Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Βόμβα» Κικίλια: Η χώρα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας -Lockdown τύπου Μαρτίου προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας – Δεν απέκλεισε να κλείσουν ξανά τα σχολεία

Ένα ακόμη βήμα πιο  κοντά στο ολικό lockdown βρίσκεται η χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατούν. Μάλιστα το σενάριο για πιθανό lockdown, επιβεβαίωσε και ο Βασίλης Κιλίκιας, ο οποίος μιλώντας στο Open, δήλωσε πως αν η κατάσταση θα συνεχίσει έτσι η εισήγηση του ίδιου προς την επιτροπή θα είναι να οδηγηθεί η χώρα σε ένα ολικό lockdown.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τα δεδομένα που προκύπτουν από την αυξητική πορεία που ακολουθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες ασθενών με κοροναϊό στη χώρα μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή «αυστηρότερα μέτρα και πιθανόν ένα lockdown τύπου Μαρτίου θα είναι η εισήγησή μου προς τους ειδικούς».
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική

Ειδικότερα, παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

“Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική”, είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον δήμο έχουν αυξητική τάση.

Πρόσθεσε πως: «Την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Προς παύση λειτουργίας και τα σχολεία 

Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών.

 Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν. Αυτό αποτυπώνεται και στην ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματά της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%». Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς.

 Η παρατεταμένη καραντίνα, αλλά και τα νεα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό την κατάσταση. Παρ’ ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του «4», δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, σε μία ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς. Στο τραπέζι βρίσκονται σχετικές προτάσεις, οι οποίες ενδέχεται να υιοθετηθούν ανακοινωθούν ακόμα και αύριο Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Τρία στοιχεία μάς ανησυχούν και μας προβληματίζουν

 Οι αναλύσεις που παίρνω από τις Επιτροπές των ειδικών λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων είναι τέτοιες, που δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας αυτό το τρίτο κύμα και τα κρούσματα προφανώς αφορούν κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή την Αττική, των 4-5 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό μας απασχολεί και τα στοιχεία τα οποία θα σας παραθέσω είναι τέτοια που νομίζω ότι προβληματίζουν όλους.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 3 μέρες, είχαμε στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί είναι ένα νέο στοιχείο, την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5059 την προηγούμενη περίοδο.

Και στα Νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή έχουμε στο 71% κατειλημμένες τις ΜΕΘ-COVID, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%.

Και το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας με Covid είναι 1899, ενώ πριν ακριβώς μία εβδομάδα είχαμε 1594.

Αυτά είναι τρία στοιχεία που μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν.

 Αν τα στοιχεία συνεχίσουν να πηγαίνουν έτσι στην Αττική, η εισήγησή μου στην Επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο

 Επί 11 μήνες δίναμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στο σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη.

Η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ, και η εισήγησή μου, αν θέλετε, στην Επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο.

Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να «μαζέψει» την κατάσταση.

Πάντα οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι μας, πάντα η Επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό όταν ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου.

Όλοι ζητήσατε με βάση την εμπειρία μας στο δεύτερο κύμα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, να έχουμε έναν μηχανισμό τέτοιο και έχει η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα-μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως.

Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες.

Αυτά θα τα εισηγηθούν στην Κυβέρνηση οι ειδικοί. Εγώ πιστεύω ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, αφού δούμε και σήμερα τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε με βάση την Αττική.

Αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω, έχουμε 71% των ΜΕΘ κατειλημμένες στην Αττική, από 62% την προηγούμενη εβδομάδα, και έχουμε και αυτές τις αυξήσεις στα κρούσματα και βλέπουμε και τα στοιχεία τα οποία μας παρουσιάζει κάθε πρωί ο κύριος Τσιόδρας, με τους Δήμους της Αττικής τον έναν πίσω από τον άλλον με αυξητικές τάσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος να ελέγξουμε τη νόσο.

 Πολιτεία και κοινωνία έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια

 Έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια η ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία και μία ακόμα πιο μεγάλη προσπάθεια η ελληνική κοινωνία.

Είναι συγκλονιστική η προσπάθεια που έχουν κάνει οι συμπολίτες μας υπομονής, επιμονής, πίστης και αλληλεγγύης όλους αυτούς τους μήνες. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε έτσι ώστε όλους αυτούς τους μήνες να στηριχθούν και στηρίζονται όπως βλέπετε όλοι αυτοί οι οποίοι πλήττονται.

Δεν είναι εύκολο. Είναι μια πανδημία. Είναι μια τεράστια νόσος, μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας που ο πλανήτης ζει μία φορά στα 100 χρόνια.

Έχει φροντίσει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και η Πολιτεία, οι γιατροί μας, οι Καθηγητές μας, οι νοσηλευτές μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε και να προστατεύσουμε την κοινωνία και τον κόσμο. Δίνοντας παράλληλα και ανάσες και στην οικονομία και στην κοινωνία. Είμαστε μπροστά στο τέλος. Έχουν μείνει κάποιοι μήνες. Είναι μία προσπάθεια την οποία κάνει η ελληνική κοινωνία, πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες κοινωνίες στην Ευρώπη.

 Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξαιρετικό και ασφαλές

 Έχουμε πλέον 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ που εμβολιάζουν. Είναι εξαιρετική η συνεργασία την οποία  έχουμε, το Υπουργείο Υγείας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Βλέπετε ότι γίνονται ραντεβού, πάει ο κόσμος, δεν ταλαιπωρείται και εμβολιάζεται.

Σε λίγες μέρες ανοίγουμε και δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα. Ένα στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ήδη τρία εμβόλια, Pfizer, Moderna και AstraZeneca και έρχονται περισσότερα, αυξάνονται οι δόσεις. Σε λίγες μέρες θα έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο κόσμο. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας, όλη τη  μάχη την οποία δίνει. Θεωρώ ότι αξίζει να πάμε με αλληλεγγύη και όλοι μαζί.

Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα ανέλυσε εχθές η κυρία Θεοδωρίδου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Βλέπετε ότι η Αγγλία εμβολιάζει όλο τον πληθυσμό της, χωρίς ηλικιακό περιορισμό.

Αναμένονται από την εταιρεία οι κλινικές μελέτες, ολοκληρώνονται στο τέλος Φεβρουαρίου, για ηλικίες άνω των 70 ετών. Θα δούμε, λοιπόν, τα στοιχεία όταν θα έρθουν.

Είναι ένα εξαιρετικό εμβόλιο αυτό της AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ότι θα εμβολιάζονται οι από 64 και κάτω και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε δύο γραμμές εμβολιασμού.

Ανοίγουμε δύο καινούργιες ηλικιακές ομάδες, 60-64 και 75-79. Αφορούν 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας. Βλέπετε ότι πηγαίνουμε και βαδίζουμε σταθερά, οργανωμένα, με ασφάλεια, με επιστημονικά στοιχεία, χωρίς ταλαιπωρία. Είναι ένα πολύ μεγάλο project, τεράστια επιχείρηση την οποία διενεργούμε.

  Παρακολουθούμε την ελπιδοφόρα διαδικασία για το φάρμακο που δοκιμάζεται στο Ισραήλ

 Ο Πρωθυπουργός έκανε μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στο Ισραήλ. Συνομίλησε με τον κύριο Νετανιάχου και για αυτό το φάρμακο το οποίο δοκιμάζεται αυτή την εποχή στο Ισραήλ, με πρώτα αποτελέσματα σε μικρό αριθμό, αλλά πολύ-πολύ ενθαρρυντικά.

Το ότι προχώρησε η διαδικασία αυτή έτσι ώστε οι επιστήμονές μας, ο Καθηγητής ο κύριος Τσιόδρας και οι υπόλοιποι, να μπορούν να συνομιλήσουν με τους αντίστοιχους στο Ισραήλ έτσι ώστε να συνεχίσει εδώ η κλινική μελέτη και να μπορούμε ενδεχομένως να έχουμε αυτό το φάρμακο εδώ, είναι μια πολύ ελπιδοφόρα διαδικασία. Και την παρακολουθούμε από κοντά. Είναι ένα τεράστιο ράλι αυτή η προσπάθεια όλης της κοινωνίας να μπορέσει να βρει λύση. 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ