Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χωρίς αφήγημα έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ανακυκλώνει τα ίδια συνθήματα», λένε οι ειδικοί – Αφοσιωμένα στα εσωκομματικά τους τα στελέχη – Αμήχανος ο Τσίπρας

Πολιτικό αφήγημα αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απευθυνθεί στους πολίτες, καθώς μέχρι σήμερα εμφανίζεται να «τσαλαβουτά» στα θολά νερά της πανδημίας και της οικονομίας, χωρίς στην πραγματικότητα να λέει κάτι καινούργιο. Με δεδομένο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει κακή εικόνα στις δημοσκοπήσει όλων των εταιρειών -αφού δεν εισπράττει τίποτα από την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει εναντίον της κυβέρνησης-, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

εμφανίζονται προβληματισμένα και θορυβημένα, να αναζητούν ένα θέμα αιχμής, με το οποίο θα πορευθούν το επόμενο διάστημα.

Τα «αφηγήματα» των άλλων

Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, άλλωστε, οι οποίες διεκδίκησαν και πήραν την ψήφο των πολιτών πρόβαλαν μια βασική ιδέα. Ο Γιώργος Παπανδρέου το «Λεφτά υπάρχουν», ο Αλέξης Τσίπρας το «Θα σκίσω τα μνημόνια» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «Θα μειώσω τη φορολογία». Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, πολιτικοί παράγοντες, το θέμα που είχε επιλέξει ο νυν πρωθυπουργός για τη φορολογία φαίνεται ότι λειτούργησε περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα θέματα που είχαν προκύψει επί ΣΥΡΙΖΑ -Συμφωνία των Πρεσπών, Μάτι-, καθώς άγγιξε επί της ουσίας τη μεσαία τάξη, η οποία έδωσε και την αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στην πραγματικότητα να ακολουθεί την κυβέρνηση, καθώς δεν έχει βρει το θέμα επάνω στο οποίο θα πατήσει για να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση, ζητώντας από τους πολίτες να το ψηφίσουν.

Οι πολίτες αμφιβάλλουν για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, λέγοντας ότι δεν είναι σίγουροι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τα έκανε καλύτερα. Η εικόνα που υπάρχει παγκοσμίως για τον ιό παίζει, φυσικά, τον ρόλο της. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι και στο θέμα των εμβολίων -και παρά την

ιστορία με τις πατέντες που ανέδειξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- τα οφέλη που έχει καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την ιστορία είναι ελάχιστα.

Δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς

Στην οικονομία, πάλι, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε ότι μπορεί να επενδύσει, η κυβέρνηση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, παίρνει πρωτοβουλίες ακυρώνοντας τις όποιες θέσεις και σκέψεις έχει εκφράσει έως σήμερα η Κουμουνδούρου. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να συνομιλεί με τους ανθρώπους της

αγοράς, χωρίς ωστόσο να έχει κερδίσει απολύτως την εμπιστοσύνη τους. Στα εθνικά θέματα η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά επιφυλακτική θέση, δεν προτίθεται ωστόσο να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση, αφού έτσι και αλλιώς είναι υπέρ των διερευνητικών συνομιλιών και της διαδικασίας της Χάγης για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπάρξει μόνο εάν η κυβέρνηση δεχθεί να συζητήσει και άλλα θέματα με την άλλη πλευρά.

«Αντιδρά μόνο για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ»

Ακόμα και στα θέματα της Παιδείας, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί, γιατί φέρνουν σοβαρές αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια, ενώ δημιουργείται ειδικό σώμα φύλαξης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Αστυνομία, στην κοινή γνώμη πέρασε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρά μόνο στην αστυνόμευση των ΑΕΙ, ενώ μείζον θέμα είναι η μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, καθώς αφορά χιλιάδες οικογένειες.

«Ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια»

Με λίγα λόγια, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λείπει το βασικό σύνθημα, η αιχμή που πρέπει να προβάλει, για να μπορέσει να ακουστεί στους Ελληνες ψηφοφόρους δημιουργώντας παράλληλα προσδοκίες. Οσο ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια -λένε άνθρωποι που ασχολούνται με την επικοινωνία- δεν θα καταφέρει να μεταπείσει το εκλογικό σώμα. Ο λόγος, φυσικά, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμφανίζεται έτοιμο να προβάλει το νέο του αφήγημα έχει να κάνει και με τα εσωκομματικά προβλήματα, τα οποία μονοπωλούν το ενδιαφέρον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

Η ανάδειξη των τάσεων και η αγωνία τους για το ποια από αυτές θα αποκτήσει την ευρύτερη επιρροή στις εσωκομματικές διαδικασίες -συνεδριακές και μη- έχουν αφήσει πίσω τη συζήτηση για το στίγμα με το οποίο θα πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα σε διαδρομές διεκδίκησης και πάλι της διακυβέρνησης. Αλλωστε, για κάποιους αυτό δεν είναι το ζητούμενο, αφού εμφανίζονται να μην επιθυμούν την ανάληψη της εξουσίας στο ορατό μέλλον και πάλι από το κόμμα τους. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται μόνος, με μια μικρή ομάδα στελεχών να προσπαθεί καθημερινά να βάλει μια ατζέντα για τα θέματα που θέλει να προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο αυτή η προσπάθεια να έχει μεγάλη δυναμική.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ