Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις ειδικοί της επικοινωνίας για να φτιάξουν το (κακό) προφίλ του Αλέξη Τσίπρα

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα δείχνει σημάδια διάλυσης αφού η συζήτηση που κυριαρχεί στο κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης είναι γύρω από τις τάσεις, το συνέδριο και τους συσχετισμούς στο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να αναζητά συμβούλους που θα τον βοηθήσουν να φτιάξει το προφίλ του κόμματος του με βάση τα… αστικά πρότυπα.

Ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης λέγεται ότι βρίσκεται πλέον κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη Νίκος Μαραντζίδης εμφανίζεται να επιθυμεί την εμπλοκή του με την Κουμουνδούρου, ενώ δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο γνωστός δημοσιογράφος της αριστεράς Θανάσης Καρτερός.

Ο παλιός συνεργάτης του Καραμανλή

Ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή. Είναι ο εμπνευστής της θεωρίας του ώριμου φρούτου -ένα κόμμα χάνει την εξουσία όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και υπάρξουν αντιδράσεις από την κοινωνία- ενώ του αποδίδεται και η συζήτηση γύρω από την μεσαία τάξη.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Λούλης είχε προσεγγίσει τον Αλέξη Τσίπρα από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι στενός φίλος του Θανάση Καρτερού και γι’ αυτό την εποχή που ο γνωστός δημοσιογράφος ήταν υπεύθυνος του γραφείου τύπου του τότε πρωθυπουργού κατάφερε να συνομιλήσει κάποιες φορές με πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προξενιό δεν είχε προχωρήσει καθώς ο Αλέξης Τσίπρας την εποχή εκείνη βρισκόταν κάτω από την «επιρροή» του Χριστόφορου Βερναρδάκη. Λέγεται ότι δικής του έμπνευσης είναι οι περιοδείες του κ. Τσίπρα σε όλη την Ελλάδα έχοντας δίπλα του τον μετριοπαθή Ανδρέα Ξανθό ο οποίος μάλιστα είναι πρώτος σε δημοτικότητα –με πολύ υψηλό ποσοστό στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ακόμα η στροφή που επιχειρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την μεσαία τάξη λέγεται ότι έχει την δική του ταυτότητα καθώς και στο παρελθόν είχε επεξεργαστεί ένα παρόμοιο αφήγημα όταν ήταν κοντά στον Κώστα Καραμανλή.

Ο αντικομμουνιστής «χρήσιμος αναλυτής»

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δημοσκόπος Νίκος Μαρατζίδης επιχειρεί μέσω των αναλύσεων που κάνει όλο το τελευταίο διάστημα να εμφανιστεί ως «χρήσιμος αναλυτής » στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε κατηγορηθεί από τον ΚΚΕ ως αντικομουνιστής καθώς από το 1999, ο Νίκος Μαραντζίδης μαζί με τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Yale Στάθη Καλύβα ασχολούνται με τη δεκαετία του ’40 στην Ελλάδα και τον εμφύλιο πόλεμο «βγάζοντας αρκετούς Εαμίτες δωσίλογους», όπως σχολιάζεται από Αριστερούς. Την εποχή εκείνη του είχε ασκήσει σκληρή κριτική και η εφημερίδα «Αυγή» δεδομένου ότι αποτελούσε το κόκκινο πανί για τα κόμματα της Αριστεράς.

Σε πρόσφατη ανάλυση του για το πώς θα αντιμετωπιστεί το «αντισύριζα μέτωπο» ο Νίκος Μαραντζίδης ανέφερε: «Σήμερα, πάντως, αργά, σταδιακά, και ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της ΝΔ αλλά και ως αποτέλεσμα της σταδιακής αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους παίκτες του κομματικού συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ σπάει την απομόνωση. Το είδαμε στις εκδηλώσεις της ημέρα του Πολυτεχνείου και το κοινό «μέτωπο» με το ΚΚΕ και το Μέρα25. Το βλέπουμε, στα δεξιά του, με τις δειλές ακόμη και άτολμες, διατυπώσεις περί προοδευτικής διακυβέρνησης που ακούγονται μέσα στο ΚΙΝΑΛ.

Επιπλέον, η κοινή ψήφιση της Προέδρου της Δημοκρατίας από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η κυβίστηση της ΝΔ στο θέμα των Πρεσπών και η κοινή, σε γενικές γραμμές, πλεύση των δύο μεγάλων κομμάτων στα ελληνοτουρκικά, ναυτικά μίλια, ΑΟΖ, κλπ αδυνατίζει το μέτωπο της ΝΔ με την βαθιά δεξιά και την ακροδεξιά».

Προκαλεί και συγκρούεται με την εσωκομματική αντιπολίτευση

Ο Θανάσης Καρτερός αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση καθώς είναι γέννημα θρέμμα της Αριστεράς. Προέρχεται από το ΚΚΕ και στο παρελθόν είχε διατελέσει διευθυντής του Ριζοσπάστη. Το τελευταίο διάστημα με την αρθρογραφία του στην εφημερίδα Αυγή προκαλεί τριγμούς στο κομματικό κατεστημένο καθώς εμφανίζεται όχι μόνο να διαφωνεί με την ιστορία των τάσεων αλλά να αφήνει και αιχμές προς τα στελέχη της εσωκομματική αντιπολίτευσης- της «Ομπρέλας»- ότι με την στάση τους εξυπηρετούν την κυβέρνηση. Κανένας δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι λάτρης των ισορροπιών και της διπλωματίας αφού δεν διστάζει να πει τις απόψεις του ακόμα και αν ξέρει ότι θα πυροδοτήσει το κλίμα μέσα στα όργανα. Την συγκεκριμένη στιγμή είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ο άνθρωπος με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζεται τις σκέψεις του.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ