικό, μεγαλώνει, αυξάνεται αλλά δεν είναι υπερβολικό ούτε στην Αττική, είναι σημαντικό αλλά δεν είναι εκτός πεδιάς το κλασικό στέλεχος. Και το ιικό φορτίο από τα νέα στελέχη, τα μεταλλαγμένα, τα οποία βεβαίως έχουν τη δυναμική ότι μπορεί να αυξηθούν ταχέως, είναι ακόμα πολύ χαμηλό που σημαίνει ότι αν δράσεις τώρα αυστηρά και κόψεις τη διασπορά αυτών των στελεχών και μειώσεις σημαντικά και τη διασπορά του ήδη υπάρχοντος στελέχους ελέγχεις σημαντικά την πανδημία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας, ο καθηγητής Υγειονομικής και περιβαλλοντικής Μηχανικής απάντησε: «Εγώ νομίζω ότι δεν πρόκειται να το πετύχουμε αυτό πριν τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, κανονική κανονικότητα όμως δηλαδή να κυκλοφορούμε χωρίς να φοβόμαστε, χωρίς να φοράμε αναγκαστικά τη μάσκα. Αν το πετύχουμε μέχρι τον Οκτώβριο η αλήθεια είναι ότι θα είναι πολύ σημαντική επιτυχία γιατί θα αποτρέψουμε οποιεσδήποτε αναζωπυρώσεις που μπορεί να προκύψουν».

Previous Article

Χαραλαμπίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Να βάλουμε κι εμείς ένα μνημείο στην ΕΡΤ, «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος»

Next Article

Κεραμέως για εισαγωγή στα ΑΕΙ: Ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλει δύο μηχανογραφικά

Σχετικά Άρθρα