Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γεννηματά σε κυβέρνηση: Ενεργοποιήστε την πρωτοβάθμια υγεία για τον εμβολιασμό και την επιδημιολογική επιτήρηση

Την ενεργοποίηση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας όσο και για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κοροναϊού ζητάει η Φώφη Γεννηματά με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Άμεσο πρόγραμμα ενίσχυσης της ΠΦΥ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζει ότι έχει «επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη οργάνωσης και στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του ολοένα και πιο γερασμένου πληθυσμού μας και να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης στην αυξημένη προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία».

Στο πλαίσιο αυτό καλεί την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τον υγειονομικό σχεδιασμό ενώ παράλληλα ζητά να προχωρήσει άμεσα πρόγραμμα ενίσχυσης του δυναμικού της ΠΦΥ.

Στην ερώτηση που υπογράφεται από το σύνολο των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζεται πως «η αναγκαιότητα αυτή έγινε επιτακτική λόγω της πανδημίας του COVID-19 αναφορικά με την αναχαίτιση του ιού και του ελέγχου και διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων σε πρώτο επίπεδο. Εντούτοις, αυτήν την στιγμή τα κέντρα υγείας αστικού και μη αστικού τύπου και οι ΤΟΜΥ πάσχουν από προσωπικό και υποδομές, ενώ η έλλειψη αποτελεσματικού και επαρκούς συντονιστικού μηχανισμού με τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ είναι ένα ακόμα πρόβλημα.

Επείγον

»Παρά τις σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία κυβερνητική πρωτοβουλία αναφορικά με την ουσιαστική ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με προσωπικό και υποδομές, με την οργανωμένη ένταξη ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, την ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και την αξιοποίηση των ΤΟΜΥ, προκειμένου να αναλάβουν συγκροτημένα την διαχείριση των περιστατικών (COVID και μη COVID) προνοσοκομειακά και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του COVID-19».

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι «το επείγον της ενεργοποίησης της Π.Φ.Υ. δε, είναι καταφανές και από το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν επιφορτιστεί και με τον ρόλο της διάγνωσης και διαχείρισης του συνόλου των περιστατικών, καθώς και με τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί κυριολεκτικά σε οργανωτικό αδιέξοδο και οι υγειονομικοί να εργάζονται σε καθεστώς ασφυξίας.

Άμεση εμπλοκή

»Αυτήν την στιγμή λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας και της ραγδαίας αύξηση των ασθενών COVID και των διασωληνωμένων, σε συνδυασμό με τον αριθμό των μη COVID ασθενών, απαιτούν την άμεση εμπλοκή των δομών της Π.Φ.Υ. τόσο στην διαδικασία της διάγνωσης, όσο και της διαχείρισης και παρακολούθησης των περιστατικών με ήπια συμπτώματα καθώς και στον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Ιδίως η απεμπλοκή των νοσοκομείων από τη δειγματοληψία, τον εργαστηριακό έλεγχο, την αξιολόγηση και διεκπεραίωση των περιστατικών που δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας είναι κρίσιμα μέτρα προκειμένου να αποφορτίσουν από την υγειονομική πίεση που υφίστανται».

Η κα Γεννηματά και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζουν πως «ο αγώνας για τον περιορισμό της πανδημίας απαιτεί άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα κρατήσει τους προσβεβλημένους με τον ιό εκτός νοσοκομείων και που παράλληλα, θα προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες» και τονίζουν την ανάγκη της ενεργής εμπλοκής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Ποιος ο σχεδιασμός και οι προθέσεις της κυβέρνησης;

Υπο αυτά τα δεδομένα ρωτούν τον υπουργό Υγείας:

«Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ανάσχεση της πανδημίας;

»Ποιες είναι οι προθέσεις σας για τις ΤΟΜΥ και την ενίσχυση των κέντρων υγείας αστικού και μη αστικού τύπου; Σκοπεύετε να ενισχύσετε με προσωπικό και υποδομές τις δομές ΠΦΥ προκειμένου να αποκεντρωθεί η δειγματοληψία, η διαχείριση των ήπιων περιστατικών COVID-19 από τα νοσοκομεία και να στελεχώσετε τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε δομές της ΠΦΥ;

»Προτίθεστε να ρυθμίσετε νομοθετικά το πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο σημαντικό έργο δημόσιας υγείας που καλείται να αναλάβει, ιδίως λόγω της πανδημίας;».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ