Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κικίλιας: Πρωτόγνωρα διεθνώς τα αποτελέσματα της Ελλάδας στην ενίσχυση του ΕΣΥ

Την συστηματική και ταχεία ανάπτυξη του ΕΣΥ, σε υποδομές και προσωπικό, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας, καθώς και τις εργώδεις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση των ασθενών με νόσο COVID – 19, ανέλυσε διεξοδικά σήμερα ό υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής σχετικά:

«Ποτέ ξανά δεν αντιμετωπίσαμε ως παγκόσμια κοινότητα τέτοιας έκτασης και έντασης απειλή για τη Δημόσια Υγεία, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. Σε αυτή την πρόκληση ανταποκριθήκαμε στην Ελλάδα, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια, τόσο σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού, όσο και σε επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, παραλάβαμε 565 κλίνες ΜΕΘ, έχουμε φτάσει αισίως στις 1.303 και συνεχίζουμε. Οι 667 είναι Covid, οι 636 είναι non-Covid. Έχουμε υπερδιπλασιάσει ήδη τις κλίνες εντός πανδημίας και έχουμε μηδέν αναμονές σε κλίνες ΜΕΘ εντός πανδημίας. Τέτοια εποχή θυμίζω, διαχρονικά, είχαμε 30-35 αναμονές για κλίνη εντατικής θεραπείας χωρίς πανδημία, για τον απλό ιό της γρίπης. Δεν σταματάμε εδώ. Με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα έχουμε άλλες 120 κλίνες ΜΕΘ από τις 174 που έχει συνολικά δωρίσει, οι περισσότερες τις επόμενες ημέρες.

Είναι από τα πολλά παραδείγματα για το πώς το Υπουργείο Υγείας εργάζεται με σχέδιο, αποτελεσματικότητα και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την υλοποίηση ενός τεράστιου project παρακαταθήκης στο Ε.Σ.Υ.. Αυτή η ταχύτητα υλοποίησης αποτυπώθηκε και στη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Για μία ακόμη φορά, κύριε Πρόεδρε, στο πρόσωπό σας και όλων των συναδέλφων, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για αυτές τις 50 κλίνες ΜΕΘ σε ένα εμβληματικό Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της COVID.

Δεν ανοίξαμε όμως μόνο κρεβάτια. Διασφαλίσαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, το προσωπικό και την εκπαίδευσή του και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Να πάμε στο προσωπικό. Έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας αυτούς τους τελευταίους μήνες, αριθμός ρεκόρ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από αυτούς, 4.000 νοσηλευτές, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και θα παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για 1.423 μόνιμους γιατρούς. 1.219 θέσεις μόνιμες λοιπού προσωπικού είναι σε εξέλιξη.

2.250 θέσεις ειδικευμένων νοσηλευτών και 700 θέσεις νοσηλευτών, επιλαχόντες από την προκήρυξη 2Κ, με ειδική ρύθμιση θα προσληφθούν και αυτοί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το testing, έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας 4.200.000 τεστ. Θυμίζω ότι ξεκινήσαμε το Μάρτιο με δυνατότητα ως χώρα να κάνουμε 982 τεστ. Φτιάξαμε τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ από το μηδέν. Βρίσκονται σε κάθε γωνία της χώρας και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες. Και χαίρομαι που αντιγράφουν αυτή την προσπάθεια και η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά από το μηδέν και με χρήματα του ΕΣΠΑ,

Αναφορικά με το ΕΚΑΒ, προχωρήσαμε στη λειτουργία νέου κέντρου επιχειρήσεων αποκλειστικά για την διαχείριση των ασθενών COVID και την ομάδα διαχείρισης κρίσεων κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ και στην Βόρεια Ελλάδα, αναβαθμίζοντας το συγκεκριμένο κέντρο και δημιουργώντας νέα κέντρα επιχειρήσεων σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών.

Μέσα ατομικής προστασίας. Οργανώσαμε σε συνθήκες «πολέμου» μία πρωτοφανή εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να έχουμε εξασφαλίσει τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για το υγειονομικό μας προσωπικό.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο, ήταν τρομερά δύσκολο, ήταν τεράστιο επίτευγμα. Άλλες χώρες κραταιές, με πολύ ισχυρά υγειονομικά συστήματα δεν το κατάφεραν. Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί καθημερινά τόσο την πορεία εμφάνισης νέων κρουσμάτων όσο και την καθημερινή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας.

Για το λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή που καθημερινά ενημερώνεται για αποθέματα από τα Νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, σε κεντρικά logistics τα οποία έχουμε δημιουργήσει, έτσι ώστε να έχουμε στρατηγικό απόθεμα και καλύτερο προγραμματισμό.

Για τις δωρεές, που έχει γίνει πολύ μεγάλος λόγος. Έχουμε γίνει αποδέκτες μεγάλης ποσότητας εξοπλισμού, κυρίως μηχανημάτων για ΜΕΘ, από δωρητές που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι δωρεές αυτές αφορούσαν μηχανήματα, αναλώσιμα, υγειονομικό υλικό και χρήματα. Φέραμε εις πέρας την αξιοποίηση αυτών των δωρεών που δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις εγγενείς δυσκολίες του ελληνικού Κράτους.

Το καταφέραμε αυτό δημιουργώντας μία διαφανή και ευέλικτη διαδικασία απορρόφησης αυτών των δωρεών με λογοδοσία. Παρουσιάσαμε όλη αυτή την προσπάθεια, τη διαδικασία απορρόφησης αυτών των δωρεών και με τον ορισμό τριμελούς ελεγκτικής Επιτροπής, με επικεφαλής των τέως Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον κύριο Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ τον Καθηγητή κύριο Χρίστο Κίττα και τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κύριο Δημήτρη Μπουραντά.

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι φορείς του Υπουργείου, ο ΕΟΦ, ο ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ, η Πολιτική Προστασία, την ευχαριστούμε πάρα πολύ ιδιαιτέρως και ξεχωριστά, επί 12 μήνες έχουν εργαστεί αδιάλειπτα, σας διαβεβαιώ, χωρίς σταματημό καμία μέρα, καμία ώρα.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτήν την τεράστια πρόκληση κατά τρόπο που επιτρέψτε μου επίσης αυτό, υπερέβην της εκτιμήσεις όλων μας. Νομίζω όλης της παγκόσμιας υγειονομικής κοινότητας, συμφωνούμε ότι ήταν μία πολύ σημαντική πορεία αυτή που έχουμε διανύσει εντός πανδημίας στη χώρα, ειδικά στο πρώτο κύμα και όλοι γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί οι φορείς συνέβαλαν σε μία επίσης πολύ σημαντική προσπάθεια, το προσεκτικό άνοιγμα από τον Ιούνιο μέχρι το φθινόπωρο της κοινωνίας και μιας σχετικής κανονικότητας.

Όλα τα κράτη αντιμετώπισαν δεύτερο κύμα με μέτρα αναστολής λειτουργίας της εστίασης, λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, σχολείων, μετακινήσεων και ούτω καθ’ εξής. Δεν νομίζω ότι υπάρχει και δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα στο Δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ