Νομοσχέδιο υπ. Παιδείας: Ναι στην ανάγκη φύλαξης, με λάθος ο τρόπος λένε φορείς για τα πανεπιστήμια

Share:
Στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων συνεχίστηκε η επεξεργασία του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας
«Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» με την ακρόαση φορέων του χώρου.

Κοινός τόπος και σημείο επαφής για τους περισσοτέρους σχεδόν από τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς ήταν πως συμφωνούν στην ανάγκη φύλαξης των πανεπιστημίων αλλά διαφωνούν στο τρόπο και στην παρουσία της αστυνομίας χωρίς την συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές.

Αίσθηση προκάλεσε και η μαρτυρία του κ. Μήτκα προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκαπάιδευσης. «Δεν είμαι αντικειμενικός να μιλήσω για την φύλαξη των πανεπιστημίων γιατί έχω γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων στο παρελθόν και έχω προσπαθήσει να εξαλείψω παρανομία στο Αριστοτέλειο», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Π. Μήτκας και πρόσθεσε «οι Έλληνες φοιτητές και πανεπιστημιακοί δεν απολαμβάνουν περιβάλλον αντίστοιχο της Ευρώπης. Θα θέλαμε τη συμφωνία των κομμάτων για να λυθούν τα προβλήματα, μια εθνική στρατηγική με συναίνεση για το θέμα της ασφάλειας».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Γ. Σιάσιος, στην τοποθέτησή του επεσήμανε, πως φαινόμενα βίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της σύστασης ειδικού ανεξάρτητου σώματος που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στα πανεπιστήμια αλλά θα εποπτεύεται από τις πρυτανικές αρχές και όχι την ΕΛΑΣ όπως προτείνει το νομοσχέδιο.

Θετικός εμφανίστηκε και στο μέτρο της χρήσης καμερών προειδοποιώντας όμως πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις της Αρχής Προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Η Σύνοδος θεωρεί πως η βία και η παραβατικότητα δεν είναι το πρώτο πρόβλημα των πανεπιστημίων», τόνισε ο Ζήσης Μαμούρης, της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρόσθεσε «στη Σύνοδο διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις για το Σώμα Φύλαξης με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι δεν είναι αναγκαία η αστυνομική παρουσία και το οποίο σώμα πρέπει να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές».

Στη δευτερολογία του πάντως προχώρησε σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση καθώς αναγνώρισε πως πρυτάνεις κάτω από το βάρος ειδικών συνθηκών ή επειδή υπάρχει μια-κακώς εννοούμενη συνεργασία με δυνάμεις εντός του πανεπιστημίου δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. «Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκατασταθεί η ΕΛΑΣ», σημείωσε

«Η φύλαξη είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί και είναι ώριμη πλέον και η κοινωνία. Ατέρμονες συζητήσεις δεν έχουν νόημα», είπε ο Ν. Παπαϊωάννου του Αριστοτελείου πανεπιστημίου.

Από τους συνδέσμους των αστυνομικών, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αξιωματικών, Γ. Κατσιαμάκας, παραδέχτηκε πως είναι κοινός τόπος η ανάγκη φύλαξης των ιδρυμάτων λέγοντας ότι νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό.

«Η θέση ομοσπονδίας είναι αναφανδόν κατά! δεν υπήρξε ένα μέλος που να υποστήριξε την εμπλοκή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Είμαστε αντίθετοι γιατί δεν μπορούν αν συνυπάρξουν θεσμικός ρόλος αστυνομίας με τις ιδιαιτερότητας πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συμφωνούμε αναγκαιότητα φύλαξης και εφοδιασμό υλικοτεχνικής υποδομής πιστοποίησης», είπε ο Γρ. Γερακαράκος από την πανελλήνια ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος του σωματείου των ειδικών φρουρών, Β. Ντούμος πρόσθεσε πως «φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στα πανεπιστήμια, να νοσεί ένα κομμάτι τους! Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το ασκήσουν αστυνόμευση ένστολοι εκπαιδευμένοι με αστυνομικά στοιχεία εκπαίδευσης».

Previous Article

Κικίλιας στη Βουλή: Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής covid

Next Article

Βρούτσης στα Παραπολιτικά 90,1: Ξεκάθαρο δολοφονικό χτύπημα η χθεσινή εμπρηστική ενέργεια κατά του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Σχετικά Άρθρα