Κώτσηρας: Στόχος μία Δικαιοσύνη φιλικότερη προς τα δικαιώματα του παιδιού – Εξετάζεται η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής για τα σεξουαλικά αδικήματα

Share:
Την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής για τις περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης όπως τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από τη Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα να εξετάσει τη δυνατότητα έναρξης παραγραφής του αδικήματος από την ενηλικίωση του θύματος.

Να δημιουργηθούν νομικά πλαίσια προστασίας των ανηλίκων – Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα δικαίωματα των παιδιών

«Η αντιμετώπιση τέτοιων ειδεχθών πράξεων έναντι ανηλίκων ειδικά, χρήζει ιδιαίτερης αξιολόγησης, ώστε να δημιουργηθούν πλαίσια στη δικαιοσύνη, που να προστατεύουν τους ανηλίκους και να διευκολύνονται οι καταγγελίες τέτοιων πράξεων, αλλά και μαρτυρίες από άλλους όσοι έχουν αντιληφθεί τέτοιες πράξεις, ώστε να υπάρχει ταχύτητα, εμπιστευτικότητα και ασφάλεια στο να πάει κάποιος να τα καταγγείλει» τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «η προστασία των ανηλίκων αποτελεί για εμάς μείζονα προτεραιότητα».

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Κώτσηρας το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία της ανηλικότητας. Όπως τόνισε, προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ενισχυμένο πλαίσιο δράσεων για την ολοκληρωμένη προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού με άξονα υψηλής προτεραιότητας μία Δικαιοσύνη φιλικότερη προς τα παιδιά (child-friendly justice).

Όπως επισήμανε για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, «υπάρχει μια κοινωνική διάσταση αυτού του μείζονος προβλήματος, να βγούμε από το καθεστώς φόβου και να καλλιεργήσουμε μια τέτοια κουλτούρα, ώστε ο κάθε πολίτης που έχει υποστεί τέτοιου είδους συμπεριφορές στο πρόσφατο ή στο πιο μακρινό παρελθόν να έχει την δυνατότητα, την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια να μπορέσει να τις καταγγείλει. Είναι ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα και η καταγγελία στις αρμόδιες αρχές είναι πάντα επ’ ωφελεία του πολίτη και του θύματος», υπογράμμισε.

Previous Article

Kίνημα Αλλαγής: Η κυβέρνηση συνεχίζει τους αυτοσχεδιασμούς

Next Article

Βορίδης: Νομοθετούμε υπέρ της προστασίας των ζώων συντροφιάς

Σχετικά Άρθρα