Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιατί η Ελλάδα στέλνει στον Ερντογάν το μήνυμα: «Δεν είμαστε αφελείς» – Οι κυρώσεις για Τουρκία πάνε σε άλλη Σύνοδο Κορυφής

Σε ένα κρίσιμο δίμηνο εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αθήνα να κρατά χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών και ταυτόχρονα να προετοιμάζεται στο παρασκήνιο για τη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, αλλά βέβαια και για τον 62ο γύρο των διερευνητικών στην Αθήνα, πιθανώς στις αρχές Μαρτίου.

«Οι διερευνητικές επαφές, μια σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 2002, δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν τηρούνται πρακτικά. Είναι άτυπες και εμπιστευτικές», είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, «στεγανοποιώντας» τις διαρροές από τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη και τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που διήρκεσε λιγότερο από τέσσερις ώρες.

«Δεν είμαστε αφελείς» το σχόλιο της Αθήνας

Η συμμετοχή ωστόσο του στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στην τουρκική ομάδα και η ανάρτηση που έκανε στη συνέχεια στο twitter ότι μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, δεν περνά ασχολίαστη από την ελληνική κυβέρνηση. «Κάθε πλευρά ορίζει όπως η ίδια κρίνει τη σύνθεση της ομάδας της. Η συμμετοχή επομένως του Καλίν είναι ζήτημα της τουρκικής πλευράς. Ελπίζουμε η θετική διάθεση που προκύπτει από το σχόλιο του να αποδειχθεί και στην πράξη το επόμενο διάστημα και να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές με καλή πίστη και από την τουρκική πλευρά. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διερευνητικές με καλή διάθεση αλλά όχι με αφέλεια», είναι το σχόλιο που γίνεται.

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα σημαντικό, αλλά «δεν είναι το μεγάλο βήμα», τόνισε σε συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας και χαρακτήρισε τις συνομιλίες της περασμένης Δευτέρας μια συνάντηση «επανασύνδεσης» – θα δούμε πού θα οδηγηθούμε, προσέθεσε.

Σύνοδος Κορυφής και κυρώσεις

Η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου, η πρώτη του 2021, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, αλλά να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, με το σχέδιο Μπορέλ. Οι κυρώσεις είναι ένα «χαρτί» που αξιοποιεί η ελληνική πλευρά ως ένα μέσο πίεσης στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει την πολιτική της, κάτι που ήδη έγινε σε ένα πρώτο στάδιο, με την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτό που επαναλαμβάνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε όλα τα διεθνή φόρα είναι πως η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως και σε βάθος χρόνου την αλλαγή της πορείας της και μάλιστα όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, αλλά και σε όλη την ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη θετική ατζέντα.

Όλοι αντιλαμβάνονται

«Είναι πάντως σημαντικό το γεγονός ότι πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της γείτονος δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κόστος. Και όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. περνούν και μέσα από τις σχέσεις της με την Ελλάδα», τονίζουν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα κρίσιμα μέτωπα του επόμενου διμήνου είναι το μεταναστευτικό. Όχι μόνο ως προς τις ροές στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και ως προς την έμπρακτη συμμόρφωση της Τουρκίας στην υποχρέωσή της να δέχεται πίσω μετανάστες που παράνομα εισήλθαν στην Ελλάδα μέσα από το έδαφός της, χωρίς να δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και η εξέλιξη του αιτήματος αυτού θα είναι ξεχωριστής σημασίας.

Και τα εμβόλια επηρεάζουν τα… ελληνοτουρκικά

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο του εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να είναι άσχετες βέβαια με τα τεκταινόμενα στα ελληνοτουρκικά, εμμέσως όμως τα επηρεάζουν. Κι αυτό γιατί οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται στις Βρυξέλλες ούτε με μονοθεματική ατζέντα, την Τουρκία δηλαδή, ούτε ζητώντας μόνο συμπαράσταση. Βάζει θέματα στην ατζέντα και ανοίγει την περπατησιά της σε ζητήματα όπως το αίτημα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την Πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν, για την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ