Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Προς σκληρό lockdown στην Αττική: Ανακοινώνονται νέα μέτρα σήμερα – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Oλοκληρώθηκε στο Mέγαρο Μαξίμου η έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νϊκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπαλάκι περνάει στην πλευρά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η επιτροπή θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί σήμερα τα νέα μέτρα για την Αττική.

Σύμφωνα, πάντα με τον υπουργό τα όποια μέτρα δεν θα τεθούν σε ισχύ από αύριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει το σενάριο ενός σκληρόυ lockdown, το οποίο θα μοιάζει με εκείνο που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της ημέρας. 

H Επιτροπή, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει την επιβάρυνση του ιικού φορτίου, το κατά πόσο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στα σχολεία, την επιβάρυνση του από την κινητικότητα στα εμπορικά καταστήματα και το ρυθμό αύξησης των κλινών Covid στα Νοσοκομεία.


Αυτά είναι τα στοιχεία που σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου

Το έναυσμα για να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε η έκτακτη επιδημιολογική αναφορά που κατέθεσε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην έκθεση αυτή, όπως μεταδίδεται, εντοπιζόταν σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς και αύξηση τους ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Eπίσης, όπως εξήγησε το πρωί της Τρίτης ο Βασίλης Κικίλιας, «με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 3 μέρες, είχαμε στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και ένα νέο στοιχείο. «Την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5059 την προηγούμενη περίοδο» τόνισε.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημερινά ημερήσια κρούσματα θα εκτιναχθούν πάλι σε τετραψήφιο νούμερο, ξεπερνώντας τα 1.200. Μεγάλη κρίνεται εξάλλου και η διασπορά των μεταλλάξεων στη χώρα.

Τι σημαίνει ένα σκληρό lockdown «τύπου Μαρτίου» για την Αττική

Εάν ληφθεί η απόφαση για lockdown, τότε, λαμβάνοντας υπόψιν το τι είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο, αναμένεται να κλείσουν τα σχολεία και όλα τα καταστήματα σημαίνοντας τέλος στο click away, ενώ θα αυξηθεί και το ποσοστό τηλεργασίας.

Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, τότε, πιθανολογείται πως δεν θα επιτρέπεται ούτε η ατομική προσευχή, ενώ θα ισχύει όπως και τώρα, η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Κανονικά θα λειτουργούν delivery και take away

Κανονικά, ωστόσο, θα λειτουργήσουν τα delivery, take away αλλά και οι λαϊκές αγορές, όπως ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικά καταστήματα και με προϋποθέσεις τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας.

Πρόκειται για τυποιημένες αποφάσεις, όπως τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης λέγοντας παράλληλα ότι είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες αλλά μαζί με την δημόσια υγεία πρέπει να διαφυλαχθεί και η οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ