Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ξάφνιασε ο Χαρδαλιάς στη Βουλή – Έστειλε μήνυμα στα λατινικά: Ubi concordia, ibi victoria

Mε ένα ρητό στα λατινικά έκλεισε την ομιλία του στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για το ρόλο της Πολιτικής προστασίας στη διαχείριση της πανδημίας. Ubi concordia, ibi Victoria – Όπου ενότητα, εκεί νίκη.

Ήταν μια αναφορά με νόημα, καθώς υπογράμμισε ότι «το στοίχημα ευθύνης είναι κοινό για όλους μας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις και έωλα ψευτοδιλήμματα. Γιατί σε αυτή την μάχη κατά της πανδημίας, είμαστε όλοι μαζί ή έστω θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί. Γιατί είναι μονόδρομος η νίκη μας απέναντι στον ιό και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενότητα».

Ο ίδιος παρουσίασε διεξοδικά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί από την αρχή της πανδημίας η Πολιτική Προστασία, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν γιατί η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί, ακόμα και σε αυτή τη δεύτερη φάση έξαρσης της διασποράς, καλό παράδειγμα παγκοσμίως ως προς τη διαχείριση του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, το κέντρο ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας έχει ιχνηλατήσει από την αρχή τη πανδημίας 141.204 επιβεβαιωμένα εγχώρια κρούσματα, από τα οποία προέκυψαν 265.267 στενές επαφές και 4.705 εισερχόμενα κρούσματα, από τα οποία προέκυψαν 8.327 στενές επαφές.

thumbnail_6242dfb4-c02d-442d-97da-29f07156e84c

Σχετικά με τους εισερχόμενους στη χώρα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο φιλοξενήθηκαν και τέθηκαν σε ελεγχόμενη καραντίνα 95.082 άτομα που εισήλθαν στην επικράτεια είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς είτε μέσω των χερσαίων συνόρων μας.

Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός, δηλαδή από την 1η Ιούλιου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, μέσω των στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων, 2.427 κρούσματα, από την ιχνηλάτηση των οποίων προέκυψαν 4.117 στενές επαφές.

Τόσο τα κρούσματα όσο και οι στενές τους επαφές τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση, σύμφωνα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, στεγανοποιώντας μικρούς και μεγάλους κύκλους διασποράς, διακόπτοντας πολλαπλασιαστές και αλυσίδες εξάπλωσης του ιού, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας «όλοι μα όλοι ιχνηλατήθηκαν, απομονώθηκαν και διερευνήθηκαν επιδημιολογικά, με υπευθυνότητα, με επιμονή και υπομονή από τις υπηρεσίες μας».

Ο ίδιος έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα τεχνολογικά εργαλεία που αξιοποίησε η Πολιτική Προστασία σημειώνοντας ότι πρόκειται γαι «ένα εντελώς νέο σύστημα διαχείρισης της απειλής με αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και επιστημονικών δεδομένων, εφαρμόζοντας ειδικά πρωτόκολλα και άλλες, νέες ξεχωριστές διαδικασίες», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θερμά λόγια στα 1.638 στελέχη που «τρέχουν» αυτόν το μηχανισμό και προέρχονται όχι μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση της Επιτροπής συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, καθώς και ο Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ