Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σαρηγιάννης στα Παραπολιτικά 90,1: Το lockdown είναι σωστή κίνηση που έρχεται την κατάλληλη στιγμή

«Το lockdown είναι ένα προληπτικό μέτρο αυτή τη στιγμή το οποίο όμως είναι από τις στιγμές που κάνουμε μια κίνηση βλέποντας μακριά. Είναι η σωστή κίνηση την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Στην τελευταία μας έκθεση που είχαμε στείλει στην κυβέρνηση μιλάγαμε για την Αττική, διαφοροποιώντας τις προσεγγίσεις σε διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες της χώρας γιατί δεν είναι ακριβώς το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αυτό που είναι φανερό είναι ότι ένα lockdown 2 ή 3 εβδομάδων για την Αττική θα ήταν ένα πολύ αποδοτικό μέτρο ειδικά μάλιστα αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο του lockdown όπου πολλές δραστηριότητες είναι κλειστές για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας σε ότι αφορά παραδείγματος χάριν στο θέμα της αύξησης της τηλεργασίας στο 70% και βεβαίως στην απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ και σε πολυάριθμες αίθουσες σχολείων και σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων ώστε να αποφύγουμε διασπορά όταν θα λειτουργούμε φυσιολογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν η πρόταση τους μιλάει για lockdown συγκεκριμένα στην Αττική, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Ακριβώς, οι υπόλοιπες περιοχές μπορούν να διαχειριστούν την πανδημία με πιο ευέλικτα μέτρα, με πιο στοχευμένα ακριβώς γιατί ακόμα ναι μεν υπάρχουν περιοχές όπως η Αχαΐα που είναι κόκκινες και εκεί ήδη υπάρχει ένα lockdown έτσι κι αλλιώς αλλά ας πούμε στη Θεσσαλονίκη ακόμα η κατάσταση δεν είναι τόσο πιεστική που σημαίνει ότι αν κανείς δράσει προληπτικά πχ με τηλεργασία εμείς υποστηρίζουμε ότι φτάνει».

«Δηλαδή μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με δεδομένο ότι θα πάμε και σε πιο ζεστή περίοδο, θα μπορούμε να βγαίνουμε πιο πολύ έξω και όχι σε εσωτερικούς χώρους και έτσι οι πιθανότητες συγχρωτισμού μειώνονται, υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς τι δείχνουν τα μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς στις 2 εβδομάδες lockdown και τι δείχνουν στις 3 εβδομάδες, ανέφερε: «Έχει να κάνει με το πως θέλουμε να διαχειριστούμε την εξέλιξη του τρίτου κύματος, κατά πόσο θέλουμε να πάμε στα επίπεδα που ήμασταν κοντά στο δεύτερο κύμα στην Αττική ή θέλουμε να είμαστε χαμηλότερα. Η αλήθεια είναι ότι η δυναμική αν μας ξεφύγει της διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών είναι τέτοια που θα ξεπερνούσαμε και θα πηγαίναμε σε δυσθεώρητους αριθμούς».

«Αν το αφήναμε, θεωρητικό είναι αυτό που λέω, θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Άρα το να το διαχειριστούμε έτσι ώστε στην Αττική να φτάσουμε σε επίπεδο λίγο καλύτερο από το Νοέμβριο αυτό μπορεί να γίνει με 2 εβδομάδες lockdown. Αν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο ασφαλείς και θέλουμε να είμαστε σε επίπεδα κρουσμάτων πολύ πιο διαχειρίσιμα τότε πιθανώς να χρειάζονται 3 εβδομάδες», επισήμανε ο καθηγητής.

«Η δική μου πρόταση θα ήταν να επιλέξει κανείς με βάση και άλλους παράγοντες, κοινωνικό κόστος, κούραση, οικονομικό κόστος. Υπάρχει κόστος και όφελος αλλά σίγουρα αυτή η λύση μας δίνει το χρόνο για να μπορέσουμε να βάλουμε πρακτικά και άλλα όπλα στο παιχνίδι που είναι βεβαίως ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμού», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ.: Αν πάρουμε τη δεύτερη επιλογή των τριών εβδομάδων και μετά ακολουθώντας τα μέτρα, θα πετύχουμε να έχουμε φτάσει στα τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου στα 250 κρούσματα

«Όχι, Θα πετύχουμε να είμαστε ουσιαστικά τον Ιούνιο στα 250 κρούσματα αλλά αυτό εξαρτάται και από το βαθμό του εμβολιασμού. Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί μας βασίζονται σε ένα πολύ συντηρητικό σενάριο εμβολιασμού που θεωρεί ότι κάνει 300 χιλιάδες δόσεις το μήνα, αυτό το σενάριο το έχουμε ήδη κάνει, τον πρώτο μήνα φτάσαμε σε αυτό το ποσό που σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα και ευελπιστούμε ότι θα πάμε απλώς δεν το έχουμε επιλέξει για να έχουμε ρεαλιστικά αποτελέσματα με βάση την σημερινή πραγματικότητα. Προφανώς μπορούμε να πάμε καλύτερα», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ