Λιβάνιος για άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα: Αποκλεισμός στο ρατσισμό και τον βίαιο λόγο

Share:

 Διευκρινίσεις για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, το οποίο αποκλείει ρατσιστικές συμπεριφορές και τον βίαιο λόγο, δίνει με δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος.

 Ειδικότερα, στην δήλωσή του ο κ. Λιβάνιος αναφέρει:

«Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.

Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.

Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:

 Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

 «Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

 Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32.

Previous Article

Ταραντίλης: Στην λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παρέμβαση στην ΕΡΤ, όχι στην δική μας

Next Article

Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο της Παιδείας: Τέλος η ανομία στα ΑΕΙ και ελάχιστη βάση εισαγωγής- «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία αλλά η Δημοκρατία»

Σχετικά Άρθρα