Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βουλή: Τι απάντησε για τα «δώρα» στους καναλάρχες ο Λιβάνιος

Στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ ενός κλάδου που επίσης πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας καθώς και τους θεσμικούς κανόνες για την ορθή λειτουργία των ψηφιακών πλατφορμών αναφέρθηκε μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος
.

«Συζητάμε την κύρωση δύο Οδηγιών, από το 2010 και το 2018, η οποία έχει άμεση σχέση με μια πραγματικότητα που ζούμε τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Λιβάνιος «Ο τομέας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο τομέας της ψυχαγωγίας γενικότερα, έχει αλλάξει τόσο γρήγορα, που είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθηθούν και οι εξελίξεις. Είναι λίγο σαν το ντόπινγκ και αντιντόπινγκ, πάντα προηγείται το ντόπινγκ και έρχεται μετά το αντιντόπινγκ να πιάσει συγκεκριμένα ευρήματα».

Η Νέα πραγματικότητα και η ορθή χρήση του twitter

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό εξήγησε πως «ζούμε πλέον στη περίοδο της τηλεόρασης On Demand. Είμαστε μπροστά σε οθόνες, είτε κινητών, είτε τηλεοράσεων, όπου διαμοιράζονται βίντεο, όπως το YouTube. Ζούμε στην εποχή πλέον της ευρέος των social media. Ακόμα, όχι μόνο η καθημερινή μας ζωή, όχι μόνο οι προτιμήσεις, αν θέλετε, έχουν αλλάξει, ακόμα και η ίδια εκλογική συμπεριφορά έχει αλλάξει μετά τα social media. Υπάρχουν πολλές περιθωριακές απόψεις πολιτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες ξαφνικά ακούστηκαν σε πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ότι ακούγονταν πριν τα social media. Στην Ελλάδα, θα λέγαμε, ότι θα ήταν «ο γραφικός του καφενείου».

Ο κ. Λιβάνιος φανερά προβληματισμένος σημείωσε πως «πολλοί από αυτούς βρήκαν πλέον ένα μεγαλύτερο κοινό να ακουστούν και αυτό όλους πρέπει να μας προβληματίσει. Έχει αλλάξει, διαχρονικά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, η εκλογική συμπεριφορά.

Γεννιούνται και σοβαρά ερωτήματα λειτουργίας της δημοκρατίας, άσχετα αν πολλές φορές συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις απόψεις που εκφράζονται. Εγώ προσωπικά, είμαι προβληματισμένος, με ένα πρόσφατο παράδειγμα, πόσο «ορθή ήταν η απαγόρευση χρήσης του twitter», από τον πρώην Πρόεδρο της Αμερικής, τον Τραμπ, με το οποίο διαφωνούμε, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο «εντυπωσιακός» νόμος Παππά

«Ακούστηκαν πολλά πράγματα για τον περιβόητο νόμο του κ. Παππά», είπε ο Θ. Λιβάνιος κάνοντας λόγω για «έναν εντυπωσιακό τρόπο δημοπράτησης των αδειών, που περισσότερο επιχείρησε μια εντυπωσιακή δημοπρασία, με κλειδωμένους ανθρώπους μέσα στα δωμάτια, με κάμερες, με πράγματα, που δεν έχουμε ξαναδεί και νομίζω ότι εκεί πήγε να επικεντρωθεί. Προσπαθώ να καταλάβω, ότι οι καναλάρχες στηρίζουν την κυβέρνηση, το ένα, το άλλο και πίσω από τους καναλάρχες υπάρχουν δημοσιογράφοι και νομίζω, ότι είναι λίγο προσβλητικό, ακόμα και για τους δημοσιογράφους να το λέμε αυτό το πράγμα, ότι έχουν από πάνω έναν καναλάρχη, ο οποίος τους λέει θα παίξεις αυτό, θα πεις εκείνο και φυσικά δεν είναι και όλοι οι δημοσιογράφοι υψηλόμισθοι».

Για τις αμοιβές στην ΕΡΤ

Ο κ. Λιβάνιος απάντησε στην κριτική που ακούστηκε από την αντιπολίτευση εντόνως, σχετικά με τις αμοιβές της ΕΡΤ.

«Θεωρώ, ότι η ΕΡΤ έχει κάνει σημαντικά βήματα τους τελευταίους 18 μήνες. Η ΕΡΤ μπήκε πρωτοπόρος σε ένα κομμάτι σημαντικό, το οποίο δεν είχε πρόσβαση ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια και δημιούργησε μία δωρεάν για όλους online πλατφόρμα on demand, το ERTflix, στο οποίο πάρα πολλές χιλιάδες άνθρωποι πλέον, όλων των ηλικιών, έχουν πρόσβαση και βλέπουν σειρές και το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από τους ανθρώπους της ΕΡΤ και συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σε αυτό, το οποίο έχει πρόσβαση, έχει πολύ προστιθέμενη αξία στο προϊόν της ΕΡΤ».

«Κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων με 1.100 ευρώ το μήνα, δεν νομίζω να βρεθεί και είναι ανταγωνιστικό. Δηλαδή, θέλουμε μια ΕΡΤ, η οποία να πρωτοπορεί, μία ΕΡΤ που να έχει θεαματικότητα, μία ΕΡΤ που να είναι εφάμιλλη, καλύτερη των ιδιωτικών καναλιών. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, να υπάρχει και ένα κίνητρο όμως».

Τι απάντησε για τα δώρα στους καναλάρχες.

Ο υπουργός απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί «δώρα στους καναλάρχες» υπενθυμίζοντας την προεκλογική μείωση φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Άκουσα να συζητάμε για διάφορα δώρα στους καναλάρχες. Το 20% -φόρος διαφήμισης-, έγινε 5%. Αυτό δεν ήταν δώρο για τους καναλάρχες; Ξέρετε πότε έγινε; Τον Μάιο του ΄19, 2 βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. Αλλά όταν τα κάνει η Κυβέρνηση της «1ης φοράς Αριστεράς» είναι σωστή πολιτική, όλα τα άλλα είναι για να πληρώσουμε τα κανάλια. Είναι για να τα κερδίζουμε. «Πρόγραμμα ενίσχυσης του περιφερειακού τύπου». Δημοσιεύεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, 18 Ιουνίου του ΄19, 2,5 εβδομάδες πριν την διενέργεια των εκλογών του Ιουλίου.

«Η Κυβέρνηση για πρώτη φορά με το πιο αντικειμενικό κριτήριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και σήμερα που μιλάμε, που είναι τζίρος ο πραγματικός πάνω στον οποίο γίνεται η εισφορά στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., θα καλύψει είτε το σύνολο ή το μέρος» είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα Κανάλια της Περιφέρειας τόνισε «πάμε σε μια λύση που οι περιφερειακοί σταθμοί, ο περιοδικός τύπος και ο ημερήσιος τύπος θα επιχορηγηθούν για αυτά τα χρόνια για το 2% που δώσαμε ή οφείλουν στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί για πρώτη φορά αυτός που πλήρωσε δεν θα είναι το «κορόιδο», θα πάρει τα χρήματα που έδωσε απευθείας για να τα διαχειριστεί όπως θέλει.

Η απάντηση στον Πολάκη

Τέλος ο Υπουργός, απαντώντας στην ειρωνεία του Π. Πολάκη που χαρακτήρισε τον κ. Λιβάνιο, «παλαιό εκσυγχρονιστή πασόκο, που ξέρει καλύτερα όπως έχει αποδείξει όλο το Σημιτακέικο, να ρυθμίζει τα αντιτιθέμενα συμφέροντα από τους παλαιοδεξιούς της…» είπε «να σας υπενθυμίσω ότι όταν ο κ. Σημίτης έγινε Πρωθυπουργός, εγώ ήμουν 17, 18 χρονών και όταν έφυγε ήμουν 25» σημείωσε ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ