Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης της πανδημίας

Εν μέσω καραντίνας, έκτακτων μέτρων και περιορισμού της κανονικότητας… η Βουλή δεν έχει κατεβάσει ούτε μια μέρα ταχύτητες! Αντιθέτως το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο έχουν ενταθεί, αυξηθεί και πολλαπλασιαστεί σαν να μη πέρασε μέρα από την προ covid εποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρσι, η «παραγωγή» νομοθετημάτων είναι πολύ περισσότερη, με πολύ λιγότερα μέσα, πολιτικό προσωπικό και πολλές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να λειτουργούν με τηλεργασία.

Άλλο ένα κρίσιμο νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Στις 10.00 ξεκινάει η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, όπου το Σώμα θα ασχοληθεί με την «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων

– Στήριξη των εκμισθωτών για τη μη είσπραξη μισθωμάτων

– Αναστολή πληρωμών αξιογράφων

– Επιδότηση παγίων δαπανών

– Παράταση υποβολής δήλωσης μεταβολών για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς

– Διευκολύνεται η διαδικασία μετάταξης των αγροτών από το ειδικό καθεστώς

– Παράταση προθεσμιών είσπραξης ειδικού φόρου κατανάλωσης, φόρου προστιθέμενης αξίας και λοιπών επιβαρύνσεων αλκοολούχων

– Υποβολή δηλώσεων από φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού για το φορολογικό έτος 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναφερόμενος στο θέμα της κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών τόνισε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού.

Ο κ. Σταικούρας δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο τους διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας που δημιουργούμε μέσω των εξόδων στις αγορές, αλλά λαμβάνοντας και υπόψη ότι θα πρέπει όλα να γίνονται με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα και ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι». Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, τάσσεται η Νέα Δημοκρατία, κατά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Με το πρώτο μέρος του εν λόγω Σχεδίου Νόμου ρυθμίζονται θέματα διενέργειας Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, καθορίζονται ο σκοπός το αντικείμενο, οι ορισμοί, το πεδίο εφαρμογής, ο χρόνος και η διαδικασία διενέργειας των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021, καθώς και της Απογραφής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας έτους 2021.

Ακολουθούν διατάξεις που αφορούν τη συλλογή στοιχείων και τα όργανα των παραπάνω Γενικών Απογραφών. Επιπλέον, ρυθμίζονται διοικητικά και οικονομικά θέματα και θέματα μεταπογραφικών εργασιών.

Στο δεύτερο και τρίτο μέρος του Σχεδίου Νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ