Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σκουτέλης (καθηγητής Παθολογίας) στα Παραπολιτικά 90,1: Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου οι εμβολιασμοί σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα

«Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην ηλιακή ομάδα 70 – 74 και παράλληλα όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Παθολογίας λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο κ. Σκουτέλης εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανάσιου Σκουτέλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα, ο καθηγητής Παθολογίας λοιμώξεων επισήμανε: «Έχουν απόλυτο δίκιο. Όσον αφορά τους αιμοκαθαρόμενους και τους μεταμοσχευμένους αυτοί είναι οι πρώτοι στη σειρά προτεραιοποίησης. Είναι πολύ υψηλού κινδύνου».

«Θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε αυτούς πολύ σύντομα όταν μπει μέσα η ομάδα 75-70, θα μπει παράλληλα με αυτή την ομάδα», διευκρίνισε ο ίδιος».

«Νομίζω ότι θα είναι μέσα Μαρτίου, δεν μπορώ να ξέρω γιατί έχει σημασία και η ροή των εμβολίων. Θα αρχίσει τότε η κατηγοριοποήση της κατηγοριοποίησης δηλαδή πρώτα βαριά ανοσοκατεσταλμένοι με μετά λιγότερο και λοιπά. όλο αυτό είναι πολύ περίπλοκο για αυτό και έχουμε καταναλώσει δεκάδες ώρες για να φτιάξουμε τους αναλυτικούς πίνακες κατηγοριών και υποκατηγοριών», εκτίμησε ο κ. Σκουτέλης.

«Μη ξεχνάτε ότι η ηλικία γενικώς είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜ: Μεγαλύτερος και από κάποιον που είναι 30 ετών αλλά έχει ένα βαρύ υποκείμενο νόσημα;

«Μπορεί να είναι και μεγαλύτερος ναι», απάντησε ο καθηγητής.

Για τον εμβολιασμό των 60 -65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφερε: «Εμείς θέλαμε να είμαστε by the book όπως ήθελαν και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να εξαντλήσουμε τα περιθώρια στατιστικής αξιολόγησης άρα επειδή ήταν μικρός ο αριθμός των 65 και άνω είπαμε ότι δεν συνθέτετε αυτή ξη κατηγορία και περιμένουμε στοιχεία που θα έρθουν πολύ σύντομα που θα έρθουν από Αμερική και από Ηνωμένο Βασίλειο και μόλις έρθουν θα βάλουμε και αυτή την κατηγορία».

«Μέχρι τότε δεν μπορούμε να βάλουμε 65 και άνω και για αυτό πήγαμε μια κατηγορία παρακάτω 60-65. Δεν είναι ότι ριχτήκανε οι άλλοι απλώς ωφεληθήκαν οι 60-65», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η εκτίμηση μου με βάση τα δεδομένα είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουμε φτάσει αρκετά ψηλά ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα. 5-6 εκατομμύρια σίγουρα γιατί είναι τα εμβόλια τα οποία μας έχουν υποσχεθεί. Νομίζω ότι η μεγάλη εισροή σε επιταχυνόμενο ρυθμό θα αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο, από Απρίλιο και μετά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα η οποία παρουσίασε παράλυση των κάτω άκρων, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε: «Δεν ξέρω αν είναι Guillain–Barré, δεν έχω στοιχεία. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται από την επιτροπή παρενεργειών του ΕΟΦ και θα έχουμε σύντομα απαντήσεις τότε θα μπορώ να σας απαντήσω, τώρα δεν μπορώ να πω γιατί όλα αυτά είναι εικασίες και από γνώμες δόξα τω θεώ υποφέρουμε αυτό τον καιρό. Εγώ δεν θέλω να εκφράσω γνώμη, θέλω να εκφράσω δεδομένα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ