Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νέα «δέσμη» μέτρων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

 Μια σειρά  νέων μέτρων που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση στο πανδημικό περιβάλλον που διανύουμε ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκηςαπαντώντας στην Βουλή και στην επερώτηση που του απηύθυναν  56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την προστασία των εργαζομένων .

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις αλλά και στα νέα μέτρα για την εργασία και τις επιχειρήσεις. Μιλώντας για την πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε πως είναι μία αντίληψη σύγχρονη ευρωπαϊκή και θέλουμε να στηριχθούμε σε αυτήν για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα από Έλληνες και ξένους επενδυτές για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ιδιαίτερα προς όφελος των εργαζομένων όλο τον κόσμο. Μόνο από το Υπουργείο Εργασίας έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που αφορούν εργαζόμενους και αυτός ο προϋπολογισμός κάθε εβδομάδα που περνάει αυξάνεται.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε αναπροσαρμόζονται ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί είπε ο Υπουργός Εργασίας και ανακοίνωσε πως “Οι ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίες αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 21 παρατείνονται εκ νέου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 21 με νομοθετική ρύθμιση πλαίσιο με επιλογή 24 ή 24 δόσεων με 2% επιτόκιο για δόσεις 1/1/2022. Ευθυγραμμιζόμαστε με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Υπ. Οικονομικών σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Ενώ για τις ίδιες μηνιαίες οφειλές  με ΦΕΚ θα δοθεί παράταση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο”. 

Με τα νέα έκτακτα μέτρα θα γίνεται προαναγγελία των συμβάσεων εργασίας προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και να αποφεύγονται οι καταχρήσεις. Θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές μία σειρά από άλλα μέτρα όπως τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει πλατφόρμα μέσω της οποίας οι εργοδότες θα δηλώνουν το σύνολο του προσωπικού τους και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν δύο φορές το μήνα Rapid test που θα καλύπτονται από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα έρθει στην Βουλή νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και θα περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την τηλεργασία, και τόνισε πως «εκτός από την τηλεργασία θα φέρουμε και ρυθμίσεις σε σχέση με τις γονικές άδειες για να εκσυγχρονίσουμε το σχετικό καθεστώς και να τις επεκτείνονται για τους πατεράδες».

“Θα φέρουμε ρυθμίσεις για το συνδικαλισμό για να υπάρχει διαφάνεια” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης γιατί προφανώς δεν ξέρω αν τιμά το συνδικαλισμό αυτό που είδαμε πέρσι στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, δεν είναι εικόνα σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας αυτή!

 Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι ένα θέμα το οποίο θα το ρυθμίσουμε και πριν μας καταγγείλετε προειδοποιώ θα είμαστε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν δεν σας αρέσει η Ευρώπη να μας υποδείξετε μία περιοχή του πλανήτη που σας αρέσει».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας τονίζοντας:  «Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι κι αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και η βία γενικότερα. Η κυβέρνηση θα φέρει μία συνολική πρωτοβουλία», συμπλήρωσε ο Υπουργός, «Θα φέρουμε ρύθμιση για την σύσταση του ILO στην Ελλάδα».

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα ενισχυθεί το Σώμα Eπιθεωρητών το ΣΕΠΕ με 121 άτομα που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και 67 μέσω κινητικότητας ενώ θα υπάρξει αναβάθμιση τεχνολογικών υποδομών του ΣΕΠΕ με tablet

Τέλος τόνισε ο υπουργός ” θα προσληφθούν στο δημόσιο 1.700 άτομα μεταξύ των οποίων και πολλοί ανάπηροι για τις οποίες προσλήψεις δεν είχατε κάνει απολύτως τίποτα, είπε απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.  Υλοποιούμε εμβληματικές πρωτοβουλίες όπως η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού για τους ανάπηρους και την κάρτα αναπηρίας. 

«Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων υπάρχει και ο δεύτερος πυλώνας και ο τρίτος πυλώνας, όλα αυτά θα τα εξετάσουμε με βάση τι γίνεται πάλι στις Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα φέρουμε ρύθμιση που θα είναι δική μας πατέντα θα φέρουμε ρύθμιση που ισχύει ήδη σε δεκάδες Ευρωπαϊκές χώρες», είπε κλείνοντας ο Κ. Χατζηδάκης  

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ