Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το μυστικό σχέδιο Μητσοτάκη για τις οικονομικές συνέπειες του νέου ολικού lockdown – Πως θα έρθουν οικογένειες με υψηλά εισοδήματα – Στα σκαριά 20 επενδύσεις 7 δις ευρώ

Τον δρόμο που ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε μια επενδυτική «έκρηξη» επιχειρεί να στρώσει η κυβέρνηση, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, που φιλοδοξεί να έρθει το καλοκαίρι, με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ο κύριος όγκος των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισρεύσει από το 2022 και μετά, συνεπώς η προσέλκυση κεφαλαίων και άμεσων ξένων επενδύσεων είναι πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, που εξάλλου εκτιμά (και έχει λάβει σχετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες) ότι είναι πολύ πιο μπροστά από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η προετοιμασία γίνεται σε πολλά επίπεδα.

Microsoft και της Volkswagen «βοήθησαν» στον προφίλ της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η καλή διαχείριση της πανδημίας, σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχει ενισχύσει το «brand» της χώρας και την έχει αναβαθμίσει στα μάτια της διεθνούς επιχειρηματικής -και όχι μόνο- κοινότητας. Βλέπει επίσης ότι οι επενδύσεις δύο κορυφαίων εταιρειών, μιας αμερικανικής και μιας γερμανικής, της Microsoft και της Volkswagen αντίστοιχα, έχουν επιδράσει πολύ θετικά στο χτίσιμο της εικόνας της χώρας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Ο ίδιος, δε, με μια σειρά συνεντεύξεων σε ξένα έντυπα και ομιλιών σε διεθνή fora, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τις εξελίξεις αυτές. «Εκλεγήκαμε με μια ατζέντα που είχε στόχο την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία τα πήγαινε εξαιρετικά καλά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και πιστεύω ότι θα τα πάμε εξαιρετικά καλά και όταν θα την αφήσουμε πίσω μας», δήλωσε προχθές ο πρωθυπουργός στο «Europe 2021», το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσαν διαδικτυακά τέσσερις γερμανικές εφημερίδες.

Πως θα έρθουν οικογένειες με υψηλά εισοδήματα

Στο υπουργείο Οικονομικών υλοποιούνται τα ήδη υφιστάμενα και ενισχύονται περαιτέρω τα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων του εξωτερικού (Non-Dom), που ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προκαλέσει ισχυρό ενδιαφέρον. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή νέο «πακέτο» κινήτρων, αυτή τη φορά για τα λεγόμενα οικογενειακά γραφεία (family offices), που με ένα πλέγμα επαγγελματιών (δικηγόροι, λογιστές, μάνατζερ κ.ά.) διαχειρίζονται περιουσίες δεκάδων και πολλές φορές εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Το νομοθέτημα στοχεύει σε ένα πιο απλό και φιλικό ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα προσελκύει οικογένειες με υψηλά εισοδήματα να εγκαταστήσουν το κέντρο διαχείρισης της περιουσίας τους στη χώρα μας. Στο Μαξίμου και στην οδό Νίκης υπάρχει η προσδοκία ότι οι δύο πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις θα αρχίσουν σύντομα να αποδίδουν καρπούς: Ο οριζόντιος φόρος 100.000 ευρώ για το αλλοδαπό παγκόσμιο εισόδημα, με υποχρέωση επένδυσης 500.000 ευρώ, και ο έτερος οριζόντιος φόρος με τον πολύ χαμηλό συντελεστή 7% για το εκτός Ελλάδας εισόδημα, εφόσον εισπράττεται αλλοδαπή σύνταξη.

Πατέλης, Σμυρλής, Παπαθανάσης, Βαρβιτσιώτης «ψάχνουν» επενδυτές

Την ίδια ώρα, στο γραφείο του επικεφαλής του Enterprise Greece, Γιάννη Σμυρλή, βρίσκονται προς αξιολόγηση 20 φάκελοι με ώριμες προς υλοποίηση επενδύσεις fast track στην Ελλάδα μεγάλων εταιρειών ή ομίλων του εξωτερικού, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 7 δισ. ευρώ. Προ ημερών, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μετέβησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη, για να συναντηθούν με εκπροσώπους γνωστής ξένης εταιρείας στον χώρο της τεχνολογίας, που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει εργοστάσιο στη Βόρεια Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με τη χώρα μας να είναι ανάμεσα στις τέσσερις υποψήφιες για τη σημαντική αυτή επένδυση.

Η εν λόγω εταιρεία, αφού έλεγξε όλα τα δεδομένα σε κάθε χώρα που κατέθεσε φάκελο για να «κερδίσει» την επένδυση, προχωρά τώρα στη φάση της αυτοψίας των υποψήφιων προς εγκατάσταση χώρων. O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες, που σκοπό έχουν να τονώσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αρχικά, δημιούργησε την Business Visa, για να διευκολύνει όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για επενδύσεις ή επιχειρηματικές επαφές. Ηδη έχει δρομολογήσει και το επόμενο βήμα, την Digital Visa, για να δελεάσει τους «ψηφιακούς νομάδες» -συνήθως εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης και αντίστοιχων εισοδημάτων- να επιλέξουν την Ελλάδα για απομακρυσμένη εργασία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ